Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkeliin reliefi sotasankari von Döbelnistä
13.6.2017 - 13:00
Mikkeliin reliefi sotasankari von Döbelnistä
dobi.jpg
Mikkelin julkisten taideteosten kirjo kasvaa reliefillä, kun Porrassalmen taistelun vuosipäivänä 13. kesäkuuta Essoten hallintorakennuksen seinään kiinnitetään sotasankari Georg Carl von Döbelnin kohokuva. Kuvassa alempi taulu on maalaus von Döbelnistä Mikkelin kaupungintalolla vuonna 2014.

Reliefin on veistänyt Suomen johtaviin julkismonumenttien veistäjiin kuuluva Sofia Saari. Aikaisemmin hän on veistänyt patsaat myös muun muassa Risto Rytistä ja Ruotsin kuninkaasta Juhana III:sta.

Vuonna 1976 syntynyt Sofia Saari on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja kuvanveistäjäksi Turun Piirustuskoulusta sekä suorittanut kuvanveiston erikoistumisopinnot Kuvataideakatemiassa. Hän on myös opiskellut kuvanveistoa Venetsiassa.

Saari työskenteli von Döbelnin kuvan parissa noin vuoden ajan.

- Prosessi alkoi taustoihin ja henkilön persoonaan perehtymisestä. Perustiedot sain idean isältä, dosentti Osmo Pekoselta. Sain myös valtavasti apua Elisabeth Goldsteinilta, joka on von Döbelnin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa. Hän toimitti minulle suvun sisäistä tietoa von Döbelnistä ja vierailikin luonani.

Sofia Saari luovuttaa työnsä nyt Mikkelin katukuvaan ja odottaa, että teoksesta muodostuu näkyväksi tulevaa paikan historiaa.

- Henkilöä kuvaavan teoksen tekemisessä on otettava huomioon rakennusympäristö, henkilön aikalaisuus ja yhteiskunnallinen merkitys tänä päivänä. On löydettävä ilmaisu, joka liittää teoksen nykytaiteen genreen. Taiteella on mahdollisuus tuoda kaupungin ja tilojen merkityksiä osaksi yhteiskunnallista kuvastoa, Saari kertoo.

Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen valottaa, että kyseessä on siinä mielessä merkittävä tapaus, että von Döbeln saa kunnian olla Mikkelin ensimmäisen reliefin aiheena.

- Mikkelissä on runsaasti julkisia veistoksia, muistokiviä ja laattoja, mutta reliefi on sarjassaan ensimmäinen. Toki tiettyä reliefinomaisuutta on Mikkelin vanhimmassa ulkoveistoksessa, Ristimäenpuistoon vuonna 1929 pystytetyssä Sankaripatsaassa, joka on Johannes Haapasalon käsialaa.  Reliefimäisyyttä voi nähdä myös Eino Räsäsen tekemässä K. A. Tavaststjernan muistomerkissä kaupungintalon vieressä, Karttunen toteaa.

Reliefin paljastustilaisuus alkaa tiistaina 13.6. klo 15 Kirkkopuistossa. Puheiden ja musiikkiesitysten jälkeen siirrytään Porrassalmenkadun ja Vuorikadun kulmassa sijaitsevan Essoten hallintorakennuksen vierelle seuraamaan taideteoksen paljastamista.

Porrassalmen taistelun vuosipäivän ohjelma 13.6.2017 Mikkelissä

klo 12
Savon sotilasperinneyhdistys Porrassalmen seppeleenlasku Porrassalmen taistelun muistomerkillä
- Mukana myös von Döbelnin suvun edustaja Ruotsista ja Porin prikaatin osasto

klo 15
Reliefin paljastustilaisuus Kirkkopuistossa
- Alkusoitto, Mikkelin Varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys
- Kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Timo Halonen
- Juhlapuhe, dosentti Osmo Pekonen
- Taiteilijan puheenvuoro, kuvanveistäjä Sofia Saari
- Musiikkiesitys, Mikkelin Varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys

Siirtyminen Porrassalmenkadun yli reliefin paljastamiseen
Fanfaari, Mikkelin Varuskuntasoittokunnan perinneyhdistys

Aiheeseen liittyvää