Etusivu ›› Uutinen ›› Kaupungin tilinpäätös 2015: Elinvoiman kehittämistä ja rakennemuutosten valmistelua
4.4.2016 - 17:10
Kaupungin tilinpäätös 2015: Elinvoiman kehittämistä ja rakennemuutosten valmistelua
Liikkumisen unelmavuoden aloitus
Vuonna 2015 Mikkeli valmistautui sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleen järjestämiseen, muokkasi elinkeinoyhtiömalliaan ja rakensi kunnallistekniikkaa uuteen Kirkonvarkauden kaupunginosaan asuntomessualueelle.

Kuva: Liikkumisen unelmavuosi polkaistiin käyntiin syksyllä 2015.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valmistelu eteni samaa tahtia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integrointiin tähtäävien ESPER- ja Esso-hankkeiden kanssa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen alueellinen uudelleenjärjestely on pohjana tulevaan valtakunnalliseen sote-uudistukseen.

Imago nousuun, lisää elinvoimaa ja isoja investointeja

Taloustutkimuksen tekemässä kuntien imagotutkimuksessa Mikkeli oli mukana olevista kaupungeista suurin nousija sijalta 24 sijalle 8. Erityisen hyvät arviot tulivat yritysten ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä, kunnan markkinoinnista sekä keskustan kaupallisista palveluista.

Kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi käynnistettiin Liikkumisen unelmavuosi osana laajempaa Hyvinvoinnin virtaa -hanketta. Vuoden aikana tehtiin myös päätös jäähallin viereen rakennettavasta monitoimihallista.

Alueen elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi fuusioitiin kehitysyhtiöt. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy jatkaa Miset Oy:n ja Miktech Oy:n työtä. Etelä-Savon Työterveys yhtiöitettiin kuntalain muutoksesta johtuen.

Kirkonvarkauden asuntomessualueen tonttien markkinointi eteni tavoitteiden mukaisesti.  Messualueelle rakennettiin kunnallistekniikkaa.

Vuonna 2015 valmisteltiin kaupungin historian suurinta yksittäistä investointia. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon rahoitusjärjestelyt ja puhdistamon hankesuunnitelman, ja puhdistamon suunnittelua jatkettiin.  

Väkiluku kasvoi ja työllisyydenhoidon kehittämiskumppanuutta jatkettiin

Mikkeli oli asukasluvultaan Suomen 18. suurin kaupunki. Vuoden lopussa kaupungissa oli 54 630 asukasta, mikä on 25 asukasta enemmän kuin vuonna 2014. Etelä-Savon kunnista väestö lisääntyi ainoastaan Mikkelissä. Tilastokeskuksen mukaan uusia mikkeliläisiä syntyi 471, mikä oli 38 vähemmän kuin vuonna 2014.

Työttömyysaste oli Mikkelissä vuoden lopussa 15,6 % eli 1,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko Etelä-Savon työttömyysprosentti oli 16,2 % (15,1 % vuonna 2014) ja valtakunnallinen taso 14,4 % (13,9 % vuonna 2014). Työllisyydenhoidon kehittämiskumppanuutta jatkettiin Mikkelin toimintakeskus ry:n kanssa ja työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvua pystyttiin hillitsemään vertailukuntiin suhteutettuna.

Talouden tasapainottaminen vaatii tuottavuutta lisääviä toimia

Kaupungin reaalitalouden toteutuma on ollut suunnilleen samalla tasolla vuosina 2013–2015. Tilikauden tulos oli 6,6 miljoonan euron verran alijäämäinen, mutta taseessa on kertyneitä ylijäämiä 5,9 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupungin verotulot kasvoivat 3 miljoonaa euroa eli 1,5 prosenttia. Valtionosuudet kasvoivat 3,2 miljoonaa euroa, 3 prosentin verran. Yhteensä verotulot ja valtionosuudet kasvoivat 6,2 miljoonaa euroa, kun kasvu oli edellisenä vuonna 8,7 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveystoimen toimintakulut kasvoivat hillitysti 1,8 prosenttia, vaikka sairaanhoitopiirin kulujen kasvu oli 4,6 prosenttia. Erikoissairaanhoidon kulut kasvoivat 3,5 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta.

Kaupungilla on tasapainoisen kasvun ja talouden ohjelma, joka linjaa tuottavuutta lisääviä toimia tuleville vuosille. Kaupunki jatkaa kasvustrategiaa ja priorisoi investointeja velkamäärän hallitsemiseksi. Palveluissa huolehditaan peruspalvelutason säilyttämisestä.

Tilinpäätöksen esittelymateriaali (pdf)

Lisätietoja
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka, 044 794 2206
Kaupunginjohtaja Timo Halonen, p. 040 557 8077