Etusivu ›› Mikkelin seudun muinaispuku

Mikkelin seudun muinaispuku

Suur-Savon museo - Mikkelin seudun muinaispuku

 

Mikkelin seudun muinaispuvusta teetettiin ensimmäinen versio Kalmistojen kertomaa - rautakautinen Mikkelin seutu idän ja lännen välissä -näyttelyä(17.6.-11.9.1994) varten. Mikkelin seudun muinaispuku perustuu FT Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin ja FK Jaana Riikosen tutkimuksiin.

Mikkelin seudun muinaispuvun perusvärit ovat indigon sininen ja okran keltainen. Kaikki puvun värisävyt ja suurin osa rakenteellisista yksityiskohdista perustuvat Tuukkalan hautaan 26.

Naisen pukuun kuului pitkähihainen, nilkkoihin asti ulottuva pellavainen aluspuku. Tämän päällä oli kaksi villakankaista hametta, ns. hurstut ja aanua. Hameiden tarkka muoto ei ole selvillä, mutta ilmeisesti ne oli tehty suorakaiteen muotoisista kangaskappaleista.

mli_museot_ssm_muinaispuku_mikkeli_iso.jpg

      Kuva: Matti Sikanen

Päällimmäinen hame oli sivulta auki, ja se kiinnitettiin olkapäiltä yhteen olkasoljilla. Kangas oli taitettu yläreunasta kahtia ja kankaan reunassa oli koristenauha. Olkasaumoja päällyshameessa ei oletettavasti ollut. Hameiden päällä oli villakankainen esiliina ja harteilla viitta.

 

mli_museot_ssm_muinaispuku_iso5.png
mli_museot_ssm_muinaispuku_iso6.png
mli_museot_ssm_muinaispuku_iso4.png
mli_museot_ssm_muinaispuku_iso7.png
mli_museot_ssm_muinaispuku_iso3.png

Kuvat: Matti Sikanen

 

Muinaispuvun valmistaminen

 

Mikkelin seudun muinaispuku perustuu FT Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin ja FK Jaana Riikosen tutkimusten pohjalta. Asiantuntijana oli ompeluneuvoja Airi Ruhanen, ompelutyöt ja spiraalikoristukset teki ompeluneuvoja Päivi Virolainen. Kankaat kutoi kudonnanneuvoja Anna-Mari Lamponen ja nauhat kudonnan neuvoja Raija Kääriäinen.

 

Esiliina

Mataranpunaisesta (hennon) villalangasta kudottiin toimikassidoksinen n. 38 x 80 cm kangas, kankaan reunoissa putkihulpiot. Kumpaankin päähän kudottiin lautanauhat, joiden kuteina käytettiin esiliinakankaan loimia, nauhan loimet ovat siniset. Spiraalikoristukset on tehty kolmen kokoisista spiraaleista. Kangasta reunapala 3 x 2,5 mm n. 600 kpl. Esiliinan puna-sini-keltainen nauha (36 mm leveä, 3 m pitkä) kudottiin 19 laudalla. Nauhaa valmistui n. 30 cm tunnissa.
 

Vaippa

Tumman indigonsinisestä villalangasta kudottiin toimikas-sidoksinen n. 150 x 100 cm kangas, kankaan reunoissa putkihulpiot. Päissä on hapsukoristukset, jotka tehtiin loimilangoista siten, että nämä käytettiin ensin päätöslautanauhan kuteina ja sitten kierrettiin kolmen langan nippuina hapsuiksi.

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso1.png

Esiliinakankaan kudonta

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso2.png

Spiraalikoristeen järjestäminen ompelua varten

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso3.png

Spiraalinauhat ompeluvalmiina

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso4.png

Esiliinan valmistumisvaiheet

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso5.png
Esiliinan valmistumisvaiheet
mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso6.png

Lautanauhan kutominen

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso7.png

Loimien pujottaminen lautoihin

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso8.png

Nauhan luominen luomapuiden avulla

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso9.png

Vaippakankaan kutominen

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso10.png

Lautanauhan kutominen

mli_museot_ssm_muinaispuku_valmistus_iso11.png

Hapsujen kiertäminen