Etusivu ›› Päämajamuseon perusnäyttely

Päämajamuseon perusnäyttely

Päämajamuseon perusnäyttely

 

 

Vuoden 2000–2001 aikana remontoitu Päämajamuseo avasi ovensa yleisölle 4.6.2001. Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:n suunnitelmien mukaan toteutettu muutos työ palautti museon tilat sodan aikaiseen asuunsa. Aikaisemmin pelkästään mustavalkoisiin valokuviin perustuneet mielikuvat tiloista saivat uusia ulottuvuuksia, kun sodan aikainen värimaailma avautuu vierailijalle. Rakennuskonservaattorien esiin kaivamien värimallien pohjalta palautettiin tiloihin sodan aikainen värimaailma.

Päämajamuseon uudet tilat ja uusi näyttely kertovat päämajan toiminnan ohella sotavuosien keskeisistä tapahtumista nykytekniikalla.

Graafikko Kari Piippo on antanut näyttelylle visuaalisen ilmeen, jonka keskeisinä piirteinä ovat suurikokoiset, puhuttelevat kuvat sekä aiheeseen liittyvät esineet.

Näyttelyä varten valmistettiin multimediaohjelma Suomen sotavuodet, jonka käsikirjoituksen laati vtt dosentti Ilkka Seppinen.

 

mli_museot_pm_maavoimatoimisto_kuva1_sc.jpg

Maavoimatoimisto. Kuva Timo Kilpeläinen

mli_museot_pm_kuva1_nayttelysta_sc.jpg

Sotavuosien siviilielämän esittelyä
Päämajamuseossa. Kuva Timo Kilpeläinen

 

Ohjelmaan on koottu tietoja sotavuosien keskeisistä tapahtumista ja henkilöistä. Lisäksi museossa on mahdollisuus tutustua everstiluutnantti Antti Juutilaisen käsikirjoittamaan Lokki-peli multimediaohjelmaan. Tietokonepisteissä voi myös kuunnella mm. marsalkka Mannerheimin, presidentti Kallion, presidentti Rytin ja kenraali Heinrichsin puheita.

Päämajamuseossa on mahdollisuus tutustua myös runsaaseen filmimateriaaliin. Pääesikunnan elokuva-arkistosta on koottu uutiskatsauksia vuosilta 1939–1944.