Etusivu ›› Mikkelin kaupungin museot ›› Ajankohtaista museoissa

Ajankohtaista museoissa

Pidennetyt aukioloajat Mikkelin kaupungin museoissa asuntomessujen aikana 14.7. – 13.8.2017

Mikkelin taidemuseo on avoinna: Tiistaisin kello 10-19, keskiviikkoisin kello 12-19 ja torstaista sunnuntaihin kello 10-19. Maanantaisin museo on suljettu.

Päämajamuseo ja Viestikeskus Lokki ovat avoinna päivittäin kello 10-19.

 

Kohde 25 Ankkuriranta – Asuntomessujen virallinen Suomi 100 -kohde

Mikkelin kaupungin museot on koonnut asuntomessujen viralliseen Suomi 100 -kohteeseen, Mikalo Oy:n rakennuttamaan vuokra-asuntoon, 1950-luvun sisustuskokonaisuuden. Sisustus on koottu Suur-Savon museon kokoelmista sekä osa pienesineistä on lainattu yksityishenkilöiltä. Mukana on myös kirjailija Sirpa Puskalan kirjoittama tarina 1950-luvun perheestä.

Lue lisää kohteesta

 

Mikkelin kaupungin museot ovat nyt Instagramissa!

 

Mikkelin kaupungin museot ovat mukana Kulttuurireitit -sivustolla

Mikkelin kaupunki pilotoi asuntomessujen aikaan kohdistuvan websivuston, joka esittelee kaupungin taide-, design- ja kulttuurialan käyntikohteita kalliomaalauksista katutaiteeseen.

 

Museoiden perinnepäivä Hulivilikarnevaaleilla keskiviikkona 19.7.2017

Mikkelin kaupungin museot ovat mukana Mikkelin suurimmassa lastentapahtumassa, vuosittain heinäkuussa järjestettävillä, Hulivilikarnevaaleilla. Museoiden perinnepäivässä on ohjelmaa Päämajamuseolla ja Suur-Savon museolla. Molempiin museoihin on vapaa pääsy koko päivän.

Hulivilikarnevaalien ohjelma

 

Ajankohtaista Mikkelin taidemuseossa

 

Kuvitusaiheisia tehtäviä lapsille

Mikkelin taidemuseossa on nyt Mikkelin 11. kuvitustriennaleen liittyviä tehtäviä omatoimista museokäyntiä varten. Saatavissa on useita erilaisia  kuvasuunnistustehtäviä ja omien kuvatekstien tekoa näyttelystä tuttuihin kuvituskuviin. Lapsi voi itsenäisesti tai yhdessä aikuisen kanssa tehdä tehtäviä näyttelyn katsomisen yhteydessä. Tehtävät ovat maksuttomia, kuten myös museokäynnitkin alle 18-vuotiaille.

Lisätietoa tehtävistä taidemuseon kassalla olevalta henkilökunnalta.

 

MunTaide -pilottihanke

Mikkelin taidemuseo on mukana parhaillaan menossa olevassa MunTaide -pilottihankkeessa. Hanke toteutetaan projektina kesällä ja syksyllä 2017 usealla eri paikkakunnalla: Mikkelissä, Kotkassa ja Helsingissä, nuoriso- ja kulttuuritoimijoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) yhteistyönä. Tavoitteena on, että taidelaitokset kuulevat nuorten äänen ja ottavat sen huomioon pitkän aikavälin toiminnassaan.

Hankkeen myötä projektissa työskentelevät nuoret suunnittelevat ja toteuttavat erityisesti nuorille suunnatun MunTaide -tapahtumaillan. Mikkelissä tapahtumailta järjestetään 23.9.2017 osana Mikkeli Art & Design Weekin ohjelmaa.

Tutustu tapahtuman Facebook-sivuihin

 

EERO LAMPISEN R&A-JULISTE VOITTI MIKKELIN KUVITUSTRIENNALEN!

Mikkelin 11. kuvitustriennale on perinteisesti ollut kuvituskilpailu, johon on voinut osallistua teemaltaan, toteutustavaltaan ja –tekniikaltaan vapailla töillä. Traditiota noudatetaan myös tapahtuman juhlavuonna, sillä ensimmäisestä kuvitustriennalesta tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat järjestäneet tapahtuman yhdessä alusta lähtien, Kuvittajat ry on mukana yhteistyössä neljättä kertaa.

Mikkelin Triennaleen osallistuu 47 kuvittajaa, joilta on näyttelyssä 99 työtä. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluvat kuvittajajäsenet Hans Eiskonen, Meria Palin, Matti Pikkujämsä, Anja Reponen ja museotoimenjohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkittavat kuvitukset.

Mikkelin 11. kuvitustriennale on avoinna 10.6. – 10.9.2017 Mikkelin taidemuseossa.

Tiedote palkituista kuvittajista

 

Ajankohtaista Suur-Savon museossa

 

–31.12.2017 Mikkelin pitäjänkirkko 200 vuotta

Mikkelin maaseurakunnan - vuodesta 2013 alkaen - Mikkelin Pitäjänkirkko on yksi maamme suurimpia puukirkkoja. Näyttely esittelee kirkon rakentamishistoriaa sekä kirkollisia esineitä. Rakennusmestari Matti Salosen suunnitelmien ja Suomen intendentinkonttorin hyväksymien piirustusten mukainen kaksoisristikirkko vihittiin käyttöön vuonna 1817.

Lue lisää näyttelystä

 

Ajankohtaista Päämajamuseossa

 

2.5.–31.12.2017 Jos se olisin ollut minä

Päämajakaupunki Mikkeliin on valmisteilla uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti. Keskus tulee olemaan kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä tietokeskus ja verkkopalvelu. Päämajamuseon vuoden 2017 näyttely antaa esimakua tulevan keskuksen näyttelystä. Jos se olisin ollut minä -näyttely vie lähemmäksi sodan kokeneiden ihmisten tunteita ja muistoja. Tarkastelussa ovat niin lasten, naisten kuin miestenkin kokemukset viimeisistä sodistamme. Näyttelyssä yhdistyvät digitaalisuus, taide ja sotahistoria. Tämä on tarina, jota ei saa unohtaa.

 

Sodan kokemus kotirintaman pommituksissa-näyttelyinstallaatio

Sodan kokemus kotirintaman pommituksissa on Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Jalkaväkimuseon ja Päämajamuseon yhteistyössä toteuttama hanke.  Hankkeessa testataan sotahistorian tuotteistamista ja digitaalisten aineistojen tuottamista silmällä pitäen suunnitteilla olevan Sotahistoriakeskuksen toteuttamista. Hankkeessa tuotettu näyttelyelementti tulee esille sekä Jalkaväkimuseoon että Päämajamuseoon. Hanke on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Näyttelyelementin teemana ovat talvisodan pommitukset kotirintamalla - erityisesti Mikkeliin kohdistuneet pommitukset tammi-maaliskuussa 1940. Näyttelyelementti koostuu kosketusnäytöstä, jonka kautta museokävijä pääsee tutustumaan asiantuntijahaastatteluihin, pommitukset kokeneiden henkilöiden muisteluihin ja alkuperäisiin arkistoaineistoihin.

Videoidut haastattelut: Kari Kauppinen ja Pertti Hänninen

Käsikirjoitus ja toimitus: Kari Kauppinen

Videoiden kuvaus, editointi, musiikki ja grafiikka: Pertti Hänninen

Graafinen ilme: OiOi Collective Oy

Näyttelyelementin sisällöntuotannossa on käytetty lähteinä Kalevi Salovaaran Päämajakaupunki pommituksessa – Punalentäjien hyökkäykset Mikkeliin v. 1940 –kirjaa vuodelta 1986, SA –Kuva-arkistoa sekä Mikkelin kaupungin museoiden valokuva-arkistoa, haastatteluaineistoja ja muita arkistoaineistoja.

 

Tutustu uusiin aineistoihin Finnassa!

 

http://www.finna.fi

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja. Voit myös mm. uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta. Löydät finna.fi:stä samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat.