Etusivu ›› Uutinen ›› Matti Vanhanen vieraili Mikkelissä
10.2.2014 - 14:15
Matti Vanhanen vieraili Mikkelissä
Helena Skopa, Matti Vanhanen ja Jarkko Sanisalo.
Kuudes helmikuuta pidetyssä Jatkoon!-seminaarissa Mikkelissä pääpuhujana vieraili Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

Mikkelissä vieraillut Vanhanen nosti erityisesti esiin sukupolvenvaihdosten merkityksen. Hänen näkemyksensä mukaan sukupolvenvaihdosten buumi käynnistäisi talouskasvun.

- Lähiaikoina näemme vuosia, jolloin jopa 10 000 yritystä etsii jatkajaa tai lopettaa toimintansa. Miten tässä suurten ikäluokkien eläkkeellesiirtymisessä onnistumme saamaan uusia yrittäjiä, vaikuttaa syvästi mahdollisuuksiimme työllistää ja kehittää hyvinvointiamme, Vanhanen kommentoi.

Myönteisenä Vanhanen näkee sen, että yleinen yrittäjyysinto nuorten keskuudessa näyttäisi olevan nousussa. Se näkyy sekä yliopistojen startup-huumana että perheyritysten parissa jatkajien innostuksena. Tätä tarvitaankin, koska takavuosien yrittäjyyskiinnostus ei riitä lähellekään lähivuosien tarpeesta.

Perheyritysten liitto tekee töitä perheen ja suvun sisäisen sukupolvenvaihdoksen hyväksi.  Liitto valmentaa ja aktivoi yrittäjäperheiden nuoria innostumaan vanhempiensa yrityksen jatkamiseen. Samalla korostetaan, että yrityksessä sukupolvenvaihdoksen hyvään hoitamiseen on varattava usean vuoden valmistautumisaika. Luopuja ja jatkajat tarvitsevat aikaa ja työyhteisön on sisäistettävä, että vastuuhenkilöt yrityksen omistajina vaihtuvat.

Perheyritysten liitto ajaa muutosta, jossa perintö- ja lahjavero korvattaisiin myyntivoittoverolla. Valtio saisi samat verotulot, mutta maksajan kannalta tilanne olisi parempi. Veroa maksettaisiin silloin kun myynnistä tulee käteistä rahaa. Juuri tämä uudistus aikaansaisi Vanhasen mainitseman sukupolvenvaihdosten buumin ja talouskasvun. Tuhannet työllistävät yritykset saisivat uudet vetäjät, tuoretta intoa ja taseen, joka mahdollistaa kasvuinvestoinnit.

Matti Vanhasen näkemyksen mukaan Suomen taloustaudin yksi suuria oireita on investointien vähäisyys. Investoinnit tarvitsevat aina markkinoiden kysynnän lisäksi myös yhä enemmän omaa pääomaa. Tätä rahoituksen perustaa on viime vuosien omaan pääomaan kohdistuneilla veronkiristyksillä heikennetty. Jos Suomi haluaa kasvua ja parempaa työllisyyttä, pitää tämä asia ottaa Vanhasen mielestä nyt vakavasti.

Jatkoon!-seminaari oli suunnattu erityisesti yrittäjyyttä harkitseville

Jatkoon!-seminaaripäivän tavoitteena oli esitellä yritysosto ja sukupolvenvaihdos varteenotettavina yrittäjyyden vaihtoehtoina. Päivän aikana yleisö saikin tuhdin tietopaketin liittyen esimerkiksi yrityksen rahoitukseen, verotukseen, taloushallintoon, yritysmuodon valintaan, yrityksen arvon määritykseen sekä sopimusten juridisiin asioihin liittyen. Yleisö sai kuulla päivän lopuksi kaksi mukaansatempaavaa aitoa yrittäjätarinaa.  

Mikkelin seudun Solmu-projektin ja Mikkelin nuorkauppakamarin yhteistyössä järjestämään seminaariin osallistui lähes salin täydeltä asiasta kiinnostunutta väkeä ympäri Etelä-Savoa. Vaikka päivä olikin täynnä tiukkaa asiaa, seminaariväen keskuudessa vallitsi leppoisa tunnelma. Huhujen mukaan erityisesti päivän yrittäjätarinoiden innoittamana Mikkelin seudulle on tulossa piakkoin kaksikin uutta yritystä.

Solmu-projektin tavoitteena on tulevaisuudessa turvata Mikkelin seudun kuntien osaava työvoima sekä kääntää nykyinen lievä seudun muuttotappio selväksi muuttovoitoksi.

Kuvassa projektipäällikkö Helena Skopa, Matti Vanhanen ja nuorkauppakamarin edustaja Jarkko Sanisalo.

Teksti: Helena Skopa, Solmu-projektipäällikkö.

Kuva: Ulla Jurvanen, Mikkelin yliopistokeskus.

Aiheeseen liittyvää