Etusivu ›› Suur-Savon museo - Tulkittua Tuuvaa

Suur-Savon museo - Tulkittua Tuuvaa

Tulkittua Tuuvaa -hanke 2008-2009

 

Merkkivuoden 1809 tapahtumakokonaisuus Mikkelin seudulla oli Mikkelin kaupungin museoiden hallinnoima EU-rahoitteinen hanke, jossa tehtiin monipuolinen tapahtumakokonaisuus kansallisen merkkivuoden aihepiiristä vuosina 2008 - 2009.

Vuosi 1809 on Suomen ja Ruotsin historian suuria käännekohtia. Tuolloin Ruotsin ja Venäjän välinen Suomen sota päättyi Ruotsin häviöön ja Suomen – Ruotsin itäisen osan – liittämiseen autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän keisarikuntaan. Vuonna 2009 käännekohdasta tulee kuluneeksi 200 vuotta. Valtioneuvoston kanslia on asettanut valtuuskunnan ja toimikunnan valmistelemaan ja toteuttamaan merkkivuoden viettoa sekä kutsunut eri puolilla maata yhteisöjä, virastoja, laitoksia sekä kansalaisia huomioimaan merkkivuotta. Merkkivuoden 1809 virallisilla www-sivuilla www.1809.fi on laaja tietopaketti aihepiiristä sekä kattava tapahtumakalenteri.

TULKITTUA TUUVAA -hanke kokoaa yhteen, tuottaa ja koordinoi Mikkelin seudulla kansalliseen merkkivuoteen liittyviä tapahtumia. Hankkeen tavoitteena on yhteistyön ja verkostoitumisen avulla nostaa kulttuurilaitosten ja toimijoiden sekä kulttuurisisältöisten matkailutuotteiden painoarvoa. Hankkeeseen osallistuvat hallinnoijana Mikkelin kaupungin museot ja partnereina Mikkelin maakunta-arkisto, Etelä-Savon taidetoimikunta, Mikkelin kaupunginkirjasto/Etelä-Savon maakuntakirjasto, Suur-Savon Matkailuyhdistys ry, Ristiinan kunta, Jalkaväkimuseo ja Savon sotilasperinneyhdistys Porrassalmi ry. Lisäksi yhteistyössä ovat mukana Mikkelin Teatteri, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Miset Oy, Mikkelin yliopistokeskus, Mikkelin kansalaisopisto ja Mikkelin Oppaat ry.

Hanketta rahoittavat osallistujien lisäksi Euroopan aluekehitysrahasto ja Etelä-Savon maakuntaliitto.

mli_museot_museologo_pieni.png

 

mli_museot_ssm_tulkittuatuuvaa.png

 

mli_museot_ssm_eu_aluekehitysrahasto.png

 

mli_museot_ssm_vipuvoimaa_teksti.png

 

mli_museot_ssm_vipuvoimaa_pikku.png

 

Tulkittua Tuuvaa -hankkeen tapahtumat

Tuunattua Tuuvaa – Nykytaiteilijoiden tulkintoja historiasta

Historia ja kuvataide ovat kautta aikojen kulkeneet käsi kädessä. Kuvataiteen avulla on luotu käsityksiä suurmiehistä ja kansojen uljaista historioista. Löytääkö nykypäivän kuvantekijä kiinnostavia tapoja käsitellä kotimaansa historiaa? Mikkelin taidemuseo on kutsunut eteläsavolaiset kuvataiteilijat pohtimaan merkkivuoden 1809 teemaa, Suomen sotaa ja isänmaan merkitystä taidekriitikko Otso Kantokorven kuratoimassa kutsunäyttelyssä.

Mikkelin taidemuseo 15.5.–20.9.2009. Lue lisää näyttelystä

 

Kaksoiskotka kaskimailla – Elämää 200 vuoden takaa Mikkelin seudulla

Suomen sota ja Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan perustaminen merkitsivät Mikkelin seudulla pitkän sotilasasutuskauden päättymistä, mutta samalla myös siviilihallinnon asettumista paikkakunnalle. Syntyi hallintokaupunki Mikkeli. Kulttuurihistoriallista näyttelyä rytmittävät koko kansan tuntemat Albert Edelfeltin kuvitukset Vänrikki Stoolin tarinoihin ja Mikkelin teatterin toteuttama dramatisointi ajan elämästä.
Mikkelin taidemuseo 15.5.–20.9.2009

 

Yleisöluento keskiviikkona 2.9.2009 klo 18.00 Mikkelin taidemuseossa

Ristimäenk. 5
FM Hannele Wirilander, Elämää ja ihmisiä Etelä-Savossa 200 vuotta sitten
Museon pääsymaksu (4€, opiskelijat 2,50€, alle 18-v. ilmaiseksi) sisältää luennon ja näyttelyihin tutustumisen.

Vapaa pääsy näyttelyihin sunnuntaina 6.9.2009.

Suomesta sodittiin – Jalkaväki Suomen sodassa 1808–09

Valtakunnallisen aselajimuseon näkemys Suomen sodasta. Uusimpaan tutkimukseen perustuva elämyksellinen näyttely 200 vuoden takaisesta sodankäynnistä. Kuinka huolto toimi, oliko Lotta Svärd oikeasti olemassa? Millaisia aseita käytettiin ja mihin sotilaat itse asiassa kuolivat?
Jalkaväkimuseo 15.5.2009–31.12.2009

 

Sven Tuuvan jalanjäljillä – Kulttuurihistoriallinen kierros Ristiinassa

Monet Vänrikki Stoolin tarinoiden sankareista olivat Savon prikaatin upseereja – ja monet heistä asuivat Ristiinassa. Myös Sven Tuuvan, sydämen viisautta korostaneen sankarin väitetään olleen ristiinalainen renkipoika. Sven Tuuvan jalanjäljillä on kirjallinen ja kulttuurihistoriallinen kierros seudun menneisyyteen. Kierroksella tutustutaan Heinäkuun viides -runon sankarin J.Z. Dunckerin kotitaloon ja kuullaan G.M. Sprengtportenin perustamasta Suomen ensimmäisestä sotakoulusta. Kierroksen kesto on noin neljä tuntia.

Mikkelin Oppaat ry

 

Herkuttelua ja historiaa

Ryhmät voivat täydentää Mikkelin taidemuseon näyttelyiden teemaa ruokailemalla historiallisessa Tertin kartanossa, jossa tarjoillaan "Kornetti von Brandenburgin juhlaruoka 1809".

Pidätämme oikeudet ohjelman muutoksiin.

 

Hankkeessa aiemmin järjestetyt tapahtumat

 

G.M. Sprengtporten-seminaari

Järjestäjänä on Savon sotilasperinneyhdistys Porrassalmi. Ristiina, Rantasalmi ja Mikkeli. 19.-21.9.2008.
Kolmipäiväinen seminaari Göran Magnus Sprengtportenista, sotilaasta, kosmopoliitista, patriootista ja maanpetturista aidoilla tapahtumapaikoilla.
Lisätietoja: porrassalmi@hotmail.com tai Pirjo Julkunen puh. 044 036 8004
Sujuvien järjestelyjen varmistamiseksi yleisöä pyydetään ilmoittamaan osallistumisestaan 15.9.2008 mennessä sähköpostilla: porrassalmi@hotmail.com tai puh. 044 036 8004 ja 050 338 8563.

 

Mun isäin oli sotamies –Vänrikki Stoolin tarinat ja Suomen synty kirjallisuudessa

Proosaa ja runoa, tietokirjallisuutta ja kaunokirjallisuutta Merkkivuoden 1809 aihepiiristä.
Mikkelin kaupunginkirjsto-maakuntakirjaston tuottama näyttely on esillä Puumalan kirjastossa 2.-20.2.2009 ja Pertunmaan kirjastossa 1.-20.3.2009.

 

Studia generalia - Tutkimuksia ja tulkintoja merkkivuoden 1809 hengessä -luentosarja

Järj. Mikkelin yliopistokeskus yhteistyössä Tulkittua Tuuvaa - Merkkivuoden 1809 tapahtumakokonaisuus Mikkelin seudulla -hankkeen kanssa

Prof. Matti Sarmela, Kaskikansan henkinen ja aineellinen perintö
20.1.2009 klo 16.30 – 18.00
FM Hannele Wirilander, Etelä-Savon elämää 200 vuoden takaa
17.2.2009 klo 16.30 – 18.00
Paikka: Etelä-Savon ammattiopiston auditorio, Otavankatu 4 Mikkeli
Prof. Peter von Bagh, Tarua ja totta vuodesta 1809, elokuvan silmin
17.3.2009 klo 16.30 – 18.00
Paikka: Etelä-Savon ammattiopiston juhlasali, Otavankatu 4 Mikkeli

Mikkeli länttä ja itää

Teemavuosi Mikkelin kansalaisopiston ryhmissä lukuvuonna 2008-09.
21. - 24.4.2009 Mikkelin kansalaisopiston kuvataidetalossa Puistokatu 1 päätöstapahtuma, jossa pohditaan mikkeliläisten juuria ja perehdytetään aihepiirin teemaan ja paikkakunnan historiaan näyttelyjen, työpajojen ja esitysten avulla.