Etusivu ›› Uutinen ›› Kaupunginorkesteri juhlistaa Suomen juhlavuotta suomalaisella jousimusiikilla
30.1.2017 - 11:29
Kaupunginorkesteri juhlistaa Suomen juhlavuotta suomalaisella jousimusiikilla
lason.jpg
Torstaina 2. helmikuuta klo 19 kuullaan suomalaisia jousiorkesterimusiikin klassikoita konserttitalo Mikaelissa.

Konsertin johtaa aiemmista ennakkotiedoista poiketen kapellimestari Erkki Lasonpalo (kuvassa), josta on tullut mikkeliläisyleisön kestosuosikki. Solistiosuuksista vastaa konserttimestari Jyrki Lasonpalo. Tuttuun tapaan intendentti haastattelee ennen konserttia klo 18.30 taiteilijavartissa vierailevia taiteilijoita illan ohjelmasta.

Konsertin teoksista peräti neljä on sidoksissa suomalaiseen kansamusiikkiin ja ne peilaavat eri säveltäjien tapoja käyttää kansanmusiikkia sävellystyössään. Pehr-Henrik Nordgrenin suosituimpiin teoksiin lukeutuva Pelimannimuotokuvia sisältää vapaita mukaelmia vanhoista pelimannisävelmistä, jotka kumpuavat keskipohjalaisesta ympäristöstä. Myös Aulis Sallisen Aspekteja Peltoniemen Hintrikin surumarssista lähtee liikkeelle kaustislaisella kansansävelmällä, joka etenee muunnelmien ja modernien tehojen kautta traagiseen päätökseen. Toivo Kuula ja Uuno Klami pysyttelevät kansansanlaulujen teemoille uskollisempana ja suosivat sovituksissaan perinteisempiä kansallisia sävyjä.

Jean Sibeliuksen tuotannosta nousevat esiin ensimmäiseksi sinfoniat ja yksinlaulut, mutta onneksi hän tarttui myös jousiorkesterimusiikkiin ja sävelsi upeita tunnelmallisia – kuten Sarja viululle ja jousille – mutta myös viihdyttäviäkin miniatyyrejä, jollaisista hieno esimerkki on Suite champêtre.

Viime vuonna edesmenneen Einojuhani Rautavaaran Adagio celeste edustaa säveltäjän myöhäistä, neo-romanttista ilmaisua.

Erkki Lasonpalo on opiskellut viulunsoittoa Lahden konservatoriossa ennen siirtymistään Sibelius-Akatemiaan viulu- ja kapellimestariopintojen pariin. Kapellimestaridiplomin hän suoritti Leif Segerstamin johdolla vuonna 2012. Lasonpalo on vieraillut lukuisten suomalaisten orkesterien kapellimestarina ja on vieraillut myös Mikkelissä useampia kertoja.

Jyrki Lasonpalo on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona monilla merkittävillä kotimaisilla ja ulkomaalaisilla estradeilla. Aiemmin Turun filharmonisen orkesterin sekä Sinfonia Lahden vuorottelevana konserttimestarina toiminut Lasonpalo aloitti Mikkelin kaupunginorkesterin konserttimestarina syksyllä 2012.

Suomalaisin jousin torstaina 2.2. klo 19 Mikaelissa (Sointukatu 1). Liput: Ticketmaster.

Aiheeseen liittyvää