Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkeliin rakennettava uusi MBR-pohjainen jätevedenpuhdistamo luo edellytyksiä vesiteknologian viennille Mikkelistä
21.6.2017 - 15:06
Mikkeliin rakennettava uusi MBR-pohjainen jätevedenpuhdistamo luo edellytyksiä vesiteknologian viennille Mikkelistä
vesispiraali_netti.jpg
Siniseen biotalouteen pohjautuva liiketoiminta ja osaaminen vahvistuvat Mikkelissä.

Vesiliikelaitoksen johtokunta valitsi uuden jätevesipuhdistamon MBR-prosessitoimittajaksi suomalaisten vesialan yritysten Aquazone Oy:n ja Solid Water Oy:n perustaman työyhteenliittymän. Aquazonen & Solid Waterin MBR-prosessitoimitus sisältää biologisen puhdistusprosessin kalvosuodatusvaiheen prosessisuunnittelun ja –mitoituksen, prosessivaiheen toiminnallisen suunnittelun sekä täydellisen koneistotoimituksen asennettuna putkistoineen ja laitteistoineen.

Mikkelistä kansainvälinen edelläkävijäesimerkki

MBR-teknologia mahdollistaa jäteveden erittäin tehokkaan puhdistustuloksen, jonka jälkeen vesi voidaan tarvittaessa uusiokäyttää esim. kastelu- ja prosessivetenä. Mikkeliin rakennettava laitos on ensimmäinen kansainvälistä tasoa oleva uusi jäteveden puhdistamo Suomessa. Se tulee täyttämään lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kaikki kansalliset jätevedenpuhdistusvaatimukset.

Sinisessä biotaloudessa tavoitellaan muun muassa suomalaisen vesiviennin sekä kansallisen vesialan tutkimuksen, koulutuksen ja markkinoinnin edistämiseksi julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä. ”Aquazonen ja Solidwaterin tekemä voittanut tarjous täytti kaikki tarjouspyynnön vaatimukset ja oli hinnaltaan edullisin. MBR-hankinta tuo samalla kalvojen kehikoiden valmistuksen myötä merkittävää teollista työtä Suomeen ja Mikkeliin”, toteaa Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

Työllisuusvaikutuksia myös Mikkelin seudulle

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamoon asennettavat suodatinyksiköt valmistetaan tanskalais-suomalaisena yhteistyönä. Suodatinkalvojen valmistus tapahtuu Tankassa Alfa Lavalin tehtaalla. Suodatinkehikkojen valmistus ja suodatinmoduulien kokoonpano tehdään Mikkelissä paikallisissa metallialan yrityksissä. Tarvittava suodatinpinta-ala tulee olemaan yhteensä n. 58000 m2.

Aquazonen toimitusjohtaja Jyri Koivisto ja Solid Waterin tekninen johtaja Jani Savolainen ovat tyytyväisiä toimeksiannon tarjoamiin mahdollisuuksiin. ”Mikkelin MBR-laitos mahdollistaa Aquazonelle merkittävän jalansijan kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Kehittyvien maiden vesihuoltoon tullaan investoimaan yli 3000 miljardia dollaria vuoteen 2023 mennessä. Suomen vesiviennille on jatkossa valtavat mahdollisuudet ”, kertoo Jyri Koivisto. Jani Savolainen jatkaa, että ”Mikkelin MBR-prosessitoimitus mahdollistaa Solid Waterille asennustöitä uuden MBR-teknologian osalta sekä Suomessa että ulkomailla”.

Lisätiedot
Johtaja Reijo Turkki, Mikkelin Vesiliikelaitos, puh: 044-794 2601, reijo.turkki(at)mikkeli.fi
Toimitusjohtaja Jyri Koivisto, Aquazone Oy, puh: 040-725 9009, jyri.koivisto(at)aquazone.fi
Tekninen johtaja Jani Savolainen, Solid Water Oy, puh: 050-597 3525, jani.savolainen(at)solidwater.fi

Aquazone Oy on suomalainen, vuonna 2009 perustettu jätevesiprosessien toiminnan tehostamiseen erikoistunut yritys. Aquazonen palveluita ja ratkaisuja käyttävät kunnalliset jätevesi- ja viemärilaitokset. Suomessa yritys on erikoistunut tehokkaisiin puhdistusteknologioihin, kuten MBR (kalvosuodatus), tertiäärikäsittely (kiintoaineen poisto) ja jäteveden desinfiointi. Kansainvälisesti yritys keskittyy kehittyvien maiden vedenkäsittely- ratkaisujen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Solid Water Oy edustaa korkealuokkaista suomalaista cleantech-osaamista, jonka tuotteet valmistetaan parhaista materiaaleista käyttäen vuosien kokemusperäistä tietotaitoa. Solid Water tarjoaa kaikki vesihuollon ratkaisut sekä teollisuudelle että kunnalliselle puolelle. Yritys hoitaa räätälöidyt vesialan ratkaisut ja laitteistot myös olemassa olevien laitosten toiminnan tehostamiseen ja modernisointiin.

Mikkelin vesilaitos tuottaa talousvettä noin 55.000 ihmiselle Mikkelissä ja sen lähialueella. Lisäksi vesilaitos huolehtii viemäröinnistä ja jätevesien tehokkaasta puhdistamisesta. Vuodessa tuotetun talousveden määrä on noin 3,3 milj. m3 ja puhdistetun jäteveden määrä on noin 4,4 milj. m3.