Etusivu ›› Taidemuseon kuvitustriennale 9

Taidemuseon kuvitustriennale 9

MIKKELIN 9. KUVITUSTRIENNALE 11.6.-25.9.2011

 

 

mli_museot_mkm_kuvitustriennale9_kuva1.jpg

 

DAVE MCKEAN Mikkelin 9. kuvitustriennalen vieraana.
Lue lisää

 

Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry järjestivät yhdeksännen kerran Mikkelin kuvitustriennalen. Mukana yhteistyössä oli myös Kuvittajat ry. Kuvitustriennalen teemana oli fantasia ja tarina. Näyttelyyn osallistui 30 kuvittajaa, joilta oli esillä 73 työtä. Tavoitteena oli tuoda esiin 1.1.2008 jälkeen julkaistua fiktiokuvitusta mahdollisimman laaja-alaisesti ja monipuolisesti. Näyttely oli esillä Mikkelin taidemuseossa 11.6.-25.9.2011.

Kilpailuun osallistui 41 kuvittajaa yhteensä 111 työllä. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluvat kuvittajat Liisa Kallio, Marika Maijala ja Emilie Uggla ja museotoimenjohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkittavat kuvitukset.

 

Mikkelin 9. kuvitustriennalen palkitut:

1. palkinto 3000 euroa, Grafia ry: Suvi-Tuuli Junttila, Helsinki; Missä, tässä, jossakin …, WSOY.

2. palkinto 2000 euroa, Kuvittajat ry: Tommi Musturi, Tampere; Samuelin matkassa, Huuda, Huuda.

Jaettu 3. palkinto 1500 euroa, Länsi-Savo Oy ja 1500 euroa Mikkelin taidemuseo: Nikolai Tiitinen, Helsinki; Kyyhkyn kysymys, Tammi ja Virpi Talvitie, Hyvinkää; Karkausyön ratikkamatka, WSOY.

Näyttelyyn oli jälleen kutsuttu vieraaksi ulkomainen huippukuvittaja, tällä kertaa englantilainen kuvittaja, sarjakuvataiteilija, valokuvaaja, elokuvantekijä ja muusikko Dave McKean (s. 1963). Hän on yhteistyössä kirjailija Neil Gaimanin kanssa uudistanut ennakkoluulottomasti sarjakuvailmaisua mm. teoksissa Violent Cases, Signal To Noise ja Mr Punch. Omaperäisissä, värikylläisissä teoksissaan McKean yhdistää erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kollaasimaisiksi kokonaisuuksiksi. Hänen tunnetuimpiin kuvituksiinsa kuuluvat Gaimanin kirjoittaman The Sandman –sarjakuvasarjan kaikki 75 kantta (1989-1996). Myös fantasiaelokuva MirrorMask (2005) on syntynyt McKeanin ja Gaimanin yhteistyön tuloksena. Heiltä on julkaistu lisäksi useita lasten- ja nuortenkirjoja.

McKeanin itsensä 1990-1996 käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuvaromaani Cages, kuuluu sarjakuvakirjallisuuden klassikoihin. 500 sivuisessa teoksessa hän palasi pelkistettyyn viivankäyttöön värien rajoittuessa pääasiassa mustan, valkoisen ja harmaan sävyihin. McKean on todennut olevansa ennen kaikkea tarinankertoja, mikä on vienyt hänet myös elokuvien teon pariin. McKeanin laajaan tuotantoon kuuluu lisäksi mm. yli 150 levyn kantta, lehtikuvituksia, julisteita, postikortteja, valokuvakirjoja sekä lyhytfilmejä. McKean on saanut lukemattomia alan keskeisiä palkintoja kuvituksistaan, sarjakuvistaan, levynkansistaan ja elokuvistaan.

Mikkelin kuvitustriennalessa olivat mukana palkittujen lisäksi Minna Alanko, Taru Castren, Terhi Ekebom, Lena Frölander-Ulf, Nina Haiko, Janne Harju, Heli Hieta, Jussi Kaakinen, Päivi Karjalainen, Ilja Karsikas, Mervi Lindman, Aino-Maija Metsola, Marjo Nygård, Heikki Paakkanen, Sanna Pelliccioni, Virpi Penna, Karoliina Pertamo, Markus Pyörälä, Kasper Strömman, Markku Tanttu, Jyrki Vainio, Laura Valojärvi, Jukka Veistola, Klaus Welp, Pia Westerholm ja Ulrika Ylioja.

mli_museot_mkm_kuvitustriennale9_kuva2.jpg