Etusivu ›› Mikkelin kaupungin museot ›› Ajankohtaista museoissa

Ajankohtaista museoissa

 

27.10.2017 klo 17-24 Museoiden yö

Museoiden yössä on tänä vuonna mukana Mikkelin taidemuseo, Päämajamuseo, Suur-Savon museo sekä Jalkaväkimuseo.

Lisätietoja tapahtumasta

 

Seuraa Mikkelin kaupungin museoita Instagramissa!

#mikkelinkaupunginmuseot #mikkelintaidemuseo #päämajamuseo #suursavonmuseo #viestikeskuslokki #mannerheiminsalonkivaunu #kivisakasti #harjukoskenmylly

 

Ajankohtaista Mikkelin taidemuseossa

 

Mikkelin 11. kuvitustriennalen näyttelykatalogi on nyt luettavissa Issuu-julkaisuna!

Lue katalogia tästä

 

23.9.2017 klo 17-20 MunTaide -tapahtumailta

Mikkelin taidemuseo on mukana parhaillaan menossa olevassa MunTaide -pilottihankkeessa. Hanke toteutetaan projektina kesällä ja syksyllä 2017 usealla eri paikkakunnalla: Mikkelissä, Kotkassa ja Helsingissä, nuoriso- ja kulttuuritoimijoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) yhteistyönä. Tavoitteena on, että taidelaitokset kuulevat nuorten äänen ja ottavat sen huomioon pitkän aikavälin toiminnassaan.

Hankkeen myötä projektissa työskentelevät nuoret suunnittelevat ja toteuttavat erityisesti nuorille suunnatun MunTaide -tapahtumaillan. Mikkelissä tapahtumailta järjestetään lauantaina 23.9.2017 klo 17-20 osana Mikkeli Art & Design Weekin ohjelmaa. Tapahtumailtana Mikkelin taidemuseo sisäpihoineen muuntuu nuorten omaksi kulttuuritapahtumaksi työpajoineen ja esiintyjineen. Tapahtuma työpajoineen on maksuton.

Lue lisää

 

Puhetta taiteesta Mikkelin taidemuseossa keskiviikkoisin 4.10., 1.11. ja 29.11.2017 kello 17.30 -19.00                                                                  

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kanssa yhteistyössä järjestetyt Puhetta taiteesta -alustukset jatkuvat Mikkelin taidemuseossa!

Puhetta taiteesta -tilaisuudet johdattavat tuoreiden taideilmiöiden ja ajankohtaisten taidekeskusteluiden pariin. Puhe taiteesta auttaa ymmärtämään, arvioimaan, närkästymään ja ihastumaan taiteesta. Tapahtumat ovat avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin toivotetaan tervetulleiksi eri taiteen alojen ammattilaiset, harrastajat sekä taiteesta kiinnostunut yleisö.

Lue lisää

Tilaisuus sisältyy taidemuseon pääsymaksuun. Tervetuloa puhumaan taiteesta!

 

Ajankohtaista Suur-Savon museossa

 

–31.12.2017 Mikkelin pitäjänkirkko 200 vuotta

Mikkelin maaseurakunnan - vuodesta 2013 alkaen - Mikkelin Pitäjänkirkko on yksi maamme suurimpia puukirkkoja. Näyttely esittelee kirkon rakentamishistoriaa sekä kirkollisia esineitä. Rakennusmestari Matti Salosen suunnitelmien ja Suomen intendentinkonttorin hyväksymien piirustusten mukainen kaksoisristikirkko vihittiin käyttöön vuonna 1817.

Lue lisää näyttelystä

 

Ajankohtaista Päämajamuseossa

 

29.-30.9.2017 Sodan kosketus – Mikkelin I sotakirjallisuustapahtuma

Päämajamuseossa järjestetään 29.-30.9.2017 ensimmäinen sotakirjallisuuden yleisöseminaari, joka on osa sodan ja rauhan keskus Muistin toimintaa.

Seminaariin on vapaa pääsy!

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä

Katso seminaarin ohjelma tästä

 

2.5.–31.12.2017 Jos se olisin ollut minä

Päämajakaupunki Mikkeliin on valmisteilla uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti. Keskus tulee olemaan kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä tietokeskus ja verkkopalvelu. Päämajamuseon vuoden 2017 näyttely antaa esimakua tulevan keskuksen näyttelystä. Jos se olisin ollut minä -näyttely vie lähemmäksi sodan kokeneiden ihmisten tunteita ja muistoja. Tarkastelussa ovat niin lasten, naisten kuin miestenkin kokemukset viimeisistä sodistamme. Näyttelyssä yhdistyvät digitaalisuus, taide ja sotahistoria. Tämä on tarina, jota ei saa unohtaa.

 

Sodan kokemus kotirintaman pommituksissa-näyttelyinstallaatio

Sodan kokemus kotirintaman pommituksissa on Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Jalkaväkimuseon ja Päämajamuseon yhteistyössä toteuttama hanke.  Hankkeessa testataan sotahistorian tuotteistamista ja digitaalisten aineistojen tuottamista silmällä pitäen suunnitteilla olevan Sotahistoriakeskuksen toteuttamista. Hankkeessa tuotettu näyttelyelementti tulee esille sekä Jalkaväkimuseoon että Päämajamuseoon. Hanke on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Näyttelyelementin teemana ovat talvisodan pommitukset kotirintamalla - erityisesti Mikkeliin kohdistuneet pommitukset tammi-maaliskuussa 1940. Näyttelyelementti koostuu kosketusnäytöstä, jonka kautta museokävijä pääsee tutustumaan asiantuntijahaastatteluihin, pommitukset kokeneiden henkilöiden muisteluihin ja alkuperäisiin arkistoaineistoihin.

Videoidut haastattelut: Kari Kauppinen ja Pertti Hänninen

Käsikirjoitus ja toimitus: Kari Kauppinen

Videoiden kuvaus, editointi, musiikki ja grafiikka: Pertti Hänninen

Graafinen ilme: OiOi Collective Oy

Näyttelyelementin sisällöntuotannossa on käytetty lähteinä Kalevi Salovaaran Päämajakaupunki pommituksessa – Punalentäjien hyökkäykset Mikkeliin v. 1940 –kirjaa vuodelta 1986, SA –Kuva-arkistoa sekä Mikkelin kaupungin museoiden valokuva-arkistoa, haastatteluaineistoja ja muita arkistoaineistoja.

 

Tutustu uusiin aineistoihin Finnassa!

 

http://www.finna.fi

Finna.fi tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Pääset selaamaan ja lukemaan verkossa saatavilla olevia aineistoja. Voit myös mm. uusia lainoja ja tehdä varauksia eri kirjastojen aineistoihin yhdestä ja samasta paikasta. Löydät finna.fi:stä samalla haulla kaikille avoimet aineistot, jotka mukana olevat organisaatiot tarjoavat.