Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin seutua kehitetään vapaa-ajan merkittävänä keskittymänä
20.5.2014 - 14:50
Mikkelin seutua kehitetään vapaa-ajan merkittävänä keskittymänä
vapaa-ajasta_kilpailuetua_harri_heinonen.jpg
Mikkelin seutu on Suomen vetovoimaisimpia vapaa-ajan keskittymiä. Vapaa-ajan asuntoja seudulla on noin 28 000. Kilpailu matkailijoiden ja vapaa-ajan asukkaiden ajasta ja rahasta kuitenkin lisääntyy koko ajan.

Tulevat sukupolvet saattavat periä merkittävän kesämökkivarannon, mutta suuntautua vapaa-ajallaan kuitenkin muualle. Tutkimusten mukaan mökkien omistajat myös jakautuvat entistä selvemmin kahteen ryhmään. Yhtäältä ovat ne mökkeilijät, jotka arvostavat perinteitä ja oman käden töitä. Toisaalta on niitä, jotka haluavat mökkilomalta lepoa ja elämyksellisyyttä, ja ovat valmiita ostamaan entistä monipuolisempia palveluja. 

Mikkeli ja Mikkelin seutu haluavat varmistaa, että alue kehittyy Suomen ykkösvapaa-ajan alueeksi. Tätä varten Mikkelin seutuvaliokunta päätti käynnistää vapaa-ajasta kilpailuetua -toimintaohjelman keväällä 2014.

Toimintaohjelmassa tähdätään uusiin työpaikkoihin, palveluihin ja alueen näkyvyyden parantumiseen. Visiona on, että seudusta kehittyy vapaa-ajan mallialue, joka tunnetaan monipuolisista ja ammattimaisesti toteutetuista palveluista, uusista digitaalisista ratkaisuista sekä toimivasta ”Vuokraamme mökkisi” -palvelukonseptista.

Tanskan malli

Ohjelmassa selvitetään ns. Tanskan mallin toimivuus Mikkelin seudulla. Malli kannustaa yksityisiä mökinomistajia vuokraustoimintaan. Ohjelmassa huomioidaan myös kuntapalveluiden rooli. Vapaa-ajan asukkaat käyttävät kuntien ylläpitämiä palveluita – esimerkiksi liikunta-, leikki- ja uimapaikkoja,  retkeilyreitistöjä, kirjastoja, museoita ja muita kulttuuripalveluita.

Ohjelmassa hyödynnetään digitaalisuuden tarjoamia mahdollisuuksia markkinointiin ja palveluiden tuottamiseen.

Vapaa-ajasta kilpailuetua -toimintaohjelmaa rahoitetaan seudun kehityshankerahastosta vuonna 2014, ja seuraaville vuosille rahoitusta haetaan maakuntaliitosta.

Aiheeseen liittyvää