Etusivu ›› Uutinen ›› Valitse lounas sydämellä – Sydänmerkki-ateria käyttöön Mikkelissä
14.8.2017 - 13:42
Valitse lounas sydämellä – Sydänmerkki-ateria käyttöön Mikkelissä
syvan.png
Ruokatauolla on iso merkitys kaikenikäisille ruokailijoille. Ruokailu on sosiaalinen hetki, mutta se on tärkeä myös energiansaannin ja hyvinvointikasvatuksen kannalta. Tasapainoinen ateria edistää opiskeluvirettä ja jaksamista. Hyvin syömällä syntyy siis parempaa tulosta, paremmalla mielellä.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut on ottanut käyttöön Sydänmerkin, jotta terveellinen, maukas ja ravitseva hyvän olon lounas olisi helppo löytää ja valita. Sydänmerkki-aterioita on viikoittain tarjolla kaikissa Mikkelin kaupungin kouluissa, henkilöstöravintoloissa ja osassa päivähoidon yksiköitä.

Sydänmerkki on tutkittuun tietoon perustuva suomalainen laatustandardi. Sydänmerkin avulla koottu ateria sisältää juuri sopivasti energiaa ja ravintoaineita, kuten kuitua ja hyvälaatuista rasvaa sekä sopivasti suolaa maukkauden kuitenkaan kärsimättä.

Hyvä lounas syntyy yhdistelemällä tarjottimelle Sydänmerkillä merkittyjä aterian osia ja kokoamalla annos lautasmallin mukaan:

- Pääruoka
- Peruna- tai viljalisäke
- Leipää leivitteineen
- Ruokajuoma
- Salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike

Sydänmerkin opit voi myös viedä kotiin muun perheen iloksi ja hyödyksi. Seuraamalla Sydänmerkkiä kauppareissut helpottuvat ja lautasella on ruokaa, joka paitsi maistuu hyvältä, niin myös tekee hyvää.

Sydänmerkki-ateriat ja -tuotteet on merkitty ruokalistaan Sydänmerkillä.

Mikä tarkoittaa Sydänmerkki-ateria?

Sydänmerkki auttaa esimerkiksi koulussa tai henkilöstöravintolassa ruokailevaa valitsemaan terveellisen aterian. Jokaiselle aterianosalle on omat kriteerit, joissa kiinnitetään huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Viljapohjaisissa tuotteissa olennaista on lisäksi kuidun määrä.

Sydänmerkki on rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkin taustaorganisaatiot ovat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry.

Aterian eri osille on omat kriteerinsä. Pääruoissa huomio kiinnitetään erityisesti rasvan määrään ja laatuun sekä aterian sisältämään kokonaisnatriumin määrään. Suolan määrä lasketaan ruokaohjeen kaikesta natriumista eli siinä huomioidaan raaka-aineiden luontainen natrium sekä eri lähteistä tuleva lisätty suola. Lisäkkeenä tarjottavien pastojen ja riisin tulee olla runsaskuituisia.

Aiheeseen liittyvää