Etusivu ›› Uutinen ›› Kaupungin joulukorttirahat erityislapsiperheille
16.12.2014 - 18:45
Kaupungin joulukorttirahat erityislapsiperheille
omaishoitajat2.jpg
Mikkelin kaupunki on luovuttanut tälle vuodelle varaamansa joulukorttirahat Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n kautta erityislapsiperheille. Lahjoituksen suuruus on 2500 euroa.

Lahjoitustilaisuus Mikkelin kaupungintalolla 16.12. Kuvassa vasemmalta Lamppu-hankkeen projektityöntekijä Kati Oinonen, Lamppu-hankkeen projektivastaava Annastiina Vesterinen, Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n varapuheenjohtaja Annikki Pursiainen, yhdistyksen puheenjohtaja Marja Lehtonen, yhdistyksen hallituksen jäsen Tapani Varjus, Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka, yhdistyksen hallituksen jäsen Leevi Piispa ja Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.

Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on erilaisissa elämäntilanteissa olevien omaistaan tai läheistään hoitavien henkilöiden tuki- ja etujärjestö. Yhdistys muun muassa järjestää toimintaa omaishoitajille ja tekee omaishoitajien työtä tunnetuksi. Yhdistys myös ohjaa ja neuvoo omaishoitoon liittyvissä asioissa, toimii omaishoitajien edunvalvojana ja auttaa omaishoitajia jaksamaan. 

Lahjoituksella virkistyspäivä lapsiperheille

Yhdistyksellä on parhaillaan käynnissä kaksi hanketta: Lamppu-hankkeessa on selvitetty työelämän ja omaishoidon yhteensovittamista lapsiperheissä, ja Valot II -projektin tavoitteena on kampanjoida omaishoitotilanteiden varhaisen tunnistamisen puolesta sekä kehittää omaishoitoperheiden tukemisen muotoja eri järjestöjen sekä julkisen sektorin kanssa.

- Lamppu-hankkeessa teimme ensin kyselyn sekä työntekijöille että työntekijöille. Kyselyn tulokset jalostuivat kahdeksi oppaaksi, joista toinen on tarkoitettu omaishoitajille ja toinen työnantajille. Oppaille oli tarvetta, sillä omaishoitajia on arvioiden mukaan noin 20 prosenttia kaikista työssäkäyvistä, selvittää Lamppu-hankkeen projektivastaava Annastiina Vesterinen.

Lamppu-hanke on päättymässä vuonna 2015, mutta sille on suunniteltu jo jatkohakemusta.  

- Tiedon jakamista pitää jatkaa. Esimerkiksi neuvoloissa ja kouluissa tarvittaisiin enemmän tietoa erityislapsiperheiden ohjaamisesta ja tukemisesta, kiteyttää hankkeen projektityöntekijä Kati Oinonen.

Kaupungin lahjoitukselle löytyikin luonteva käyttötarkoitus Lamppu-hankkeen kohderyhmästä.

- Olemme alustavasti kaavailleet, että käyttäisimme rahat erityislapsiperheiden virkistyspäivään. Yhteiset koko perheen tilaisuudet vertaisverkostojen kanssa ovat tärkeitä, Kati Oinonen tähdentää.

Omaishoitajan arki on raskasta ja sitovaa

Omaishoitajien tekemän työn merkitys on kansantaloudellisestikin suuri.

- Omaishoidon tuen määrä on mitätön, vaikka valtiolta säästyy 2,8 miljardia euroa pelkästään ikäihmisten omaishoidon ansiosta. Tavoitteena onkin saada seuraavaan hallitusohjelmaan kansallinen omaishoidon kehittämishanke ja sen mukana uusi omaishoitolaki, kaavailee yhdistyksen puheenjohtaja Marja Lehtonen.

Yksi suurimmista omaishoidon pulmista on lakisääteisten vapaapäivien käyttämättä jääminen.

- Lakisääteisiä vapaapäiviä on vuosittain tietty määrä, mutta hoitopaikkoja ei ole tarpeeksi. Itseltäni on jäänyt useana vuonna puolet päivistä käyttämättä hoitopaikan puuttumisen vuoksi, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen, omaishoitajana toimiva Tapani Varjus.

Omaishoidon kehittäminen on myös kaupungin tavoitteena.

- Meidän pitäisi saada monimuotoisempia sijaishoitomahdollisuuksia, pohtii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka.

 

 

 

Aiheeseen liittyvää