Etusivu ›› Mannerheimin saappaanjäljillä

Mannerheimin saappaanjäljillä

Päämajamuseo - Mannerheimin saappaanjäljillä

 

 

Mikkeli on ollut päämajakaupunkina kaikkien itsenäisyytemme aikana käytyjen sotien aikana. Ensimmäisen kerran kaupunki oli päämajan sijoituspaikkana keväällä 1918, jolloin valkoiset pitivät päämajaa rautatieaseman lähistöllä sijainneessa Hotelli Seurahuoneessa.

Tunnetuimmaksi Mikkeli on tullut kuitenkin talvi- ja jatkosotien ajan päämajakaupunkina. Mikkelin valintaan päämajan sijoituspaikaksi vaikuttivat mm. hyvä sijainti, hyvät viestiyhteydet sekä mahdollisuus louhia tarvittavat suojat keskellä kaupunkia sijainneeseen Naisvuoreen.

Päämajan toimintojen keskuspisteenä Mikkelissä oli talvi- ja jatkosodan aikana Mikkelin Keskuskansakoulu. Toimintoja oli hajautettu myös muihin kaupungin julkisiin rakennuksiin sekä kaupungin ulkopuolelle. Päämaja näkyi vahvasti jatkosodan aikaisen, 11 000 asukkaan Mikkelin katukuvassa, sillä suurim-millaan päämajan ja sen alaisiin yksiköihin kuului noin 2 500 henkilöä, joista valtaosa asui kaupungissa.

Mikkelissä on säilynyt useita päämajan aikaisia rakennuksia, joihin tutustuessaan voi aistia päämajan olemassaolon ja sota-vuosiemme tunnelmat.

mli_museot_mkm_marskin_patsas1_sc.jpg

Päämajapatsas, Suomen C.G.E. Mannerheimin muistopatsas, Mikkelin tori