Etusivu ›› Tietoa Mikkelista ›› Ystävyyskaupungit ja -kunnat

Ystävyyskaupungit ja -kunnat

Kuvassa ystävyyskuntatoimintaa kesällä 2013, jolloin Mikkelissä järjestettiin Pohjoismaiset Nuorisopäivät.

Mikkelin ystävyyskaupungit ja -kunnat

Borås, Ruotsi
Molde, Norja
Vejle , Tanska
Békéscsaba, Unkari
Luga, Venäjä
Moisakyla, Viro (entinen Anttolan ystävyyskunta, johon yhteyttä pitää Anttolan aluejohtokunta)

Maakunnallinen
Ostholstein (Kreis), Saksa

Perinteisesti pohjoismainen ystävyyskuntien keskinäinen yhteydenpito on sopimukseen perustuvaa toimintaa. Venäjän Lugan ja Unkarin Békescsaban kanssa ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa yhteistoimintasopimusta.

Ystävyyskaupunkitoiminnan taustaa

Mikkelin ystävyyssuhteet pohjoismaisten kaupunkien kanssa käynnistyivät alun perin jo toisen maailmansodan aikoihin Ruotsin Länsi-Götanmaalla sijaitsevan Boråsin kanssa. Borås oli ensin niin sanottu kummikunta, joka avusti Mikkeliä vaurioituneiden rakennusten korjaustöissä vuonna 1940. Ystävyystoiminta laajeni, kun mukaan liittyivät 1940-luvun lopulla Norjan Molde ja Tanskan Vejle.

Pietarista 150 kilometriä etelään sijaitseva Luga ja Unkarin Béléscsaba tulivat Mikkelin ystävyyskaupungeiksi aikana, joka oli toisenlainen kuin nykyinen. Sodan jälkeen oli luonnollista, että suomalaiset kaupungit loivat ajan hengen mukaisesti ystävyyskaupunkisuhteita myös idän suuntaan.

Vuonna 2001 Mikkeli sai yhden ystävyyskunnan Virosta, kun Anttola liitettiin Mikkeliin. Ystävyyskohteiden lopullinen määrä on seitsemän, kun mukaan lasketaan maakunnallinen Ostholstein Saksasta.

Ystävyyskaupunkitoiminnan yhdyshenkilö

Kehityspäällikkö Aki Kauranen, puh. 044 794 2093