Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin museoihin uudenlainen sota-aiheinen näyttely
25.6.2015 - 14:32
Mikkelin museoihin uudenlainen sota-aiheinen näyttely
dsc009651.jpg
Jalkaväkimuseoon ja Päämajamuseoon tulee esille uusi Sodan kokemus kotirintaman pommituksissa -näyttelyinstallaatio. Hanke on toteutettu yhdessä museoiden ja Miksei Oy:n kanssa.

Uudenlaisen audiovisuaalisen näyttelyn teemana ovat talvisodan pommitukset kotirintamalla ja erityisesti Mikkeliin kohdistuneet pommitukset tammi–maaliskuussa vuonna 1940.

– Vaikka pääpaino on Mikkelin pommituksissa, on uudessa näyttelyelementissä tietoa myös yleisestä ilmatorjunnasta ja ilmavoimien toiminnasta, kertoo Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen.

Näyttelyelementti koostuu kosketusnäytöstä, jonka kautta museokävijä pääsee tutustumaan asiantuntijahaastatteluihin, alkuperäisiin arkistoaineistoihin ja havainneanimaatioihin.

– Näiden audiovisuaalisten ominaisuuksien avulla katsojalle luodaan kokonaiskuvaa sota-ajan Mikkelistä. Samaistuttavuutta on luotu henkilöhaastatteluilla ja todellisten ihmisten kokemuksilla, kertoo Sami Kämppi OiOi Collective Oy:stä, joka vastasi projektin teknisestä toteutuksesta ja graafisesta ilmeestä.

– Uudenlainen esitystapa laajentaa käyttäjäryhmää, koska kaikki lapsista vanhuksiin pystyvät katsomaan esitystä ja tutustumaan materiaaleihin.

Päämajamuseossa ja Jalkaväkimuseossa nyt esillä olevien näyttelyelementtien sisällöt on tarkoitus siirtää myös verkkoon. Yli kaksi tuntia video-, ääni- ja animaatiomateriaalia sisältävä kokonaisuus on siten kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.

Mikkeliin on suunnitteilla myös laajempi sotahistoriakeskus, jossa tullaan hyödyntämään vastaavanlaista teknologiaa. 

– Siitä ei ole tulossa mikään perinteinen museo, sanoo Matti Karttunen.

Videoidut haastattelut ovat tehneet Kari Kauppinen ja Petri Hänninen. Lähteinä on käytetty muun muassa SA-kuva-arkistoa ja sotahistorioitsija Kalevi Salovaaran kokoamia aineistoja. Hanke on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

 

(Kuvassa museotoimenjohtaja Matti Karttunen, OiOi Collective Oy:n Sami Kämppi ja Miksei Oy:n projektipäällikkö Jukka Kumpusalo)

Aiheeseen liittyvää