Etusivu ›› Uutinen ›› Sotahistoriakeskus saa nimekseen Muisti
17.11.2016 - 9:57
Sotahistoriakeskus saa nimekseen Muisti
muisti.jpg
Päämajakaupunki Mikkeli on saamassa merkittävän sotahistoriallisen matkailukohteen, jonka nimeksi tulee Sodan ja rauhan keskus Muisti.

Keskus perustetaan talvi- ja jatkosotien aikaiseen Päämajataloon, jossa ylipäällikkö Mannerheim esikuntineen johti sotaa vuosina 1939–1944.

Muistista tulee kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävä tieto- ja oppimiskeskus, joka välittää viime sotien ajan tapahtumat ja kokemukset uusimman näyttelyteknologian avulla. Se tulee kertomaan suomalaisten lasten, naisten ja miesten tarinan talvi-, jatko- ja Lapin sodissa ihmislähtöisestä näkökulmasta.

Muistin kerronta pohjaa tuoreimpaan tutkimustietoon. Keskuksen näyttelyt luovat moniaistisen ja henkilökohtaisen elämyksen sodan moninaisuudesta. Muistin tehtävänä on tarjota objektiivista tietoa sodasta ja välittää ymmärrystä rauhan välttämättömyydestä tuleville sukupolville.

Osaksi keskusta perustetaan johtava sotahistoriallisen tiedon verkkopalvelu, Memoriaali. Muisti ja Memoriaali päivittävät sota-ajan kokemukset nykyaikaan digitaalisen teknologian avulla.

Sata vuotta täyttävä itsenäinen Suomi saattelee viimeisiä veteraanipolviaan hautaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on oikea hetki ratkaista, miten välitämme sotiemme kokemukset tuleville sukupolville. Päätös Sodan ja rauhan keskuksen perustamisesta tehdään Mikkelin kaupunginvaltuustossa vuoden 2017 aikana. Keskuksen perustamiskustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa. Tämä edellyttää julkista ja yksityistä rahoitusta sekä poliittista tahtoa.

Mikkelin kansallinen merkitys arkistokaupunkina sekä tunnettuus sotahistoriallisena vierailukohteena ja maavoimien esikunnan kotipaikkana luovat vahvan pohjan keskuksen perustamiselle.

www.sotahistoriakeskus.fi

Aiheeseen liittyvää