Etusivu ›› Uutinen ›› Vuoden kirjastokehittäjäpalkinto Mikkeliin
23.11.2016 - 17:14
Vuoden kirjastokehittäjäpalkinto Mikkeliin
virpi_launonen.jpg
Mikkelin kaupunginkirjasto on saanut Vuoden kirjastokehittäjä 2016 -palkinnon. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen myöntämä palkinto on suuruudeltaan 3000 euroa ja se myönnetään veikkausvoittovaroista.

Kuvassa kirjastotoimenjohtaja Virpi Launonen, joka aikoo muuttaa palkintosummalla tietokoneluokan yhteiseksi Makers' Space -työskentelytilaksi.

Vuoden kirjastokehittäjä 2016 -palkinnon luovutti ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopäivillä Helsingissä keskiviikkona 23. marraskuuta. Vuoden Kirjastokehittäjäpalkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta kirjastojen palvelujen kehittäjänä.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Mikkelin kaupunginkirjasto toimii vuorovaikutteisesti ja verkostomaisesti oman alueensa kirjastojen kanssa, ja mallilla on tuotettu yhteinen toimintasuunnitelma alueen kirjastojen ja kirjastopalvelujen kehittämiseksi. Lisäksi perusteluissa mainitaan panostus henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Mikkelin kaupunginkirjaston kehittämiä koulutusaihioita on lainattu ahkerasti myös muualle kirjastoalan koulutuksiin.

Kirjaston toimintatapoja on muokattu sellaisiksi, että henkilökunta pystyy hyödyntämään osaamistaan paremmin.

- Työntekijämme saavat keskittyä yhdessä asiakkaiden kanssa työskentelyyn, tiedonhankintaan ja henkilökohtaisempaan kohtaamiseen, kun perusrutiineja on siirretty lainaus- ja palautusautomaateille, toteaa Mikkelin kaupungin kirjastotoimenjohtaja Virpi Launonen.

Kirjasto on kohtaamispaikka ihmisille ja ideoille

Kirjaston perinteinen ja ehkä tunnetuin rooli on jakaa tietoa ja ajanvietettä ihmisille. Siinä rinnalla Mikkelin kaupunginkirjastosta on kehkeytynyt kohtaamispaikka ihmisille ja ideoille.

- Mikkelin kirjasto perustettiin yli 150 vuotta sitten. Silloin tavoitteena oli lukutaidon saavuttaminen. Edelleen tuo tavoite on ajankohtainen, vaikkakin eri muodossa. Pidämme huolta kansalaistaidoista, joten kirjastossa järjestetään erilaisia työpajoja, opastetaan kaikenikäisiä ihmisiä uusien teknisten laitteiden käyttöön ja kannustetaan lapsia lukemaan vaikkapa kirjatrailereiden avulla, Virpi Launonen havainnollistaa. 

Virpi Launosella on jo suunnitelma palkintosumman käyttämisestä.

- Teemme palkintorahoilla uuden yhteisen työskentelytilan. Nykyisestä tietokoneluokasta rakennetaan Makers’ Space, jonne hankitaan muun muassa 3D-tulostin, Launonen visioi. 

Uusi kirjastolaki korostaa osallisuutta ja demokratian edistämistä

Vuoden 2017 alussa voimaan tuleva uusi kirjastolaki korostaa kirjaston asemaa osallisuuden, kansalaistaitojen ja demokratian edistämisessä. Mikkelissä toimitaan jo uuden lain hengen mukaisesti.

- Meillä on toteutettu monia osallisuutta lisääviä malleja. Teemme paljon yhteistyötä ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogiikan opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat ovat tehneet projekteja asiakkaidemme kanssa ja vertaiskouluttaneet henkilökuntaamme, Virpi Launonen kertoo.

 

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta.

Aiheeseen liittyvää