Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin seudulla mökkeilevät käyttävät palveluita monipuolisesti
30.9.2016 - 11:41
Mikkelin seudulla mökkeilevät käyttävät palveluita monipuolisesti
vapaa-ajan.jpg
Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta teki palvelututkimuksen vuosina 2012 ja 2014. Tänä vuonna vastaava palvelututkimus uusittiin.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää vapaa-ajan asukkaiden näkemyksiä Mikkelin seudun palveluista. Tutkimuksella halutaan antaa palautetta seudun palvelutuottajille siitä, miten mökkiläiset kokevat palvelut. Palvelukyselyn toistamisella haluttiin myös nähdä, miten käsitykset palveluista ovat muuttuneet. Vastauksia saatiin hieman  vähemmän kuin edellisellä kerralla, mutta kuitenkin riittävästi kokonaiskuvan hahmottamiseksi. Mikkelin seudun mökkiläinen on edelleen yli 50-vuotias ja kolmannes on eläkkeellä, 75 prosenttia heistä on mökillä kaksistaan. Noin puolella heistä mökillä vierailee enemmän kuin kaksi sukulaista tai jälkeläistä. Vastaajista noin 60 prosenttia tulee mökille yli 200 kilometrin päästä. Mökillä vietetään aikaa alle 70 päivää vuodessa (noin 60 prosenttia vastanneista). Yli neljä kuukautta mökillä viettäneitä on noin neljännes vastaajista.

Ruokaostokset haetaan yhä mökkipaikkakunnalta ja lähiruoka on nyt kiinnostavaa

Ruokakauppa-asiointi suurimmaksi osaksi tapahtuu vapaa-ajan asunnon paikkakunnalta ja lomalla ollessa lähimmästä kaupasta. Tässä ei ole suuria muutoksia tapahtunut. Asioinnin helppous ja valikoima ovat edelleen olleet tärkeimmät asiointiin vaikuttavat tekijät. Kiinnostus lähiruokaan näyttä nyt vahvistuneen. Tuoreen kalan saatavuus nousi selvästi vastaajien toiveeksi.

Rautakaupan tuotteita haetaan enemmän Mikkelin kaupoista

Rautakaupan tuotteita haetaan entistä enemmän Mikkelin kaupoista. Paikallisten kauppojen osuus on hieman vähentynyt. Tuotteiden laatuun ja henkilökunnan palvelualttiuteen oltiin aikaisempaa tyytyväisempiä.

Erikoiskaupat ja palvelut

Asioinnissa erikoiskaupoissa ja palveluyrityksissä ei ole tapahtunut merkittää muutosta. Huoltoasemat, kahvilat ja Alko ovat edelleen käytetyimpiä ja tärkeimpiä. Ruokaravintoloissa asiointi oli selvästi kasvanut. Tyytyväisyys asiakaspalveluun oli edelleen hyvin korkealla.

Terveydenhuollon palveluista julkisia palveluita oli käyttänyt 27 prosenttia vastaajista ja yksityisiä noin 12 prosenttia. Muista palveluista eniten käytettiin rakentamisen palveluita ja kirpputoreja. Kampaamo ja partureita noin 40 prosenttia ja kirjastopalveluita alle 40 prosenttia. Mökkitalkkaripalveluiden kysyntä oli edelleen kasvanut. Mökkitalkkareiden palveluista kysytyimpiä olivat lumenauraus, pienet korjaukset, polttopuiden teko ja pihanhoito.

Tietoliikennepalveluiden yhteyksiä vaivaa edelleen pienet puutteet

Tietoliikenneyhteyksien toimivuudessa on tapahtunut pientä parannusta edellisestä kyselystä, mutta edelleen yhteyksissä esiintyy ongelmia. Puhelin ja nettiyhteyksiä käyttävät lähes kaikki vastaajat jos ei päivittäin niin useamman kerran viikossa. Televisio toimii lähes puolella ja verkkoasiointia noin kolmanneksella on merkittävää. Etätyössä verkkoa käyttää vajaat 40 prosenttia vastaajista.

Kylätapahtumat ovat tärkeimpiä

Vapaa-ajan asukkaiden kannalta tärkeimpiä tapahtumia ovat omalla kylällä järjestetyt tapahtumat. Suurista seudun tapahtumista Taidekeskus Salmela, Mikkelin Kalamarkkinat ja Sataman Kansainväliset suurmarkkinat ovat tavoittaneet eniten mökkiläisiä. Kesäteatterit ja Kangasnimen Musiikkiviikot ovat myös tavoittaneet hyvin mökkiläisiä tänä vuonna.

Palvelututkimuksen raportti on luettavissa Mikkelin kaupungin sivuilla 7.10.2016 lähtien. Kuntakohtaiset ja kaupunginosittaiset raportit myös ilmestyvät tuolloin.

Aiheeseen liittyvää