Etusivu ›› Uutinen ›› Miehittämättömät ilma-alukset saapuvat Mikkeliin
6.11.2015 - 14:58
Miehittämättömät ilma-alukset saapuvat Mikkeliin
lentokentän avoimet ovet
Mikkelin lentokentälle tulee miehittämättömien ilma-alusten testikeskus UAS Centre Finland. Keskuksen avajaisia vietetään torstaina 12.11. avoimien ovien tapahtumalla klo 13 – 15. Tapahtumassa yleisö voi tutustua miehittämättömiin ilma-aluksiin, harrasteilma-aluksiin, pelastuskalustoon ja lennonjohtotornin toimintaan. Avajaisiin on vapaa pääsy ja 400 ensimmäiselle on tarjolla hernekeittoa.

Mikkeliin tulee Suomen ensimmäinen miehittämättömien ilma-alusten pysyvä testikeskus. Testikeskuksen toiminta täydentää normaalia kentän lentoliikennetoimintaa.  Kentällä tutkitaan ja testataan perinteisen ja miehittämättömien ilma-alusten toimintojen yhteensovittamista. Kaupunki toivoo, että testikeskuksen myötä lentokentän nykyiset toiminnot kehittyvät ja kentälle syntyy myös uutta toimintaa.

- Kaupungille lentokentän säilyminen ja kehittäminen on tärkeää kaupungin elinvoimaisuuden kehittämisessä, niin paikallisen elinkeinoelämän kuin uusien liiketoimintaedellytysten mahdollistajana. Uudet yritykset ja työpaikat, joita miehittämättömien lentokoneiden toiminnan ympärille syntyy, turvaavat osaltaan lentokentän säilymisen aktiivikäytössä, painottaa Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

Pysyvä testikeskus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden lennättää ja testata kauko-ohjattavia ilma-aluksia, niiden ohjelmistoja sekä erilaisia sensoreita, kuten ilmatilan mittaus- ja kuvaussensoreita. Testikeskuksen toimintaa pyörittää Future Sky Oy, jonka päätoimialaa ovat miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät ja niiden kehittäminen. Yrityksessä on vahvaa ilmailuosaamista, ja sillä on toimitilat lentokentällä.

Miehittämättömissä ilma-aluksissa on kasvuliiketoiminnan mahdollisuus

Unmanned Aircraft Systems (UAS) tarkoittaa miehittämättömien ilma-alusten käytön kokonaisjärjestelmää. Miehittämättömät ilma-alukset mahdollistavat energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen tavan tuotannon tehostamiseen monella toimialalla, kuten sairaanhoito, maanviljelys, metsäteollisuus, sähköverkkoyhtiöt, vartiointi, poliisi, pelastustoimi, palolennot, rajavalvonta, puolustusvoimat, postipakettien toimitus ja lehdenjako. On arvioitu, että miehittämätön ilmailu kasvaa useiden miljardien kokoiseksi kansainväliseksi liiketoiminnaksi ja yhdeksi suurimmista kasvualoista. Toimialasta voisi olla jopa uudeksi Suomen Nokiaksi. Miehittämättömän ilmailun toimijoita Suomessa on arvioitu tällä hetkellä olevan 70–100 ja lisäksi vähintään kaksinkertainen määrä muita alasta kiinnostuneita lennättäjiä ja harrastajia.

Mikkelin lentokenttää ylläpitää kaupunki, ja valtio on tukenut toimintaa. Kentän pääasiakkaita ovat olleet Puolustusvoimat, liikelennot, lentokoulut sekä ilmailuharrastajat. Kentällä työskentelee neljä henkilöä. Mikkelissä on vapaata ilmatilaa, jota voidaan uusien toimintojen kautta hyödyntää.

Lisätietoja
Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Mikkelin kaupunki, 044 794 2515
Katja Kapanen, johtaja, UAS Centre Finland/Future Sky Oy, 044 520 5217
Markku Roschier, luova johtaja, UAS Centre Finland/Future Sky Oy, 040 7029375

http://uasfinland.eu/index.html