Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin kyläverkkohanke – kiinteä laajakaistayhteys kuntakeskuksiin
18.8.2016 - 9:03
Mikkelin kyläverkkohanke – kiinteä laajakaistayhteys kuntakeskuksiin
_mg_0926.jpg
Teleyhtiö MPY alkaa rakentaa kiinteää laajakaistaverkkoa Anttolaan, Haukivuorelle, Otavaan ja Suomenniemelle. Ristiinassa runkoverkon rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa ja niiden on määrä valmistua vielä vuoden 2016 puolella.

EU:n ja valtion Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman, Mikkelin kaupungin ja MPY:n rahoittama hanke tarjoaa nopeat tietoliikenneyhteydet Mikkelin haja-asutusalueille. Hankkeen myötä alueille rakentuu kuiturunkoverkko, joka mahdollistaa ko. alueella olevien kiinteistöjen liittämisen nopeaan, moderniin laajakaista- ja kaapeli-TV- verkkoon. MPY rakentaa valokuituverkon yhteistyössä Järvi-Suomen Energian kanssa.

-Järvi-Suomen Energia tekee hankealueilla muita maakaapelointitöitä, joten monilla paikoilla voidaan samalla laittaa myös valokuitukaapeli, jotta kaivuutöitä ei tarvitse tehdä kahteen kertaan, kertoo MPY:n myyntijohtaja Juha Putkonen.

Yhteensä valokaapelia vedetään 31,7 kilometriä, jonka jälkeen noin 1900 kotitaloutta on 100 metrin päässä valokuituverkosta. Hankkeen päätyttyä vuoden 2018 loppuun mennessä Mikkelin noin 55 000 asukkaasta noin 40 000 on kiinteän laajakaistan piirissä.

-Tämä on suuri harppaus eteenpäin maaseudulla, kun tietoliikenneyhteydet kehittyvät, kertoo Lupaus 2016 –ohjelman ohjelmajohtaja Juha Ropponen.

Hankkeen myötä valokuituverkon saatavuus paranee ja kuidutus tulee olemaan alueella keskimääräistä parempi verrattuna muuhun Suomeen.

-Täytyy muistaa että nämä valokuituverkot mahdollistavat kuntalaisena toimimisen, kertoo MPY:n toimitusjohtaja Pekka Mettälä.

Kiinteästä ja nopeasta laajakaistayhteydestä kiinnostuneiden kannattaa olla aktiivisia jo hyvissä ajoin. Yhteyden saaminen omaan kotitalouteen maksaa rakennusvaiheessa noin 1500 euroa, mutta jälkikäteen hinta on suurempi.

Kyläverkkohankkeen rahoituksesta noin puolet tulee EU:n ja valtion Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, 20 prosenttia Mikkelin kaupungilta ja 30 prosenttia MPY:ltä. Kokonaisbudjetti hankkeelle on 1 151 340 euroa.

Lisätietoja hankealueista ja karttakuvat:

http://www.mikkeli.fi/kylaverkkohanke

Kuva: MPY:n toimitusjohtaja Pekka Mettälä ja kaupunginjohtaja Timo Halonen kättelevät sopimusten allekirjoituksen jälkeen.

 

 

Aiheeseen liittyvää