Etusivu ›› Jätevesijärjestelmät

Jätevesijärjestelmät

Kiinteistökohtaisia jätevesien puhdistusmenetelmiä on useita ja suunnittelussa tulee käyttää asiantuntevaa ja pätevää suunnittelijaa, joka valitsee asukkaalle soveltuvimman ratkaisun kiinteistön ympäristö- ja käyttöolosuhteet huomioon ottaen. Kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä tulee mitoittaa täyttämään asetetut vaatimukset elinkaarensa kaikissa todennäköisissä tilanteissa. Järjestelmä tulee mitoittaa huoneistoalan tai asukasmäärän mukaan (mitoitusluku on aina vähintään viisi).

Uusien kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien hankinta- ja rakennuskustannukset vaihtelevat noin 4 000 eurosta 10 000 euroon riippuen menetelmästä ja paikallisista olosuhteista. Vanhan järjestelmän tehostaminen maksaa noin 1 000 eurosta noin 8 000 euroon (Hyvä jätevesien käsittely -esite, Suomen ympäristökeskus).

Kiinteistön omistajan on mahdollista toteuttaa jätevesien käsittely usealla vaihtoehtoisella tavalla. Ensin kannatta aina selvittää mahdollisuus liittyä vesihuoltolaitoksen verkkoon. Samoin kannattaa selvittää yhteiskäsittely mahdollisuus naapurin kanssa. Mikäli päädytään kiinteistökohtaiseen jätevesien käsittelyyn, on valittavana useampi vaihtoehto. Käsittelyjärjestelmän valintaan vaikuttavat syntyvien jätevesien laatu ja määrä. Jätevesien kuormittavuutta voidaan vähentää erillisviemäröinnin avulla tai ottamalla käyttöön kuivakäymälän.

Kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät

Käy testaamassa minkälainen jätevesijärjestelmä kiinteistöllenne soveltuisi:

Jätevesitesti

 Hyödyllisiä linkkejä: