Etusivu ›› Node ›› Mikkeli on kaikkien aikojen juhannusjuhlien tv-lähetyksen päälähetyspaikka
12.6.2017 - 12:48
Mikkeli on kaikkien aikojen juhannusjuhlien tv-lähetyksen päälähetyspaikka
hula.jpg
Hulahula Suomi -ohjelma huipentuu juhannusaattona perjantaina 23.6. viiden tunnin suoraan tv-lähetykseen.

Sadat paikkakunnat, lavat, festarit ja yksityishenkilöt ovat lähteneet järjestämään kaikkien aikojen juhannusjuhlia, joissa tavoitellaan uutta tanssin maailmanennätystä. Tarkoitus on tehdä yhdessä historiaa satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Näiden kaikkien tapahtumien suoran tv-lähetyksen pääpaikaksi on valittu Mikkeli ja Mikkelin satama. Lähetys toteutetaan juhannusaattona klo 17–22.15. Päästudio rakennetaan Ravintolalaiva Toivon kannelle. Suoraa lähetystä lähetetään lähes kolmestakymmenestä eri paikasta illan aikana.

Eniten suoran lähetyksen osioita on luvassa Mikkelistä. Kaikista suurin Ylen hankkima tuotantoyksikkö saapuu Mikkeliin, joka koostuu pelkästään tekniikan osalta lähes kahdestakymmenestä hengestä.

Historiallisen suuri tv-lähetys

Juhannusaatto tulee olemaan ainutlaatuinen tapahtuma valtavan yhteistanssin lisäksi myös tv-toteutuksen osalta. Kyseessä on lähetysyksiköiden ja lähetyspaikkojen määrässä suurin suorana lähetettävä tuotanto, mikä Suomessa on koskaan tehty. Toteutuksessa on mukana 28 lähetysyksikköä, joista suurin osa on liikkuvia ja vaihtaa illan aikana paikkaa.

Näiden lisäksi juhannusaattoa taltioidaan kahdella kuvauskopterilla ja tapahtumaan voi osallistua myös omalla Facebook-livellä, joista parhaat palat poimitaan mukaan tv-lähetykseen. Suomea ei ole tätä ennen yhdessä livelähetyksessä katettu maantieteellisesti yhtä laajalta ja monipuoliselta alueelta.

- Tapahtuman tuotanto- sekä tekniikkayksiköt innostuivat Mikkelistä, koska kaupungissa on eloa juhannuksena. Meillä on satamassa Kansainväliset suurmarkkinat ja siellä suosittu Kaupunkijuhannus-tapahtuma kokkoineen, iloitsee Mikkelin kaupunkikeskusta kehittämisyhdistyksen eli Mikke ry:n toiminnanjohtaja Tiina Maczulskij.

- Normaalisti monet kaupungit autioituvat juhannuksena, mutta Mikkelissä asia on toisin. Lisäksi Saimaa, Mikkelin tori, muiden loistavien juhannustapahtumapaikkojen ja aidon suomalaisen juhannuksen kokeminen kiinnostivat heitä, Maczulskij sanoo.

- Keräsimme loistavan tiimin Mikkelissä hoitamaan asiaa ja se kannatti. Monta erilaista kokoonpanoa Ylen toimesta kävi tutustumassa kaupunkiin. He kaikki innostuivat Mikkelistä kovasti!

Tapahtumaa ovat järjestämässä yhteistyössä Ylen kanssa Mikkelin kaupunki, Mikke ry ja Kenkävero. Kuvausryhmän saapuminen ja käytännön asioiden hoitaminen Mikkelin päässä vaati heittäytymistä ja ideointia yhteistyössä Ylen ja tuotantotiimin kanssa.

- Kaupungin kulttuuripalvelut on ollut alusta asti mukana kehittämässä ja saamassa tapahtuman kuvauksia Mikkeliin. Tämä on loistava juttu, että moni asia loksahti paikoilleen ja saamme kaikkien aikojen Hulahula-ohjelman Mikkelin satamaan. Suomi 100 -juhlavuosi Mikkelissä ja koko valtakunnan tasolla näkyy ja kuuluu yhdessä tehden suoraan Saimaalta, sanoo kulttuurijohtaja Marita Kajander.

Illalla sataman lavaohjelma tarjoaa erilaista livemusiikkia ja tanssiesityksiä viiden tunnin ajan. Mukana on muun muassa Etelä-Savon Tanssiopisto sekä erilaisia musiikkikokoonpanoja laidasta laitaan.

Mikkelin tapahtuman Hulahula-juontajana toimii Pauliina Hukkanen. Tapahtumaa varten rakennetaan tapahtumalava Ravintolalaiva Toivon läheisyyteen, jossa on live-esityksiä koko illan.

Kenkäveron Juhannus

Kenkäveron suosittu Juhannustapahtuma on myös mukana ohjelmassa.

- Tapahtumasta tullaan näyttämään livenä muun muassa Kenkäveron kokon syttyminen. Lisäksi meillä kerrotaan, miten juhannustaikoja voidaan tehdä yrteistä, kertoo Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kaikkein aikojen juhannuskokko

Mikkelin satamassa juhannuskokko syttyy tänä vuonna noin klo 20.20.

- Toivomme kaikkien tulevan paikoille hyvissä ajoin, jotta näkee kokon. Lisäksi kokon syttymiseen on luvassa jotain erityistä. Kannattaa tulla siis paikalle katsomaan, Tiina Maczulskij vihjaa.

Mikkelin juhannuskokon on jo monien vuosien ajan rakentanut Jari Putkonen Mainospuulta.

- Kokon paino on yli 10 000 kiloa. Kun tieto tuli, että Yle tulee kuvaamaan Mikkelin kokon, niin laitoimme nopeasti toimeksi, Putkonen kertoo.

- Kokon pohjatyöt on jo tehty. Haluamme somistaa kokon todella näyttäväksi ja etsimmekin Mikkelistä nyt vanhoja puuveneitä, joilla voimme somistaa kokkoa, Putkonen jatkaa.

- Jos sinulla tai tutullasi on vanha puuvene, jonka voisimme nostaa kokon päälle koristeeksi, ottakaa yhteyttä. Tehdään yhdessä Suomen hienoin kokko Mikkeliin.

Jari Putkosen tavoittaa parhaiten sähköpostitse: jari(at)mainospuu.com.

Kaikki satamaan klo 22

Yksi tärkeimmistä asioista on saada satamaan mahdollisimman paljon väkeä klo 22. Tuolloin kuvataan livenä kaikkien tapahtumapaikkojen Hulahula-tanssi, jonka tavoitteena on maailmanennätys tanssimalla samaa biisiä, samaan aikaan maan joka kolkassa. Kaikkien aikojen juhannusjuhlat näytetään suorana Suomen televisiohistorian suurimmassa televisiolähetyksessä.

Yhteistanssi toteutetaan juhannusaattona perjantaina 23.6. klo 22 Robinin Hula hula -kappaleen tahtiin.

- Kun studiossa tätä biisiä väsäsin, niin en kyllä olisi koskaan uskonut, että tällä rikotaan ennätyksiä! Suomalainen tanssikankeus on nyt selätetty. Kivaa olla mukana tässä proggiksessa! hehkuttaa Robin.

- 265 000 hollantilaista tanssi vuonna 2006 yhtä aikaa samaa biisiä. Onhan se kova luku, mutta suomalaiset ovat sen verran yllytyshullua kansaa, että voimme rikkoa sen, vakuuttavat Hulahula Suomen juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson. Juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson saapuvat luonnollisesti Mikkeliin illan ajaksi, jossa he vierailevat monissa eri paikoissa.

Suorana lähetettävään juhannuksen huipentumaan on ilmoittautunut jo 130 000 osallistujaa lähes 200 tapahtumasta ympäri maan. Myös Suomen rajojen ulkopuolella on jo innostuttu mukaan yhteisiin juhliin. Mukana maailmanennätyksen tavoittelussa on juhannuksen juhlijoita muun muassa Espanjan Fuengirolasta, Kreikasta, Kanadasta, Hollannista ja Ruotsista.

Osallistu mukaan omalla juhannustapahtumallasi

Voit osallistua mukaan myös omalla juhannustapahtumallasi kaikkien aikojen juhannusjuhliin. Voit osallistua omalla Facebook-livellä, joista parhaat palat poimitaan mukaan tv-lähetykseen. Ilmoita oma tapahtumasi mukaan osoitteessa yle.fi/hulahulasuomi. Tervetuloa mukaan!

Aiheeseen liittyvää