Etusivu ›› Mikkelin kaupungin museot ›› Taidemuseo ›› Lainattava opetusmateriaali

Lainattava opetusmateriaali

Taidemuseon lainattava opetus - ja virikemateriaali

 

Mikkelin taidemuseon oppimismateriaalin verkossa löydät täältä.

Opetuspaketit

KUVA-AAKKOSET

Miten kolmio, neliö, ympyrä ja monet muut muodot ovat syntyneet? Mitä tapahtuu kun piste ja viiva lähtevät liikkeelle? ... alkaa syntyä näkyvän maailman rakennuspalikoita. Ympyrä voi olla aurinko..., neliö voi olla kirja..., kolmio voi olla...? Se ja moni muu seikka selviää tutustumalla opetuspaketeista uusimpaan. Opetuspaketissa on mukana sekä teoriaa että runsaasti mielenkiintoisia tehtäviä.

mli_museot_mkm_lom_kuva1.gif
 

VÄRILEIKKI

Suuren suosion saavuttanut monipuolinen Värileikkiopetuspaketti jatkaa edelleen ohjelmistossa. Värileikki on virikkeitä ja työskentelyvinkkejä tarjoava opetuspaketti väreistä. Se sisältää kansion, johon on koottu teoriatausta ja tehtäviä. Osaan tehtävistä on valmiita materiaaleja, kuten akryylivärejä, kasvomaalausvärejä, sävypapereita, tilkkuja, hyrriä ja lamppuja. Värillä on väliä!

mli_museot_mkm_lom_kuva2.gif
 

MUISTIPELI

Muistipeli on opetuspaketti painamisen ja grafiikan perusteista. Muistipeliin on koottu teoriaa, tehtäviä ja valmiita materiaaleja työskentelyä varten. Mukana on mm. painovärejä, peitevärejä, teloja, telausalustoja, painolaattamateriaalia sekä papereita. Painamalla voi valmistaa vaikkapa oman muistipelin. Oheismateriaalina lisäksi palapelejä ja kirjoja.

 

ELÄINIHMISIÄ - Kirsi Neuvosen grafiikkaa

Kirsi Neuvosen Eläinihmisiä –grafiikanvedoksia on koottu opetuspakettimaiseksi pienoisnäyttelyksi, joka soveltuu lainattavaksi päiväkoteihin. Näyttelyssä pääset tutustumaan Pingviinin jäätelökesään, Ketun ihailijakerhoon, Kirahvin savannikävelyyn ja kuuden muun eläinihmisen maailmaan. Näyttelyyn sisältyy kansio, jossa kerrotaan teosten taustoista ja kuvien tulkintaan vaikuttavista tekijöistä. Mukana on myös taide teoksiin liittyviä hauskoja tehtäviä, mm. onnenpyörää tai magneettipeliä voit käytää apuna kuvien tulkinnassa. Näyttelyn yhdeksän teosta voi asettaa esille joko näyttelyn mukaan saataviin telineisiin tai ripustaa seinälle.

mli_museot_mkm_lom_kuva3_sc.jpg
 

TEKSTIILIPAKETTI

Prinsessa Silkkikotelon ja Mötköpötkön arvoitus selviää, kun tutustut tekstiiliopetuspakettiin. Sen mukana pääsee myös Paimentolaisten matkaan. Opetuspaketti sisältää teoriaosuuden sekä runsaasti eritasoisia tehtäviä. Siinä selvi tellään erilaisten tekstiilien koostumusta, miten ne valmistetaan ja miten niitä käytetään. Ope tuspaketti on sisällöltään laaja, joten jokainen käyttäjä voi poimia siitä itselleen sopivat osat.

mli_museot_mkm_lom_kuva4_sc.jpg

 

Virikemateriaalit

Mikkelin taidemuseon Matkalaukku -projektin aikana tuottamat uudet virikemateriaalipaketit ovat nyt lainattavissa taidemuseosta. Matkalaukku koostuu valitun teeman mukaan laukkuun valmistetusta ja pakatusta opetus-, tausta- ja virikemateriaalista ja tehtävistä. Kohderyhminä on otettu huomioon erityisryhmät, joille aiemmin ei ole ollut vastaavia lainattavia kokonaisuuksia. Matkalaukut soveltuvat parhaiten ohjaajan vetämiin taide- ja muistelutuokioihin, joissa yhdessä ryhmän kanssa tutustutaan niiden aihepiireihin.

Virikemateriaalissa on painotettu muiden aistien käyttöä näköaistin yhteydessä tai sen sijasta. Näkövammaiset pystyvät materiaalin avulla tutustumaan maalaustaiteeseen esimerkiksi käyttämällä tunto- ja kuuloaistia näköaistimuksen tukena ja muistihäiriöistä kärsivät vanhukset herättelemään muistoja tuttuja esineitä katsomalla ja koskettamalla. Materiaalin valmistusprosessissa on ollut mukana eri alojen asiantuntijoita. Virikemateriaalit soveltuvat hyvin myös muiden kuin erityisryhmien käyttöön.

Kosketa, koe ja kuvaile

Virikemateriaali sisältää Martti Airion kokoelmasta valittujen maalausten pohjalta toteutetut tunnusteltavat taulut, niiden kuvailutulkkaukset sekä lisämateriaalina maalauksiin yhdistetyt tuoksut ja musiikki. Virikemateriaali on suunniteltu ensisijaisesti muistisairaille vanhuksille, näkövammaisille, vammaisille ja lapsille. Virikemateriaalin tarkoituksena on luoda maalaustaiteen ympärille moniaistinen kokemus, jossa tunteiden esille tuominen ja tarinan kerronta nousevat etusijalle.
 

Kahvi

Virikemateriaali sisältää esineitä ja kuvia kahviin liittyen ja on suunnattu erityisesti muistihäiriöistä kärsiville vanhuksille ja muille senioreille. Virikemateriaali käsittelee kahvia juomana, tapana, kulttuurina ja kuinka se on omalta osaltaan vaikuttanut jokaiseen suomalaiseen. Esineet ovat tarkoitettu katseltaviksi ja kosketeltaviksi, herättämään muistoja ja keskusteluja. Mukana olevia kahvipapuja voi jauhaa esineiden joukosta löytyvällä kahvimyllyllä. Kuvat ovat painettu tyynyille helpottamaan myös vuodepotilaitten osallistumista toimintaan.

mli_museot_mkm_lom_kuva5_sc.jpg

Lainaukset:
puh. (015) 194 2422 / amanuenssi Anna-Maria Larikka. Lainausmaksu 40,00 e (ei peritä päiväkodeilta eikä kouluilta). Lainaaja huolehtii kuljetuksesta tai kuljetuskustannuksista yhteen suuntaan, Mikkelin taidemuseo huolehtii muista kuluista.

Lisäksi saatavana lainattavaa opetusmateriaalia kuvataiteen ja taidekasvatuksen alalta diasarjoina, videoina ja pienoismalleina. Aineistoa on Suomen ja länsimaisen taiteen ja arkkitehtuurin historiasta, taiteen tekniikoista ja eri taiteilijoista.

Tiedustelut puh. (015) 194 2424/toimisto.