Etusivu ›› Taide elämään!

Taide elämään!

fb-event-taidemikkeli_.jpg

 

Mikkelin asukas! Osallistu Rantojen Helmet -kyselyyn Public Art Agency Finlandin nettisivuilla (klikkaa ja lue lisää!)

#TaideMikkeli – kerro helposti sinulle tärkeästä kohteesta (klikkaa ja lue lisää!)

Ajankohtaista julkisessa taiteessa

Taidekävely Laajalammen asuinalueella

Mikkelin kaupunki ja Taide elämään! -hanke kutsuvat kaikkia mikkeliläisiä, mutta etenkin Laajalammen asukkaita mukaan syksyiselle taidekävelykierrokselle Laajalammen asuinalueella. Kävelyllä nähdään esimerkkien kautta, mitä julkinen taide voi olla erilaisissa kaupunkitiloissa, ja keskustellaan siitä, miten taidetta voisi käyttää mielenkiintoisemman ja viihtyisämmän kaupunkitilan rakentamisessa Mikkelissä.

Laajalammen kaupunkitilaan varta vasten valmistellut teosesimerkit pohjaavat alueen asukkaille suunnattuun mielipidekyselyyn, johon voi vastata 31.8. saakka Laajalammen asukkaille jaetuilla postikorteilla, sekä osoitteessa www.paaf.fi/laajalampi.

Kävely on osa koko kaupungin kattavaa Taide elämään! -hanketta, jossa Mikkelin kaupunki tutkii vuoden 2017 aikana julkisen taiteen mahdollisuuksia eri puolilla kaupunkia, sekä taiteen toteutusta osana kaupungin suunnittelutyötä. Hankkeessa etsitään samalla mikkeliläisille uusia tapoja osallistua kaupunkinsa julkisen taiteen valintoihin ja toteutukseen. Kierroksen toteuttaa Public Art Agency Finland yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Mikkeli Art & Design viikon, sekä Suomi 100 -hankkeen kanssa.

Kävelykierros toteutetaan maanantai-iltana 18.9. kello 18 - 20, tapaamme Suksimäen päiväkodin edessä kello 18. Osallistuminen on ilmaista! Pukeuduthan sään mukaan, sillä liikumme ulkotiloissa. Tervetuloa mukaan tekemään julkisen taiteen tulevaisuutta Mikkelissä!
 
Lisätietoja

MAIJA KOVARI - taidekoordinaattori, Public Art Agency Finland - maija.kovari@paaf.fi / 044 502 3252
EVELIINA KÖNTTÄ - yleiskaavoittaja, Mikkelin kaupunki - eveliina.kontta@mikkeli.fi / 044 794 2521
www.paaf.fi/mikkeli - www.paaf.fi/laajalampi

Työskentelytiloja taiteilijoille vuokrattavissa
Puhetta katutaiteesta ja graffiteista taidemuseossa
Puhetta taiteesta -tilaisuudessa kuvataiteilija Ville Löppönen

taide2.jpg

Mikkelin julkisen taiteen parhaat toimintamallit kiteytetään vuoden 2017 aikana taideohjelmaksi 

Tutkimusten mukaan kolme neljästä suomalaisesta haluaa kokea taidetta osana arkiympäristöjään. Taiteen koetaan myös lisäävän viihtyisyyden ja turvallisuuden tunnetta.* Julkinen taide onkin Suomessa nousussa ja näkyy yhä useamman kunnan strategiassa. Julkisella taiteella on monia muotoja, ja patsaiden lisäksi teokset voivat toteutua esimerkiksi valotaiteena, seinämaalauksina tai väliaikaisina tapahtumina. Yhteistä julkiselle taiteelle on se, että se on tasa-arvoisesti kaikkien kuntalaisten saavutettavissa joko julkisissa ulkotiloissa tai julkisissa rakennuksissa kuten kirjastoissa. Julkinen taide ilahduttaa, yllättää ja luo omaleimaista paikallista ympäristöä, jääden usein myös matkailijoiden mieleen.

Kumman näköistä seinää mieluummin katselet? Ote Niina Mantsisen teoksesta alikulkutunnelissa, jonka seinien entistä ilmettä näkyy vasemmanpuoleisessa kuvassa. Kuvat: Mikkelin kaupunki / Kulttuuripalvelut

Mikkelissä on 70-luvulta alkaen ollut käytössä niin kutsuttu prosenttiperiaate, jonka mukaan prosentti jokaisen julkisen rakennuksen rakennuskustannuksista ohjataan taiteeseen. Periaatteen noudattaminen on seuraillut paitsi taloudellisia suhdanteita, myös julkisen taiteen muotojen kehitystä ja sitä, millainen rakentaminen kaupungissa on ajankohtaista.

Esimerkkejä viime vuosien taidehankkeista ovat Mikkelissä muun muassa Nuijamiesten kaupunginosan päiväkodin ja Kalevankankaan koulun rakennukset, joihin satsattu taide on saanut kiitosta tilojen käyttäjiltä.** Ajankohtaisista projekteista myös esimerkiksi keskussairaalan laajennushanke, Suomi 100 -hanke sekä asuntomessut ovat niin ikään tuoneet kaupunkiin uusia teoksia, ja taidetta syntyy usein myös kuntalaisten ja erilaisten järjestöjen itse organisoimissa projekteissa.

Susanna Pälviän lintuaiheiset teokset sijaitsevat Kalevankankaan koulun pienessä aulassa, jota kautta kulkevat koulun nuorimmat oppilaat. Teoksiin liittyy liiketunnistimella toimiva lintujen laulu, ja ne ovat lasten suosiossa. Teokset on hankittu kouluun prosenttiperiaatetta noudattaen. Kuva: Mikkelin kaupungin museot

Vuoden 2017 aikana toteutuvassa Taide elämään! -hankkeessa perehdytään Mikkelin kaupungin julkisen tilan taiteeseen, ja sen tulevaisuuteen eri näkökulmista. Hankkeessa tutkitaan erilaisia julkisen taiteen ja sen tuotannon muotoja sekä sitä, kuinka aiheeseen liittyvä tiedotus tavoittaisi jatkossa parhaiten ne moninaiset tahot, joita aihe koskettaa. Samalla testataan kahden esimerkkihankkeen kautta, kuinka kuntalaiset voisivat vaikuttaa vaikkapa oman asuinalueensa julkiseen taiteeseen. Tavoitteena on luoda kaupungille taideohjelma, jonka kautta on jatkossa mahdollista koordinoida ja toteuttaa julkisen taiteen hankkeita mahdollisimman kattavasti, sujuvasti ja tasa-arvoisesti, erilaiset taiteen ja toteutuksen muodot huomioiden.

Työssä ovat mukana Mikkelin kaupungin kaavoitus, museotoimi sekä kulttuuripalvelut, jonka lisäksi kuullaan kuntalaisia ja julkisen taiteen piirissä aktiivisia järjestöjä. Työtä koordinoi arkkitehti, kuvataiteilija Maija Kovari julkisen taiteen ja kaupunkitilan yhdistämiseen erikoistuneesta suunnittelu- ja konsulttiyrityksestä Public Art Agency Finlandista.

- On todella mielenkiintoista päästä aloittamaan tätä työtä. Mikkelin kaupunkia voisi joku väittää pieneksi, mutta ainakin minusta eivät mikkeliläiset vaikuta kaupungin koosta paljon välittävän, vaan monenlaista tapahtuu ja julkiseen taiteeseen liittyvä toiminta on aktiivista, Kovari kuvailee.

- Tästä on todella hyvä lähteä miettimään, kuinka erilaisista hankkeista yhdistettäisiin parhaat käytännöt viralliseksi toimintamalliksi kaupungin, kuntalaisten ja erilaisten järjestöjen käyttöön.

Hanketta voi seurata tällä sivulla sekä Mikkelin kaupungin sosiaalisen median kanavissa. Projekti on saanut tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Yhteyshenkilöt
Maija Kovari
Taide elämään! -hankkeen koordinaattori, Public Art Agency Finland
maija.kovari(at)paaf.fi
044 502 3252

Eveliina Könttä
Yleiskaavoittaja, Mikkelin kaupunki
eveliina.kontta(at)mikkeli.fi
044 794 2521

Osmo Ukkosen teos on osa Alueemme tarinat -teossarjaa, ja sijoittuu pääkirjaston julkisivuun. Vaihtuva valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti. Kuva: Anu-Anette Varho

______
* Suomen Taiteilijaseuran TNS Gallupilta tilaama kyselytutkimus, prosenttiperiaate.fi/tutkimus2016/
** Mikkelin kaupungin toteuttamat kyselyt tilojen käyttäjille