Etusivu ›› Uutinen ›› Pro Mikkeli -mitali Janne Viitamiehelle
17.2.2014 - 19:22
Pro Mikkeli -mitali Janne Viitamiehelle
palkitut.jpg
Vuoden 2013 Pro Mikkeli -mitali on myönnetty Janne Viitamiehelle. Viitamies on Mikke ry:n entinen toiminnanjohtaja. City 2010 ja 2020 -projektit ovat yhdessä yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa uudistaneet Mikkelin kaupunkikeskustaa merkittävästi. Kuvassa Viitamies oikeassa reunassa. Kuvassa myös palkitut Heikki Kupiainen, Hanneli Seppänen, Hans Gärdström ja Soili Nenonen.

Maanantaina ei muistettu pelkästään Viitamiestä, sillä kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä jaettiin neljä tasavallan presidentin myöntämää kunniamerkkiä. Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkin sai johtava ylilääkäri Hans Gärdström. Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin sai lukion rehtori Heikki Kupiainen. Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein saivat terveydenhoitaja Soili Nenonen ja apulaisosastonhoitaja Hanneli Seppänen.   

Janne Viitamies on huomionosoituksesta otettu ja ylpeä, mutta haluaa nostaa esiin myös kaikki ne muut tahot, jotka ovat vaikuttaneet Mikkelin kaupunkikuvan kehittymiseen viime vuosina.

- Arvostan tunnustusta paljon, koska sen myöntää arvostamani järjestelmä eli kaupunki. Kaupunki organisaationa edustaa kansalaisia. Palkinnon aihe ja perustelu on oikea, mutta osoite ”väärä”, sillä kukaan yksittäinen henkilö ei voi olla oikea palkittava. Pidänkin itselleni kohdistettua palkintoa symbolisena eleenä koko Mikkelin keskustauudistukselle, mutta palkinnon luonteen vuoksi sen saajaksi pitää valita joku yksittäinen henkilö, Viitamies pohtii.

Viitamies korostaa yhteisen kaupunkitilan merkitystä kaupunkilaisten identiteetin rakentamisessa.

- Keskusta ei ole pysäköintilaitos, rakennukset tai kaupat. Keskusta on ne ihmiset, jotka asuvat, työskentelevät ja kulkevat keskustatilassa. Ihmisten keskinäisen vuorovaikutuksen verkosto on se juttu. Fyysinen ympäristö tukee tai ei tue, ihmiset viihtyvät tai eivät viihdy. Keskusta on tärkeä paikka, sillä kaupunkilaisuuden eli mikkeliläisyyden identiteetti rakentuu sitä kautta.

Erityisen tärkeänä Viitamies pitää yhdessä tekemistä ja yhteistä suunnittelua.

- Mikkeliläiset ottavat kantaa ja haluavat vaikuttaa keskustan olemukseen, koska jokaisella on siitä oma tuntumansa ja muistonsa. Tätä pitää tukea ja kannustaa ihmisiä avoimeen keskusteluun. Ihmisten ajatuksia pitää kerätä.

Uudistaminen on pitkäjänteistä työtä

Mikkelin kaupunkikeskustan uudistus käynnistyi vuosituhannen alussa, ja sitä toteutettiin monien toimijoiden yhteistyönä. Ensimmäinen vaihe tuotti toriparkin ja kävelykeskustan.

- Ratkaisevaa oli kaupungin johdon, johtavien luottamushenkilöiden ja kiinteistön omistajien suhtautuminen: he tarttuivat ideoihin ja olivat kunnianhimoisia. Siitä syntyi toriparkkiyhtiö ja konkreettinen suunnitelma, joka myös toteutettiin.

Projektissa on ollut monia vaiheita ja paljon hyviä hetkiä.

- Henkilökohtaiseksi kohokohdaksi nimeäisin vuoden 2006, jolloin suunnitelma alkoi muuttua todeksi. Silloin Mikke ry teki teknisen selvityksen toriparkista ja hankki yhteistyökumppaneita. Erityisen mieleenpainuvaa oli toimia yritysten kanssa, sillä ne näkivät viisaasti mahdollisuuksia ja olivat valmiita panostamaan pysäköintilaitokseen, joten kaupungin ei tarvinnut panna rahaa juuri ollenkaan. Konkreettisesti päästiin käynnistämään työt, kun tarvittavat poliittiset päätökset oli tehty.

Toriparkki oli aikoinaan kuuma peruna, mutta Viitamiehen mielestä sen rakentaminen oli kauaskantoinen ja kestävä päätös.

- Yhteiskunta toimii ehkä valitettavasti autoilun ehdoilla, joten autoiluun liittyvät asiat pitää ratkaista ennen kuin päästään parantamaan ympäristöä.

Toriparkin jälkeen kaupunkiin saatiin vielä kävelykeskusta. Alkusysäyksenä oli valtuuston päätös siitä, että Hallituskadusta tehdään kävelykatu.

- Asia ratkesi silloisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Arto Seppälän äänellä.

Kortteli kerrallaan eteenpäin

Janne Viitamies on jo siirtynyt Lahteen uusien haasteiden pariin, mutta hänellä on visioita myös Mikkelistä.

- Ydinkeskustassa on tehty hyvää työtä. Nyt jatkaisin tulevina vuosina kortteli kerrallaan, keskeisiä kauppakatuja pitkin. Mielestäni keskeisiä katuja on 3 – 4 korttelin verran. Mikkeliin ei kuitenkaan ole tarpeen tehdä uusia kävelykatuja, vaan jalkakäytävien viihtyisyyteen pitää panostaa muun muassa hyvällä valaistuksella.

Viitamiehen mielestä keskustaan mahtuu myös uusia kerrostalotontteja.

- Kaupunkikeskustassa on vielä tilaa täydennysrakentamiselle. Siitä on käyty ja siitä tulee käydä avointa keskustelua ja etsiä vaihtoehtoja. Ei ole patenttiratkaisuja, jotka kävisivät kaikkiin tilanteisiin. Siksi on hienoa, että asioita tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Se on samalla hyvin opettavaista.

Faktat

Janne Viitamies

- syntynyt 21.1.1964 Lahdessa

- filosofian maisteri

- työskennellyt Mikke ry:n toiminnanjohtajana sekä projektipäällikkönä City 2010 -projektissa ja City 2020 -projektissa

- ollut SDP:n kansanedustajana 1995 – 1999

- ollut Mikkelin kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä 1993 - 2000

- työskentelee nykyään Lahdessa Lahden keskustaeheytys ry:n toiminnanjohtajana

Aiheeseen liittyvää