Etusivu ›› Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Suomi viettää itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlavuotta 2017. Juhlavuotta juhlitaan valtakunnallisen Yhdessä -teeman rinnalla Mikkelin Koti yhdessä -teeman alla, joka nivoo yhteen Mikkelin supervuoden tapahtumat Asuntomessuista Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumiin.  Juhlavuodesta toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikka.

Koti kattaa kaiken
Koti yhdessä - Yhdessä koti -hankkeen teema pohjautuu kaupunginhallituksen hyväksymään Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaan. Paikallinen teema nivoo yhteen vuoden 2017 mittakaavaltaan monipuolista tapahtumatarjontaa some-kampanjoista ja tempauksista valtakunnallista yleisöä keräävään asuntomessukokonaisuuteen. Teeman alle halutaan toteuttaa korkeatasoinen kokonaisuus, jonka avulla pohditaan miltä näyttää yhteinen ja yhdessä tehty suomalainen koti vuonna 2017. Juhlavuoden kokonaisuuden rakentamisesta valtakunnallisesti vastaa valtioneuvoston kanslia ja maakunnallisesta koordinoinnista vastaavat maakuntaliitot.

Ideointien tuloksena teemaksi on noussut koti muun muassa seuraavilla perusteilla:

1. Mikkelissä on Suomen vanhinta asutusta ja esihistoriallisia asuinpaikkoja.
2. Mikkelissä on seudullinen kulttuuriperintöohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa paikallista identiteettiä ja imagoa sekä luoda mainekuvaa Mikkelin seudusta.
- Mikkelin kaupunginhallitus on hyväksynyt 4.2.2013 noudatettavaksi kaikessa päätöksenteossa kaupungin strategian mukaista Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaa.
3. Koti-teema sopii hyvin vuoden 2017 asuntomessukaupunkiin.

Tutustu lisää juhlavuoden sisältöihin
Juhlavuoden valtakunnalliset sivut http://suomi100finland.fi
Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa sivut https://esavosuomi100.wordpress.com/
Suomi 100 Etelä-Savo Facebook -sivut https://www.facebook.com/Suomi100EtelaSavo/

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori
Etelä-Savo ja Mikkeli
Etelä-Savon maakuntaliitto
Mikonkatu
50100 MIKKELI
puh. 044 770 0577
anu-anette.varho@esavo.fi

Jannika Vahvaselkä
tuottaja-assistentti
Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke
Mikkelin kaupunki
Raatihuoneenkatu 8–10
50100 Mikkeli
puh. 044 794 5696
jannika.vahvaselka@mikkeli.fi
 

Ajankohtaista
 

MIKKELI ON KAIKKIEN AIKOJEN JUHANNUSJUHLIEN TV-LÄHETYKSEN PÄÄLÄHETYSPAIKKA

Mikä Hulahula?
Yle toteuttaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ennennäkemättömän juhannuslähetyksen. Useiden tuntien suorassa Hulahula Suomi -lähetyksessä kierretään kaikenkokoisissa juhannusjuhlissa halki Suomen ja kootaan juhlijat koko maan kattavaan valtavaan yhteistanssiin. Kaikkien aikojen juhannusjuhliin on ilmoittautunut jo 130 tapahtumaa ympäri Suomen. Sadat paikkakunnat, lavat, festarit ja yksityishenkilöt ovat lähteneet järjestämään kaikkien aikojen juhannusjuhlia, joissa tavoitellaan uutta tanssin maailmanennätystä. Tarkoitus on tehdä yhdessä historiaa satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. Lisätietoja https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/11/mika-hulahula-suomi.

Mikkelissä suuri kaupunkijuhannus 2017!
Näiden kaikkien tapahtumien suoran tv-lähetyksen pääpaikaksi on valittu Mikkeli ja Mikkelin satama. Lähetys toteutetaan juhannusaattona klo 17–22.15. Päästudio rakennetaan Ravintolalaiva Toivon kannelle. Suoraa lähetystä lähetetään lähes kolmestakymmenestä eri paikasta illan aikana. Eniten suoran lähetyksen osioita on luvassa Mikkelistä. Kaikista suurin Ylen hankkima tuotantoyksikkö saapuu Mikkeliin, joka koostuu pelkästään tekniikan osalta lähes kahdestakymmenestä hengestä. Illalla sataman lavaohjelma tarjoaa erilaista livemusiikkia ja tanssiesityksiä viiden tunnin ajan. Mukana on muun muassa Etelä-Savon Tanssiopisto sekä erilaisia musiikkikokoonpanoja laidasta laitaan. Mikkelin tapahtuman Hulahula-juontajana toimii Pauliina Hukkanen. Tapahtumaa varten rakennetaan tapahtumalava Ravintolalaiva Toivon läheisyyteen, jossa on live-esityksiä koko illan.

Kenkäveron Juhannus
Kenkäveron suosittu Juhannustapahtuma on myös mukana ohjelmassa.
- Tapahtumasta tullaan näyttämään livenä muun muassa Kenkäveron kokon syttyminen. Lisäksi meillä kerrotaan, miten juhannustaikoja voidaan tehdä yrteistä, kertoo Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kaikkein aikojen juhannuskokko
Mikkelin satamassa juhannuskokko syttyy tänä vuonna noin klo 20.20.
- Toivomme kaikkien tulevan paikoille hyvissä ajoin, jotta näkee kokon. Lisäksi kokon syttymiseen on luvassa jotain erityistä. Kannattaa tulla siis paikalle katsomaan, Tiina Maczulskij vihjaa.
Mikkelin juhannuskokon on jo monien vuosien ajan rakentanut Jari Putkonen Mainospuulta.
- Kokon paino on yli 10 000 kiloa. Kun tieto tuli, että Yle tulee kuvaamaan Mikkelin kokon, niin laitoimme nopeasti toimeksi, Putkonen kertoo.
- Kokon pohjatyöt on jo tehty. Haluamme somistaa kokon todella näyttäväksi ja etsimmekin Mikkelistä nyt vanhoja puuveneitä, joilla voimme somistaa kokkoa, Putkonen jatkaa.
Jos sinulla tai tutullasi on vanha puuvene, jonka voisimme nostaa kokon päälle koristeeksi, ottakaa yhteyttä. Tehdään yhdessä Suomen hienoin kokko Mikkeliin!
Jari Putkosen tavoittaa sähköpostitse: jari(at)mainospuu.com.

Kaikki satamaan klo 22
Yksi tärkeimmistä asioista on saada satamaan mahdollisimman paljon väkeä klo 22. Tuolloin kuvataan livenä kaikkien tapahtumapaikkojen Hulahula-tanssi, jonka tavoitteena on maailmanennätys tanssimalla samaa biisiä, samaan aikaan maan joka kolkassa. Kaikkien aikojen juhannusjuhlat näytetään suorana Suomen televisiohistorian suurimmassa televisiolähetyksessä. Yhteistanssi toteutetaan juhannusaattona perjantaina 23.6. klo 22 Robinin Hula hula -kappaleen tahtiin.
- Kun studiossa tätä biisiä väsäsin, niin en kyllä olisi koskaan uskonut, että tällä rikotaan ennätyksiä! Suomalainen tanssikankeus on nyt selätetty. Kivaa olla mukana tässä proggiksessa! hehkuttaa Robin.
- 265 000 hollantilaista tanssi vuonna 2006 yhtä aikaa samaa biisiä. Onhan se kova luku, mutta suomalaiset ovat sen verran yllytyshullua kansaa, että voimme rikkoa sen, vakuuttavat Hulahula Suomen juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson. Juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson saapuvat luonnollisesti Mikkeliin illan ajaksi, jossa he vierailevat monissa eri paikoissa.

Historiallisen suuri tv-lähetys
Juhannusaatto tulee olemaan ainutlaatuinen tapahtuma valtavan yhteistanssin lisäksi myös tv-toteutuksen osalta. Kyseessä on lähetysyksiköiden ja lähetyspaikkojen määrässä suurin suorana lähetettävä tuotanto, mikä Suomessa on koskaan tehty. Toteutuksessa on mukana 28 lähetysyksikköä, joista suurin osa on liikkuvia ja vaihtaa illan aikana paikkaa. Näiden lisäksi juhannusaattoa taltioidaan kahdella kuvauskopterilla ja tapahtumaan voi osallistua myös omalla Facebook-livellä, joista parhaat palat poimitaan mukaan tv-lähetykseen. Suomea ei ole tätä ennen yhdessä livelähetyksessä katettu maantieteellisesti yhtä laajalta ja monipuoliselta alueelta.
- Tapahtuman tuotanto- sekä tekniikkayksiköt innostuivat Mikkelistä, koska kaupungissa on eloa juhannuksena. Meillä on satamassa Kansainväliset suurmarkkinat ja siellä suosittu Kaupunkijuhannus-tapahtuma kokkoineen, iloitsee Mikkelin kaupunkikeskusta kehittämisyhdistyksen Mikke ry:n toiminnanjohtaja Tiina Maczulskij

Osallistu mukaan!
Voit osallistua mukaan myös omalla juhannustapahtumallasi kaikkien aikojen juhannusjuhliin. Voit osallistua omalla Facebook-livellä, joista parhaat palat poimitaan mukaan tv-lähetykseen. Ilmoita oma tapahtumasi mukaan osoitteessa yle.fi/hulahulasuomi. Tervetuloa mukaan!

Tapahtumaa ovat järjestämässä yhteistyössä Ylen kanssa Mikkelin kaupunki, Mikke ry ja Kenkävero.

hulahulasuomi-logo-900x505.jpg

 

ASUNTOMESSUT MIKKELISSÄ 2017 – Ankkuriranta virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde
Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Mikalo Oy rakennuttaa messualueelle kaksi rivitalotyyppistä asuinrakennusta, joihin tulee yhteensä 10 vuokra-asuntoa. Asuntomessujen ajan yleisölle on avoinna kahden asunnon näyttelykokonaisuus sekä pihapiirin Made in Saimaa Shop.

Toisessa asunnossa luodaan katsaus jälleenrakentamisen ajan Suomeen. Mikkelin kaupungin museot on koostanut asuntoon 1950-luvun sisustuskokonaisuuden, ja siellä voi katsella mm. Elinkeinoelämän keskusarkiston Mikkelin messut 1954-filmiä sekä tutustua Päämajamuseossa 2.5.–31.12. esillä olevaan Jos se olisin ollut minä -näyttelyyn. Päämajakaupunki Mikkeliin on valmisteilla uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti, jonka tarjonnasta näyttely antaa esimakua.

Toisessa asunnossa esitellään Mikkelin seudun ja Etelä-Savon tämän päivän taide- ja design-osaamista. Pihapiirin myymälästä löytyy monipuolinen valikoima paikallisia design- ja ruokatuotteita. Piha on messuvieraiden luonteva kohtaamis- ja levähdyspaikka.

rsz_ankkurinranta_3d_pv.jpg
 

#KEHTAAKEHUAMIKKELI
Huikea #kehtaakehuamikkeli-somekampanja on osa Mikkelin Suomi 100 -vuotta. Mikä Mikkelissä on parasta? Mitä kivaa Mikkelissä voi tehdä? Mikä on Mikkelin paras kaupunginosa ja miksi? Missä sinä viihdyt, ja mitä hienoa asuinympäristöstäsi löytyy? Kehu jakamalla kuva tai kommentti Twitterissä tai Instagramissa ja lisää siihen häshtag #kehtaakehuamikkeli! Kaikki tägätyt postaukset kootaan kehtaakehua.fi -sivulle. Etkö someta? Kehun voi kirjoittaa myös sivulla: http://kehtaakehua.fi/sendpost. Tsekkaa video alta! Kampanja löytyy myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Käy tykkää ja seuraa niin näet mikä Mikkelissä on parasta!

rsz_1img_9105.jpg

SINIVALKOISET PUUT – Kohtaamisia käsitöiden äärellä

Sinivalkoiset puut -kampanja järjestetään osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Virkatuilla neulegraffiteilla koristellaan kaupunkialueen puita ja juhlistetaan Suomi 100 -juhlavuotta. Kampanjan avulla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä ja vähentämään yksinäisyyttä, suomalaisista joka viides on yksinäinen. Syksyllä Sinivalkoiset puut riisutaan ja materiaali laitetaan kiertoon. Kampanjaa esitellään loppuvuonna näyttelyssä, jossa myös osa neulegraffiteista löytää uuden muodon.

Neulegraffitien tekeminen on suosittua ympäri maailmaa. Mikkelissä toteutettava kampanja sai alkunsa VIOLA ry:n ja ESTERY:n toimesta. Syksyllä 2016 Mikkelin kirjastossa järjestetty kokeilu sai innokkaan vastaanoton, jonka lopputuloksena syntyi värikäs teos kirjaston edustalla olevaan puuhun (Mikkelin yhteinen hämähäkinverkko kaipaa virkkaajia – ”Kuka tahansa osaa”).

Alueen yhdistykset toteuttavat kampanjaa osana omaa toimintaansa. Kampanja haastaa virkkaustalkoisiin työyhteisöjä, yhdistyksiä, ryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä, kaikki on kutsuttu mukaan! Lisäksi kampanjaan on mahdollista lahjoittaa itselle tarpeettomaksi jääneitä sinisiä ja valkoisia lankoja. Pienetkin määrät ovat käyttökelpoisia.

Muista käyttää sosiaalisessa mediassa tunnuksia #sinivalkoisetpuut ja #suomi100eteläsavo, jotta saamme kerättyä yhteisiä kuvia ja kokemuksia talteen. Voit tuoda lahjoituslankoja ja valmiiksi virkattuja osia yhdistysten (ESTERY ja VIOLA ry) toimipaikoista löytyviin keräyslaatikkoihin (aukioloaikoina) tai yhteisiin virkkaustapahtumiin.

Lisätietoja ja virkkausohjeita: https://esavosuomi100.wordpress.com/sinivalkoiset-puut/

Kampanjan työryhmä:
Viola ry, Sanna Mönkkönen ja Salla Hiltunen (etunimi.sukunimi@violary.fi)
ESTERY, Annastiina Vesterinen, annastiina@estery.fi
Suomi 100 -aluekoordinaattori, Anu-Anette Varho, anu-anette.varho@esavo.fi, puh. 044 770 0577

Kampanja on osa Mikkelin kaupungin juhlavuoden Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanketta.

ALUEEMME TARINAT -VALOTEOS
Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti.

Mukana ovat kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Teossarjan ensimmäinen teksti heijastetaan torstaina 22.12. Mikkelin pääkirjaston seinustalle.

Alueemme tarinat -valoteoksen toteuttavat yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus

MIKKELIN SEUTU JA ETELÄ-SAVON MAAKUNTA LIPUTTAVAT JUHLAVUODEN KUNNIAKSI YHDESSÄ
Koko maakunta liputtaa juhlavuonna satavuotiasta Suomea
Etelä-Savon maakuntaliitto lahjoitti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikille Etelä-Savon kunnille Suomi 100 -salkolipun 1.12.2016 Hotelli Punkaharjussa järjestetyssä maakuntapäivässä. Kunnat voivat liputtaa Suomi 100 -lipulla kunnan-/kaupungintalolla tai muulla näkyvällä paikalla. Juhlavuosi on erityinen ja ainutlaatuinen tilaisuus pukea Suomi juhla-asuun.

Mikkelin kaupunki juhlii satavuotiasta Suomea näkyvästi
Kaupunginjohtaja Timo Halosen päätöksen mukaisesti Mikkelin kaupunki liputtaa Suomi 100 -salkolipuilla koko vuoden 2017, aina kun ei ole virallinen liputuspäivä. Näkyvimmillään Suomi 100 -liput liehuvat kaupungintalon edustalla torin lipputangoissa. Kaupunki on hankkinut Suomi 100 -liput myös Anttolaan, Haukivuorelle, Otavaan, Ristiinaan ja Suomenniemelle. Salkoliput hankki Mikkelin kaupungin Suomi 100 – Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke.

Suomi 100 -lippu ja Suomen virallinen lippu
Suomi 100 -salkoliput on tarkoitettu käytettäväksi läpi vuoden vuonna 2017. Suomi 100 -salkoliput ripustetaan esille aina omana kokonaisuutenaan. Niiden kanssa ei käytetä samassa lippukokonaisuudessa virallista Suomen lippua. Jos Suomi 100 -lippua käytetään viralliselle Suomen lipulle tarkoitetussa tangossa, väistyy Suomi 100 -lippu Suomen lipun tieltä. Näin toimitaan esimerkiksi virallisina liputuspäivinä tai muina päivinä kun halutaan liputtaa Suomen lipulla.

rsz_1rsz_mg_2048.jpg

 

Asiasanat