Erityisruokavaliot

Valmistamme asiakkaan terveydellisiin tarpeisiin tai elämänkatsomukseen perustuvat erityisruokavaliot kansallisen allergiaohjelman periaatteiden mukaisesti.

Palveluopas

  • Kurkun viipalointi

Valmistamme erityisruokavalioaterioita päivittäin noin 1000 annosta. Yleisimmät erityisruokavaliot ovat keliakiaruokavalio (gluteeniton), laktoositon, maidoton, rakennemuutettu ruoka sekä erilaiset ruoka-aineallergiat. Erityisruokavalioista poistetaan vain ne raaka-aineet, jotka aiheuttavat asiakkaalle merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita. Erityisruokavalion tarve todennetaan lääkärin tai terveydenhoitajan ilmoituksella/todistuksella tai omalla vakuutuksella.

Erityisruokavalion hakeminen

Koululaisten erityisruokavaliot tilataan Ilmoitus erityisruokavaliosta -lomakkeella oman kouluterveydenhoitajan kautta. Terveydenhoitaja ilmoittaa tiedot kootusti koulun keittiölle.

Vanhemmat ilmoittavat päiväkoti-ikäisen lapsen erityisruokavaliotarpeesta päiväkodin keittiölle samalla lomakkeella kuin koululaistenkin. Erityisruokavalion tarve todennetaan lääkärintodistuksella.

Ilmoitettua erityisruokavaliota edellytetään noudatettavan myös kotona.

Erityisruokavaliotietojen päivittäminen

Alaikäisten lasten erityisruokavaliotarve on arvioitava uudelleen vähintään kerran vuodessa uuden toimintakauden/lukuvuoden alussa. Päivitetyt tiedot ilmoitetaan Ilmoitus erityisruokavaliosta -lomakkeella.

Vuoden aikana mahdollisesti tapahtuvista muutoksista ja poissaoloista on ilmoitettava välittömästi päiväkodin tai koulun keittiölle.

Erityisruokavalioiden peruuttaminen

Tiedossa olevat poissaolot ja pidemmät sairauspoissaolot tulee ilmoittaa keittiöön, jotta turhilta aterioiden valmistamisilta vältytään. Mikäli asiakas on yli kaksi viikkoa noutamatta erityisruokavaliota ilman ilmoitettua syytä, sen valmistus lopetetaan. Tällaisissa tapauksissa erityisruokavalion saa uudelleen voimaan vasta uuden tarvekartoituksen kautta.

Allergiaruokavalioiden toteuttaminen kansallisen allergiaohjelman periaatteiden mukaan

Noudatamme erityisruokavalioiden toteutuksessa kansallista allergiaohjelmaa, jonka päätavoitteena on ehkäistä allergiaoireiden kehittymistä ja lisätä sietokykyä allergeeneille.

Lievät allergiaoireet ovat yleisiä ja katoavat yleensä itsestään. Ainoastaan silloin, jos henkilöllä on merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita, tarvitaan erityisruokavalio. Tarpeetonta ruoka-aineiden karsintaa tulisi välttää.

Kasvisruokavalio

Kasvisruoka on tarjolla ilman erillistä tilausta joka päivä yläkouluilla, lukiossa ja henkilöstöravintoloissa. Muiden asiakasryhmien asiakkaiden on mahdollista saada kasvisruokaa tilaamalla se erityisruokavaliona.

Tarjoamamme kasvisruoka on ns. lakto-ovovegetaarista eli se sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotaloustuotteita ja kananmunaa.

Aiheeseen liittyvää