Etusivu ›› Tietoa Mikkelista ›› Kansallisen Veteraanipaivan Valtakunnallinen Paajuhla Mikkelissa 2742014

Tutustu juhlan taustoihin, tämän vuoden ohjelmaan, tapahtuma-alueiden karttoihin ja järjestelytoimikunnan jäsenten blogiin oikean reunan linkeistä.

Tiedote 24.4.2014

Maksuttomat kuljetukset torilta sunnuntaina jäähallille

Veteraanipäivän pääjuhlan kuljetukset lähtevät Mikkelin torin Maaherrankadun pysäkiltä viidentoista minuutin välein klo 10.30 - 12.15. 

Paluukuljetukset klo 15 alkaen nonstopina.

*****

Tiedote 22.4.2014

Presidenttipari osallistuu juhlaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat vahvistaneet osallistumisensa kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Mikkelin jäähallissa sunnuntaina 27.4. klo 13. Juhlaan on vapaa pääsy, ja Yle televisioi sen suorana lähetyksenä. Presidenttipari saapuu Mikkeliin sunnuntaina ja viipyy kaupungissa juhlan ajan.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan teema on tänä vuonna Kiitollisina kohti tulevaisuutta  – Tacksamma emot framtiden. Juhlan päävieraita ovat sotiemme veteraanit, ja heidän lisäkseen järjestäjät toivottavat tapahtumaan tervetulleiksi kaikenikäiset veteraaniasioista kiinnostuneet henkilöt.

Juhlan ohjelmassa tunnettuja puhujia ja tasokkaita musiikkiesityksiä

Pääjuhla alkaa Mikkelin jäähallissa klo 13, ja Yle televisioi sen suorana lähetyksenä.

Juhlapuheen pitää Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn ja veteraanin puheenvuoron esittää ylirakennusmestari Tauno Laukkanen. Mikkelin kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Kimmo Mikander, valtioneuvoston tervehdyksen pääministeri Jyrki Katainen ja puolustusvoimien tervehdyksen puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen.

Musiikki ja tanssi yhdistyvät Etelä-Savon Tanssiopiston esityksessä PitkätVahvatJuuret, jonka koreografia on tehty Sibeliuksen Finlandiaan. Muusta juhlan musiikista vastaavat Rakuunasoittokunta, Mikkelin kaupunginorkesteri, Cantus Michaelis ja Ali Elkharam.

Kuljetuksia Etelä-Savon kunnista ja maksuton nonstop-liikenne Mikkelin torilta jäähallille

Etelä-Savon kunnat ja Varkauden kaupunki järjestävät veteraaneilleen kuljetukset Mikkelin juhlaan. Mikkelissä yleisölle järjestetään maksuton kuljetus torilta jäähallille ja takaisin.

Ajantasaiset tiedot verkkosivuilla www.kansallinenveteraanipaiva.fi

Tapahtuman verkkosivuilla on muun muassa kartta tapahtumapaikoista ja tapahtumien oh-jelmat. Sivuilla on myös järjestelytoimikunnan jäsenten vuorotellen kirjoittama blogi, josta pääsee kurkistamaan kulissien taakse.

Lisätietoja järjestelyistä  
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, eversti evp Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018
viestintäpäällikkö Satu-Mari Tolonen, puh. 040 129 4350

**************

15.4.2014                      

Juhla oheistapahtumineen aiheuttaa liikennejärjestelyjä keskustassa

Vuoden 2014 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä sunnuntaina 27.4. teemalla Kiitollisina kohti tulevaisuutta – Tacksamma emot framtiden. Juhlan päävieraita ovat sotiemme veteraanit läheisineen, ja heidän lisäkseen järjestäjät kutsuvat tapahtumaan kaikenikäiset veteraaniasioista kiinnostuneet henkilöt.

Kalustonäyttely torilla sulkee Raatihuoneenkadun kaupungintalon edestä

Pääjuhlan oheistapahtumista näyttävin on puolustusvoimien, pelastuslaitoksen ja poliisin sekä Mikkelin Seudun Kenttätykistökillan yhteinen kalustonäyttely, joka levittäytyy torille ja kaupungintalon eteen Raatihuoneenkadulle. Kalusto saapuu sunnuntaiaamuna kuuden ja puoli seitsemän välillä Ristiinan suunnasta Porrassalmenkatua pitkin kaupungin keskustaan ja palaa Maaherrankatua pitkin takaisin iltapäivällä klo 15:n jälkeen.

Otto Mannisen kadun kaupungin puoleisella reunalla Puistokadun ja Savilahdenkadun välisellä osuudella on pysäköintikielto lauantaista 26.4. klo 18 alkaen sunnuntaihin klo 17:ään asti, koska pysäköintipaikat on varattu juhlavieraita kuljettaville busseille.

Pääjuhlassa nähdään Sibeliuksen Finlandiaan tehty tanssiesitys  

Pääjuhla on Mikkelin jäähallilla klo 13, ja Yle televisioi sen suorana lähetyksenä. Pääjuhlan ohjelmassa nähdään muun muassa Etelä-Savon Tanssiopiston esitys PitkätVahvatJuuret, jonka koreografia on tehty Sibeliuksen Finlandiaan. Juhlan musiikista vastaavat Rakuunasoittokunta, Mikkelin kaupunginorkesteri, Cantus Michaelis ja Ali Elkharam.

Ennen juhlaa jäähallilla on tarjolla kaikille vieraille maksuton keittolounas klo 10.45 alkaen.

Ajantasaiset tiedot verkkosivuilla www.kansallinenveteraanipaiva.fi

Tapahtuman verkkosivuilla on muun muassa kartta tapahtumapaikoista ja tapahtumien ohjelmat. Sivuilla on myös järjestelytoimikunnan jäsenten vuorotellen kirjoittama blogi, josta pääsee kurkistamaan kulissien taakse.

Lisätietoja järjestelyistä 

järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, eversti evp Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018

******

14.3.2014

Tapahtumia on eri puolilla Mikkeliä

Vuoden 2014 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä sunnuntaina 27.4. teemalla Kiitollisina kohti tulevaisuutta – Tacksamma emot framtiden. Juhlan päävieraita ovat sotiemme veteraanit, ja heidän lisäkseen järjestäjät toivottavat tapahtumaan tervetulleiksi kaikenikäiset veteraaniasioista kiinnostuneet henkilöt.

Pääjuhlan tapahtumat näkyvät ympäri kaupunkia. Koska juhla on tänä vuonna sunnuntaina, ohjelmassa on myös ortodoksinen liturgia Mikkelin ortodoksisessa kirkossa ja jumalanpalvelus Mikkelin tuomiokirkossa. Liturgia alkaa poikkeuksellisesti jo klo 9, ja sen toimittaa arkkipiispa Leo. Jumalanpalveluksessa klo 10 saarnaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Pääjuhla on Mikkelin jäähallilla klo 13, ja Yle televisioi sen suorana lähetyksenä. Ennen juhlaa jäähallilla on tarjolla kaikille vieraille maksuton keittolounas klo 10.45 alkaen.

Jo lauantai-iltana voi virittäytyä juhlatunnelmaan aseveli-illassa Karkialammen varuskunta-alueen ravintola Pitopadassa. Luvassa on sota-ajan iskelmiä ja humoristista otetta.

Marskin salonkivaunu ja Mikkelin Klubi avaavat ovensa

Päivän aikana yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua kahteen harvoin avoinna olevaan kohteeseen, Marskin salonkivaunuun Mikkelin rautatieasemalla ja Mikkelin Klubiin torin laidalla. Avoinna ovat myös Jalkaväkimuseo ja Viestikeskus Lokki.

Jäähallilla on nähtävillä peruskorjauksen vuoksi suljettuna olevan Päämajamuseon erikoisnäyttely Minä ja Mannerheim sekä Jalkaväkimuseon toiseen maailmansotaan liittyviä aineistoja. Näyttelyihin kuuluu useita pienoismalleja.

Kuljetuksia Etelä-Savon kunnista ja maksuton nonstop-liikenne Mikkelin torilta jäähallille

Etelä-Savon kunnat ja Varkauden kaupunki järjestävät veteraaneilleen kuljetukset Mikkelin juhlaan. Mikkelissä yleisölle järjestetään maksuton kuljetus torilta jäähallille ja takaisin.

Lisätietoja järjestelyistä 

järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, eversti evp Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018

**********

Tiedote 6.2.2014

Juhlapuhujana Olli Rehn

Vuoden 2014 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä 27.4. Juhlapuheen pitää mikkeliläistaustainen Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn. Valtioneuvoston tervehdyksen tuo pääministeri Jyrki Katainen ja puolustusvoimien tervehdyksen puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen. Veteraanin puheenvuoron esittää opetusneuvos Pentti Tapio Pieksämäeltä.

Paikalliset osaajat ohjelman pääosissa

Paikalliset esiintyjät muodostavat juhlan ohjelmarungon. Mikkelin kaupunginorkesteri esiintyy yhdessä Rakuunasoittokunnan kanssa. Lapset ja nuoret näkyvät lavalla sekä Mikkelin musiikkiluokkien Cantus Michaelis -edustuskuorossa että Etelä-Savon tanssiopiston esityksessä, jonka koreografia on tehty Jean Sibeliuksen Finlandiaan. Vapauden viestin tuovat Mikkelin nuorisovaltuuston jäsenet Jenni Tiusanen ja Elias Khabbal, ja Veteraanin iltahuudossa solistina laulaa Ali Elkharam.

Aseveli-ilta tunnelmallisissa merkeissä

Lauantaina 26.4. klo 18 -20 järjestetään perinteinen veteraanipäivän tapahtumakokonaisuuteen kuuluva aseveli-ilta. Tapahtumapaikkana on Savon prikaatin entinen muonituskeskus, Ravintola Pitopata Karkialammen varuskunta-alueella. Ohjelmasta vastaavat Mikkelin Rintamaveteraanien kuoro, Mikkelin Lausujat ja Duo Kari Kanto & Arto Kivekäs. Luvassa on sota-ajan iskelmiä ja humoristista otetta.

Lisätietoja ohjelmasta
Mikkelin vs. kulttuurijohtaja Kristiina Markkula, puh. 050 581 2371

Lisätietoja järjestelyistä
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, eversti evp Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018

****************

Tiedote 20.12.2013

Kiitollisina kohti tulevaisuutta – Tacksamma emot framtiden
Vuoden 2014 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä 27. huhtikuuta teemalla ’Kiitollisina kohti tulevaisuutta – Tacksamma emot framtiden’.

Teemalla järjestäjät haluavat osoittaa kiitollisuuttaan sotiemme veteraaneille ja veteraanisukupolvelle siitä kovasta työstä, jonka he tekivät sodan aikana rintamalla ja kotirintamalla sekä sodan jälkeisen Suomen rakentamisessa. Heidän ansiostaan voimme vapaina katsoa kohti tulevaisuutta, yhdessä maailman hyvinvoivimmista maista.

Ajankohtaiset tiedot verkkosivuilla www.kansallinenveteraanipaiva.fi
Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan 2014 verkkosivuille kootaan kaikki tapahtuman viestintämateriaali. Uutuutena sivuilla on blogi, jossa järjestelyissä mukana olevat tahot kertovat kahdesti kuussa järjestelyjen etenemisestä. Sivuille tulee myös esimerkiksi kartat tapahtumapaikoista ajo-ohjeineen.

Tapahtuman valmistelut ovat hyvässä käynnissä. Pääjuhla pidetään Mikkelin jäähallissa, ja Yleisradio televisioi juhlan suorana lähetyksenä. Perinteistä, juhlaa edeltävän illan aseveli-iltaa vietetään Karkialammen varuskunta-alueella ravintola Pitopadassa, noin viiden kilometrin päässä Mikkelin keskustasta.

Veteraanipäivää halutaan tukea
Veteraanipäivän pääjuhlan oheistapahtumineen järjestää Mikkelin kaupungin asettamat juhlatoimikunta ja järjestelytoimikunta. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa tapahtumaa. Mikkelin kaupungin lisäksi merkittävä tuki tulee seudun yrityksiltä ja yhteisöiltä: ESE/Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Länsi-Savo, Mikkelin Puhelinyhdistys, Osuuskauppa Suur-Savo, Suur-Savon Osuuspankki, UPM/Pellos, Suomenniemen Säästöpankki, Kyyhkylä-säätiö.

Juhlan paikalliseen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu edustajia muun muassa veteraanijärjestöistä, puolustusvoimista, maanpuolustusjärjestöistä, julkisista organisaatioista ja yhteisöistä sekä seurakunnista.

Etelä-Savon kunnat ovat vastanneet myöntävästi Mikkelin kutsuun tuoda veteraaninsa Mikkelissä järjestettävään valtakunnalliseen veteraanipäivän pääjuhlaan.

Lisätietoja       
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, eversti evp Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018

                           


 

Tiedote 8.10.2013

Mikkeli isännöi vuoden 2014 Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa

Vuoden 2014 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä 27. huhtikuuta. Tapahtuma on tarkoitettu sotiemme veteraaneille ja kaikille veteraaniasioista kiinnostuneille.

Tulevana vuonna veteraanipäivä sattuu sunnuntaiksi. Ohjelma käynnistyy lipunnostolla ja jatkuu jumalanpalveluksella Mikkelin tuomiokirkossa ja ortodoksisella liturgialla Mikkelin pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa.

Pääjuhla pidetään Mikkelin jäähallissa, joka ympäristöineen tarjoaa erinomaiset edellytykset suurtapahtuman toteuttamiseen. Yleisradio televisioi juhlan suorana lähetyksenä. Pääjuhlan ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan.

Mikkelin tapahtumaan odotetaan tulevan noin 2500 osallistujaa, joista noin puolet on veteraanisukupolven edustajia.

Juhlan suunnittelua johtaa ja ohjaa valtioneuvoston asettama päätoimikunta, jossa ovat edustettuina muun muassa kaikki veteraanijärjestöt, puolustusvoimat ja useat hallinnonalat. Päätoimikunnan puheenjohtajana on puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Sakari Honkamaa.

Juhlan valmisteluihin ja toteuttamiseen osallistuvat kaupunkikonsernin eri toimialat ja useat järjestöt sekä puolustusvoimat. Tapahtumaa suunnittelemaan on perustettu paikallinen järjestelytoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii eversti evp Markku Riittinen. Projektipäällikkönä työskentelee FM Pia Puntanen. Järjestelytoimikunta on aloittanut työnsä jo kesäkuussa.

Kansallinen veteraanipäivä on Lapin sodan päättymisen ja rauhan alkamisen muistopäivä. Päivän pääjuhla on järjestetty vuodesta 1987 lähtien vuorovuosina eri kaupungeissa. Mikkelissä tapahtuma on ollut kerran aikaisemmin, vuonna 1989.

 

Lisätietoja       
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Riittinen, puh. 040 532 1397
projektipäällikkö Pia Puntanen, puh. 050 311 7018

Tapahtuman pääjärjestäjä: Mikkelin kaupunki

Tapahtuman tukijat:

Yhteistyössä sosiaali- ja terveysminiteriö

Yhteistyössä Etelä-Savon energia

Yhteistyössä Suur-Savon sähkö

Yhteistyössä Länsi-Savo

Yhteistyössä MPY

Yhteistyössä Suur-Savo

Yhteistyössä Suur-Savon Osuuspankki

Yhteistyössä Kyyhkylä

Yhteistyössä Suomenniemen Säästöpankki

Yhteistyössä Mikkelin Jäähalli

Yhteistyössä UPM

Yhteistyössä Vetrea

Yhteistyössä Hoiva10

Yhteistyössä Mikkelin klubi

Yhteistyössä Puolustusvoimat

Yhteistyössä Sotaveteraanit

Yhteistyössä sotainvalidit

Yhteistyössä Rintamaveteraanit

Yhteistyössä Etelä-Savon pelastuslaitos

Yhteistyössä Etelä-Savon poliisilaitos

Yhteistyössä Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunta

Yhteistyössä Mikkelin ravit