Etusivu ›› Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Mikkelin Suomi100 -juhlavuosi

Suomi viettää itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlavuotta 2017. Juhlavuotta juhlitaan valtakunnallisen Yhdessä -teeman rinnalla Mikkelin Koti yhdessä -teeman alla, joka nivoo yhteen Mikkelin supervuoden tapahtumat Asuntomessuista Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumiin.  Juhlavuodesta toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikka.

Koti kattaa kaiken

Koti yhdessä - Yhdessä koti -hankkeen teema pohjautuu kaupunginhallituksen hyväksymään Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaan. Paikallinen teema nivoo yhteen vuoden 2017 mittakaavaltaan monipuolista tapahtumatarjontaa some-kampanjoista ja tempauksista valtakunnallista yleisöä keräävään asuntomessukokonaisuuteen. Teeman alle halutaan toteuttaa korkeatasoinen kokonaisuus, jonka avulla pohditaan miltä näyttää yhteinen ja yhdessä tehty suomalainen koti vuonna 2017. Juhlavuoden kokonaisuuden rakentamisesta valtakunnallisesti vastaa valtioneuvoston kanslia ja maakunnallisesta koordinoinnista vastaavat maakuntaliitot. Mikkelin kaupungilla asiaa valmistelee kulttuurijohtaja Marita Kajanderin johtama työryhmä, jossa on edustus kaupungin eri toimialoilta.

Mikkelissä on järjestetty kolme eri tilaisuutta ja työpajaa, joissa on ideoitu juhlavuoden paikallista teemaa. Ideointien tuloksena teemaksi on noussut koti muun muassa seuraavilla perusteilla:

1. Mikkelissä on Suomen vanhinta asutusta ja esihistoriallisia asuinpaikkoja.
2. Mikkelissä on seudullinen kulttuuriperintöohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa paikallista identiteettiä ja imagoa sekä luoda mainekuvaa Mikkelin seudusta.
- Mikkelin kaupunginhallitus on hyväksynyt 4.2.2013 noudatettavaksi kaikessa päätöksenteossa kaupungin strategian mukaista Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelmaa.
3. Koti-teema sopii hyvin vuoden 2017 asuntomessukaupunkiin.

Tutustu lisää juhlavuoden sisältöihin

Juhlavuoden valtakunnalliset sivut http://suomi100finland.fi
Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa sivut https://esavosuomi100.wordpress.com/
Suomi 100 Etelä-Savo Facebook -sivut https://www.facebook.com/Suomi100EtelaSavo/

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori
Etelä-Savo ja Mikkeli
Etelä-Savon maakuntaliitto
Mikonkatu 5
50100 MIKKELI
puh. 044 770 0577
anu-anette.varho@esavo.fi

Ajankohtaista

 

ALUEEMME TARINAT -VALOTEOS
Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten ammattikirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutuamme ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkitilaan kaikkien koettavaksi. Valoteoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti.

Mukana ovat kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Teossarjan ensimmäinen teksti heijastetaan torstaina 22.12. Mikkelin pääkirjaston seinustalle.

Alueemme tarinat -valoteoksen toteuttavat yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus.

Kirjailija Osmo Ukkosen teksti aloittaa teossarjan:

”Maailma on kotini.

Huolehditaan yhdessä

ikuisesta kotirauhasta.”

-Taustalla oli ajatus siitä, että me emme voi enää nykyisin elää vain koto-Suomeen rajoittuen, olemme osa maailman kansalaisuutta. Kotirauha maailmalla palvelee erinomaisesti myös Suomea. En osannut arvata, että aforismini on järkyttävän ajankohtainen näinä päivinä, toteaa Ukkonen.

wp_20161222_09_35_01_pro.jpg

 

MIKKELIN SEUTU JA ETELÄ-SAVON MAAKUNTA LIPUTTAVAT JUHLAVUODEN KUNNIAKSI YHDESSÄ
Koko maakunta liputtaa juhlavuonna satavuotiasta Suomea

Etelä-Savon maakuntaliitto lahjoitti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikille Etelä-Savon kunnille Suomi 100 -salkolipun 1.12.2016 Hotelli Punkaharjussa järjestetyssä maakuntapäivässä. Kunnat voivat liputtaa Suomi 100 -lipulla kunnan-/kaupungintalolla tai muulla näkyvällä paikalla. Juhlavuosi on erityinen ja ainutlaatuinen tilaisuus pukea Suomi juhla-asuun.

Mikkelin kaupunki juhlii satavuotiasta Suomea näkyvästi

Kaupunginjohtaja Timo Halosen päätöksen mukaisesti Mikkelin kaupunki liputtaa Suomi 100 -salkolipuilla koko vuoden 2017, aina kun ei ole virallinen liputuspäivä. Näkyvimmillään Suomi 100 -liput liehuvat kaupungintalon edustalla torin lipputangoissa. Kaupunki on hankkinut Suomi 100 -liput myös Anttolaan, Haukivuorelle, Otavaan, Ristiinaan ja Suomenniemelle. Salkoliput hankki Mikkelin kaupungin Suomi 100 – Koti yhdessä – Yhdessä koti -hanke.

Suomi 100 -lippu ja Suomen virallinen lippu

Suomi 100 -salkoliput on tarkoitettu käytettäväksi läpi vuoden vuonna 2017. Suomi 100 -salkoliput ripustetaan esille aina omana kokonaisuutenaan. Niiden kanssa ei käytetä samassa lippukokonaisuudessa virallista Suomen lippua. Jos Suomi 100 -lippua käytetään viralliselle Suomen lipulle tarkoitetussa tangossa, väistyy Suomi 100 -lippu Suomen lipun tieltä. Näin toimitaan esimerkiksi virallisina liputuspäivinä tai muina päivinä kun halutaan liputtaa Suomen lipulla.

 

#KEHTAAKEHUAMIKKELI
Huikea #kehtaakehuamikkeli-somekampanja on osa Mikkelin Suomi 100 -vuotta. Mikä Mikkelissä on parasta? Mitä kivaa Mikkelissä voi tehdä? Mikä on Mikkelin paras kaupunginosa ja miksi? Missä sinä viihdyt, ja mitä hienoa asuinympäristöstäsi löytyy? Kehu jakamalla kuva tai kommentti Twitterissä tai Instagramissa ja lisää siihen häshtag #kehtaakehuamikkeli! Kaikki tägätyt postaukset kootaan kehtaakehua.fi -sivulle. Etkö someta? Kehun voi kirjoittaa myös sivulla: http://kehtaakehua.fi/sendpost. Tsekkaa video täältä: https://vimeo.com/193335271.

kehtaakehua_stella_512x288.jpg

 

Asiasanat