Etusivu ›› Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Suomi viettää itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlavuotta 2017. Juhlavuotta juhlitaan valtakunnallisen Yhdessä -teeman rinnalla Mikkelin Koti yhdessä -teeman alla, joka nivoo yhteen Mikkelin supervuoden tapahtumat Asuntomessuista Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumiin.  Juhlavuodesta toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikka.

Koti kattaa kaiken
Koti yhdessä - Yhdessä koti -hankkeen teema pohjautuu kaupunginhallituksen hyväksymään Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaan. Paikallinen teema nivoo yhteen vuoden 2017 mittakaavaltaan monipuolista tapahtumatarjontaa some-kampanjoista ja tempauksista valtakunnallista yleisöä keräävään asuntomessukokonaisuuteen. Teeman alle halutaan toteuttaa korkeatasoinen kokonaisuus, jonka avulla pohditaan miltä näyttää yhteinen ja yhdessä tehty suomalainen koti vuonna 2017. Juhlavuoden kokonaisuuden rakentamisesta valtakunnallisesti vastaa valtioneuvoston kanslia ja maakunnallisesta koordinoinnista vastaavat maakuntaliitot.

Ideointien tuloksena teemaksi on noussut koti muun muassa seuraavilla perusteilla:

1. Mikkelissä on Suomen vanhinta asutusta ja esihistoriallisia asuinpaikkoja.
2. Mikkelissä on seudullinen kulttuuriperintöohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa paikallista identiteettiä ja imagoa sekä luoda mainekuvaa Mikkelin seudusta.
- Mikkelin kaupunginhallitus on hyväksynyt 4.2.2013 noudatettavaksi kaikessa päätöksenteossa kaupungin strategian mukaista Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaa.
3. Koti-teema sopii hyvin vuoden 2017 asuntomessukaupunkiin.

Tutustu lisää juhlavuoden sisältöihin
Juhlavuoden valtakunnalliset sivut http://suomi100finland.fi
Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa sivut https://esavosuomi100.wordpress.com/
Suomi 100 Etelä-Savo Facebook -sivut https://www.facebook.com/Suomi100EtelaSavo/

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori
Etelä-Savo ja Mikkeli
Etelä-Savon maakuntaliitto
Mikonkatu
50100 MIKKELI
puh. 044 770 0577
anu-anette.varho@esavo.fi

 

Ajankohtaista

 
 
KESÄN VIIMEISTÄ KESÄKATUA VIETETÄÄN SUOMI 100 -TEEMALLA YHDESSÄ-VIIKONLOPPUNA

Viimeinen Kesäkatu järjestetään Mikkelin torilla ja Hallituskadulla (kävelykatu) perjantaina 25.8. klo 17–20, jolloin Kesäkatu tarjoaa huikean paljon ohjelmaa. Perinteinen Mikkelin Nuorkauppakamarin järjestämä Korkkarijuoksu juostaan Mikkelin torilla klo 18–20 ja Kesäkadulla esiintyy muun muassa mikkeliläinen Suomirock-bändi Baltix akustisesti ja mikkeliläisten nuorten coverbändi Nurnas. Lisäksi mukana ovat Mikkelin Tanssihullut, Blue Diamonds -cheerleaderryhmä ja Tanssikoulu La Carmencita.

Kesäkatu Goes Suomi 100 - huikea juhlavuoden kesä huipentuu Yhdessä-viikonloppuun
Kesän viimeinen Kesäkatu on osa valtakunnallista Yhdessä-viikonloppua. Suomi 100 -juhlavuoden kaikkien aikojen tapahtumakesä huipentuu kyseiseen viikonloppuun ja samalla käynnistyy juhlavuoden syksy ja elämyksiä täynnä oleva sadan päivän jakso, joka huipentuu satavuotissyntymäpäivään joulukuussa. Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8. koko Suomessa ja eri puolilla maailmaa on luvassa huikean paljon juhlavuoteen liittyvää ohjelmaa, jonka suomalaiset ja Suomen ystävät ovat rakentaneet toisilleen.

Yhdessä-viikonloppuun liittyen Kesäkadulla on Suomi 100 -ohjelmaa, kuten #100 minitaloa -muotoilukasvatustyöpaja, jossa voit suunnitella oman minitalosi. #100minitaloa on kesän 2017 aikana kiertävä pop up -muotoilukasvatustyöpaja, jossa rakennetaan minitaloja ja kuvataan niitä luonnossa. Työpaja on taiteen maisteri, muotoilija Heidi Huovisen muotoilukasvatusprojekti ja se on osa Mikkelin kaupungin Suomi 100 -juhlavuoden Koti yhdessä - Yhdessä koti -hanketta. Lisäksi Kesäkadulla esiintyy mikkeliläinen Shapes of Saimaa ammattitanssiryhmä Saimaan Neidot -tanssiesityksellään. Huikean ohjelmanlisäksi jaossa on myös Suomi 100 -ilmapalloja ja rintanappeja!

Haluatko mukaan kesän viimeiselle Kesäkadulle omalla ideallasi? Tervetuloa!
Nyt kenellä tahansa on mahdollisuus esittää oma idea, ohjelma tai ajatus Mikkelin kesän viimeiselle Kesäkadulle 25.8. Haluatko tulla esittämään oman ohjelmanumerosi? Tiedätkö että naapurillasi olisi juuri Kesäkadulle sopivaa ohjelmaa? Onko sinulla jokin idea, jonka haluaisit toteuttaa Kesäkadulla? Esitä ideasi osoitteeseen mikko@kesakatu.com

Yhdessä-viikonloppu Etelä-Savossa
Juhlavuoden kesän päättävää viikonloppua vietetään Mikkelin lisäksi monipuolisesti koko Etelä-Savon alueella. Monilla paikkakunnilla on huomioitu Suomen Luonnon päivä 26.8., jolloin Suomesta tulee ensimmäinen maa, joka juhlii luontoa liputuspäivällä. Muun muassa Enonkoskella päivää vietetään kirkkoveneretken merkeissä, jolloin kirkkoveneellä soudetaan Ukonvuorelle ja matkalla tutustutaan kalliomaalauksiin.

Mäntyharjulla on Sikakaalikarnevaalit torilla 25.8. klo 16–20.30 ja Repoveden kansallispuistossa kajahtaa kuorolaulu klo 12. Myös Rantasalmella juhlitaan Suomen Luonnon päivää kuorolaulusta huumaantuen! Kuorokonsertti Linnansaaressa 26.8. 10–14. Sulkavalla syödään yhdessä Saimaan rannalla 26.8. paikallisten tuottajien tuotteista valmistettua ruokaa.
Lisätietoja Etelä-Savon monipuolisesta Yhdessä-viikonlopun ohjelmasta https://esavosuomi100.wordpress.com/yhdessa-viikonloppu/

yhdessaviikonloppu3_suomi100_markku_lempinen.jpg

 

ASUNTOMESSUT MIKKELISSÄ 2017 - Ankkuriranta oli virallinen Suomi 100 -juhlavuoden kohde

Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Mikalo Oy rakennutti messualueelle kaksi rivitalotyyppistä asuinrakennusta, joissa on yhteensä 10 vuokra-asuntoa. Asuntomessujen ajan yleisölle oli avoinna kahden asunnon näyttelykokonaisuus sekä pihapiirin Made in Saimaa Shop.

Toisessa asunnossa luotiin katsaus jälleenrakentamisen ajan Suomeen. Mikkelin kaupungin museot koostivat asuntoon 1950-luvun sisustuskokonaisuuden, ja siellä saattoi katsella mm. Elinkeinoelämän keskusarkiston Mikkelin messut 1954-filmiä sekä tutustua Päämajamuseossa 2.5.–31.12. esillä olevaan Jos se olisin ollut minä -näyttelyyn. Päämajakaupunki Mikkeliin on valmisteilla uusi Sodan ja rauhan keskus Muisti, jonka tarjonnasta näyttely antoi myös esimakua.

Toisessa asunnossa esiteltiin Mikkelin seudun ja Etelä-Savon tämän päivän taide- ja design-osaamista. Pihapiirin myymälässä oli monipuolinen valikoima paikallisia design- ja ruokatuotteita. Shopin vieressä autokatoksessa oleva lounge oli messuvieraiden luonteva kohtaamis- ja levähdyspaikka.

http://www.mikkeli.fi/uutinen/ihastuttavat-suomi-100-kohteet-asuntomessualueella

dsc_6560.jpg

Made in Saimaa Shop, kuva Pihla Liukkonen

 
dsc_6574.jpg

Kohde 25 Ankkuriranta oli Asuntomessujen virallinen Suomi 100 -kohde, kuva Pihla Liukkonen

 
dsc_6492.jpg

Made in Saimaa Lounge,  kuva Pihla Liukkonen

 

MIKKELI OLI KAIKKIEN AIKOJEN JUHANNUSJUHLIEN TV-LÄHETYKSEN PÄÄLÄHETYSPAIKKA
Mikä Hulahula?
Yle toteutti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ennennäkemättömän juhannuslähetyksen. Useiden tuntien suorassa Hulahula Suomi -lähetyksessä kierrettiin kaikenkokoisissa juhannusjuhlissa halki Suomen ja koottiin juhlijat koko maan kattavaan valtavaan yhteistanssiin. Kaikkien aikojen juhannusjuhliin on ilmoittautui yli 130 tapahtumaa ympäri Suomen. Sadat paikkakunnat, lavat, festarit ja yksityishenkilöt olivat mukana järjestämässä kaikkien aikojen juhannusjuhlia, joissa tavoiteltiin uutta tanssin maailmanennätystä. Lisätietoja https://yle.fi/aihe/hulahulasuomi.

220 000 Suomalaista tanssi yhtä aikaa juhannusaattona - Mikkelissä 5000 tanssijaa!
Suomalaiset järjestivät juhannusaattona ennennäkemättömän suuret, koko maan yhteiset juhannusjuhlat! Yhteiseen maailmanennätystanssin yritykseen osallistui juhannusaattona klo 22 valtava määrä ihmisiä: 220 000 suomalaista tanssi yhtä aikaa ympäri Suomea ja Eurooppaa! Myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Uudessa-Seelannissa sekä Afrikassa osallistuttiin yhteiseen tanssiin. Mikkelin satamassa arvioidaan olleen jopa 5000 tanssijaa hulailemassa yhdessä!

Mikkelissä suuri kaupunkijuhannus 2017
Suuren tv-lähetyksen pääpaikka oli Mikkelin satamassa. Myös Hulahula Suomi -sarjan juontajat Ernest Lawson ja Mira Luoti olivat Mikkelissä.  Illalla sataman lavaohjelma tarjosi erilaista livemusiikkia ja tanssiesityksiä viiden tunnin ajan. Mukana oli muun muassa Etelä-Savon Tanssiopisto sekä erilaisia musiikkikokoonpanoja laidasta laitaan. Mikkelin tapahtuman Hulahula-juontajana toimi Pauliina Hukkanen. Myös Kenkävero oli mukana omalla suositulla juhannustapahtumallaan. Satamassa syttyi noin klo 20.20 kaikkien aikojen juhannuskokko, jonka paino oli yli 10 000 kiloa! Ilta huipentui klo 22 kun koko Suomi ja Mikkelin satama tanssivat yhdessä Hulahula -kappaleen tahtiin.
 

Historiallisen suuri tv-lähetys
Juhannusaatto oli ainutlaatuinen tapahtuma valtavan yhteistanssin lisäksi myös tv-toteutuksen osalta. Kyseessä oli lähetysyksiköiden ja lähetyspaikkojen määrässä suurin suorana lähetetty tuotanto, mikä Suomessa on koskaan tehty. Hulahula Suomen juhannusaaton historiallisen suuri TV-lähetys tavoitti koko illan aikana 1 238 000 katsojaa. Ohjelman katsotuin vartti klo 22, jolloin maailmanennätystanssia tanssittiin, tavoitti 654 000 suomalaista.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Ylen kanssa Mikkelin kaupunki, Mikke ry ja Kenkävero.

hulahulasuomi-logo-900x505.jpg

 

#KEHTAAKEHUAMIKKELI
Huikea #kehtaakehuamikkeli-somekampanja on osa Mikkelin Suomi 100 -vuotta. Mikä Mikkelissä on parasta? Mitä kivaa Mikkelissä voi tehdä? Mikä on Mikkelin paras kaupunginosa ja miksi? Missä sinä viihdyt, ja mitä hienoa asuinympäristöstäsi löytyy? Kehu jakamalla kuva tai kommentti Twitterissä tai Instagramissa ja lisää siihen häshtag #kehtaakehuamikkeli! Kaikki tägätyt postaukset kootaan kehtaakehua.fi -sivulle. Etkö someta? Kehun voi kirjoittaa myös sivulla: http://kehtaakehua.fi/sendpost. Tsekkaa video alta! Kampanja löytyy myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Käy tykkää ja seuraa niin näet mikä Mikkelissä on parasta!

rsz_1img_9105.jpg

SINIVALKOISET PUUT – Kohtaamisia käsitöiden äärellä

Sinivalkoiset puut -kampanja järjestetään osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Virkatuilla neulegraffiteilla koristellaan kaupunkialueen puita ja juhlistetaan Suomi 100 -juhlavuotta. Kampanjan avulla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä ja vähentämään yksinäisyyttä, suomalaisista joka viides on yksinäinen. Syksyllä Sinivalkoiset puut riisutaan ja materiaali laitetaan kiertoon. Kampanjaa esitellään loppuvuonna näyttelyssä, jossa myös osa neulegraffiteista löytää uuden muodon.

Neulegraffitien tekeminen on suosittua ympäri maailmaa. Mikkelissä toteutettava kampanja sai alkunsa VIOLA ry:n ja ESTERY:n toimesta. Syksyllä 2016 Mikkelin kirjastossa järjestetty kokeilu sai innokkaan vastaanoton, jonka lopputuloksena syntyi värikäs teos kirjaston edustalla olevaan puuhun (Mikkelin yhteinen hämähäkinverkko kaipaa virkkaajia – ”Kuka tahansa osaa”).

Alueen yhdistykset toteuttavat kampanjaa osana omaa toimintaansa. Kampanja haastaa virkkaustalkoisiin työyhteisöjä, yhdistyksiä, ryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä, kaikki on kutsuttu mukaan! Lisäksi kampanjaan on mahdollista lahjoittaa itselle tarpeettomaksi jääneitä sinisiä ja valkoisia lankoja. Pienetkin määrät ovat käyttökelpoisia.

Muista käyttää sosiaalisessa mediassa tunnuksia #sinivalkoisetpuut ja #suomi100eteläsavo, jotta saamme kerättyä yhteisiä kuvia ja kokemuksia talteen. Voit tuoda lahjoituslankoja ja valmiiksi virkattuja osia yhdistysten (ESTERY ja VIOLA ry) toimipaikoista löytyviin keräyslaatikkoihin (aukioloaikoina) tai yhteisiin virkkaustapahtumiin.

Lisätietoja ja virkkausohjeita: https://esavosuomi100.wordpress.com/sinivalkoiset-puut/

Kampanjan työryhmä:
Viola ry, Sanna Mönkkönen ja Salla Hiltunen (etunimi.sukunimi@violary.fi)
ESTERY, Annastiina Vesterinen, annastiina@estery.fi
Suomi 100 -aluekoordinaattori, Anu-Anette Varho, anu-anette.varho@esavo.fi, puh. 044 770 0577

Kampanja on osa Mikkelin kaupungin juhlavuoden Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanketta.

ALUEEMME TARINAT -VALOTEOS
Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti.

Mukana ovat kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Teossarjan ensimmäinen teksti heijastetaan torstaina 22.12. Mikkelin pääkirjaston seinustalle.

Alueemme tarinat -valoteoksen toteuttavat yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus

MIKKELIN SEUTU JA ETELÄ-SAVON MAAKUNTA LIPUTTAVAT JUHLAVUODEN KUNNIAKSI YHDESSÄ
Koko maakunta liputtaa juhlavuonna satavuotiasta Suomea
Etelä-Savon maakuntaliitto lahjoitti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikille Etelä-Savon kunnille Suomi 100 -salkolipun 1.12.2016 Hotelli Punkaharjussa järjestetyssä maakuntapäivässä. Kunnat voivat liputtaa Suomi 100 -lipulla kunnan-/kaupungintalolla tai muulla näkyvällä paikalla. Juhlavuosi on erityinen ja ainutlaatuinen tilaisuus pukea Suomi juhla-asuun.

Mikkelin kaupunki juhlii satavuotiasta Suomea näkyvästi
Kaupunginjohtaja Timo Halosen päätöksen mukaisesti Mikkelin kaupunki liputtaa Suomi 100 -salkolipuilla koko vuoden 2017, aina kun ei ole virallinen liputuspäivä. Näkyvimmillään Suomi 100 -liput liehuvat kaupungintalon edustalla torin lipputangoissa. Kaupunki on hankkinut Suomi 100 -liput myös Anttolaan, Haukivuorelle, Otavaan, Ristiinaan ja Suomenniemelle. Salkoliput hankki Mikkelin kaupungin Suomi 100 – Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke.

Suomi 100 -lippu ja Suomen virallinen lippu
Suomi 100 -salkoliput on tarkoitettu käytettäväksi läpi vuoden vuonna 2017. Suomi 100 -salkoliput ripustetaan esille aina omana kokonaisuutenaan. Niiden kanssa ei käytetä samassa lippukokonaisuudessa virallista Suomen lippua. Jos Suomi 100 -lippua käytetään viralliselle Suomen lipulle tarkoitetussa tangossa, väistyy Suomi 100 -lippu Suomen lipun tieltä. Näin toimitaan esimerkiksi virallisina liputuspäivinä tai muina päivinä kun halutaan liputtaa Suomen lipulla.

rsz_1rsz_mg_2048.jpg

 

Asiasanat