Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkeli edusti Suomea pohjoismaisessa ruoka-alan kilpailussa
24.8.2017 - 17:04
Mikkeli edusti Suomea pohjoismaisessa ruoka-alan kilpailussa
Ruoka- ja puhtauspalvelut
Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut oli Suomen ehdokas pohjoismaisen joukkoruokailupalkinnon saajaksi. Voiton vei tällä kertaa ruotsalainen Annika Unt. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Embla-kilpailussa palkittiin ruoka-alan toimijoita seitsemässä eri kilpailuluokassa. Palkinto julkistettiin torstaina Kööpenhaminassa.

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut oli Suomen ehdokas pohjoismaisen joukkoruokailupalkinnon saajaksi. Voiton vei tällä kertaa ruotsalainen Annika Unt. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Embla-kilpailussa palkittiin ruoka-alan toimijoita seitsemässä eri kilpailuluokassa. Palkinto julkistettiin torstaina Kööpenhaminassa.

Palvelujohtaja Mia Hassinen kertoo, että oli suuri kunnia edustaa Suomea.

- Juryn arvion mukaan Mikkelin ruokapalvelu on hieno esimerkki siitä, miten usein juhlapuheissa esiintyvät teemat suomalaisuus, lähiruoka ja kestävä kehitys saadaan eläväksi käytännön toimenpiteinä arjen työssä. Mikkelin esimerkki osoittaa, että myös isompi toimija pysty kääntämään arvonsa tekemiseksi ja tarjoamaan kuntaruokailussa kestävän kehityksen mukaista palvelua tuotteineen.

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa päivittäin noin 8300 ruoka-annosta päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.

Mia Hassisen mukaan kilpailuun osallistumisella tuodaan Mikkeliä positiivisella tavalla esiin ja voidaan parantaa kunnallisten ruokapalvelujen mainetta yleisestikin.   

- Kouluruokailu on toimintamme osa-alueista ylivoimaisesti suurin. Monella aikuisella on edelleen mielessä omat, vuosikymmentenkin takaiset muistot kouluruokailusta. Viimeistään nyt ne on syytä romuttaa, sillä kouluruokailu on tänä päivänä aivan eri asia kuin menneinä vuosina ja se on kehittynyt siinä missä muukin suomalainen ruokakulttuuri, Mia Hassinen muistuttaa.

Vuosien työ lähiruoan puolesta tuottaa tulosta

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut on edelläkävijä Suomessa lähiruuan hyödyntämisessä. Lähiruokaan panostamalla vähennetään ilmastokuormaa ja tuetaan aluetaloutta.

- Olemme tehneet vuosia työtä suomalaisen ruoan ja lähiruoan puolesta. Olemme onnistuneet elintarvikehankintojen kilpailutuksissa niin, että käytämme lähes pelkästään suomalaisia ja alueellisia elintarvikkeita, joiden toimitusketjut ovat lyhyitä. Meillä on paljon pitkäaikaisia tuottajia, joiden tuotteet tunnemme jo vuosien takaa. Varmistamme osaltamme sen, että alueella kerätyt veroeurot palautuvat alueelle hankintoina ja yritysten elinvoimaksi, Mia Hassinen kiteyttää.

Mikkelissä kehitettyjä käytäntöjä jaetaan jo muuallekin. Ruoka- ja puhtauspalvelujen malli esitellään elintarvikkeiden kilpailuttajille laaditussa hankintaoppaassa ja Mia Hassinen kiertää kouluttamassa asiasta ympäri Suomea.

- Totta kai lähiruokaan panostaminen vaatii hieman vaivannäköä ja hankintalain tuntemusta. Helpoin tie olisi kilpailuttaa kaikki kerralla ja käyttää yhden ison tukkuliikkeen palveluksia. Olemme kuitenkin valinneet keinot ja kanavat, joiden avulla saamme aina turvallisia, paikallisia ja maukkaita raaka-aineita.

Kaupungin ruokapalvelut tuotetaan tiukkojen taloudellisten raamien sisällä, mutta siitä huolimatta hankintaperusteena ei pidetä pelkästään hintaa.

- Olemassa olevat resurssit on kohdennettava oikein. Jos käytämme hieman enemmän euroja ruoan raaka-aineisiin, hiomme toimintamme muissa kohdin kustannustehokkaammaksi, kertoo Mia Hassinen.

****************
Faktat
Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu
- kunnioittaa pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä
- Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta
- Emblan avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd), ja sen rahoittaa Pohjoismainen ministerineuvosto.

Seitsemän Embla-voittajaa palkittiin Kööpenhaminassa Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better food for more people -huippukokouksessa 24. elokuuta Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä.

Kilpailussa annettiin seuraavat palkinnot:

Joukkoruokailupalkinto 2017
Ruoka-artesaani 2017
Raaka-ainetuottaja 2017
Ruokaviestijä 2017
Ruokamatkailukohde 2017
Ruokayritys 2017
Lapset ja ruoka 2017

Suomeen tuli voitto ruokayrityskategoriassa: Thomas Snellmanin REKO-lähiruokamalli noteerattiin sarjan parhaaksi.

Lue lisää tiedotteesta