Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin ilmanlaatu on vaihdellut
17.3.2014 - 15:01
Mikkelin ilmanlaatu on vaihdellut
mikkeli_kuvia_3.jpg
Mikkelin Porrassalmenkadun mittausasemalta saatujen tulosten mukaan tiistaina 11.3.2014 sattui vuoden 2014 toinen ilmanlaadulle annetun hiukkasraja-arvon vuorokausinumeroarvon 50 μg/m3 ylitys. Pitoisuus oli 58 μg/m3. Ensimmäinen ylitys oli 20.2.2014 (pitoisuus 51 μg/m3).

Perjantaina 14.3. ilmanlaatu vaihteli tyydyttävän ja huonon välillä. Tuulisuus lisää hiukkasten ilmaan nousemista. Hiukkasten korkeita pitoisuuksia aiheuttaa kaupunkialueella ja
vilkasliikenteisten ajoväylien läheisyydessä tieliikenteen nostama katupöly. Pitoisuudet ylittyvät erityisesti keväällä, jolloin jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen nostattamina kuivilta kaduilta. Muita päästölähteitä ovat liikenteen pakokaasut ja energiantuotanto. Hiukkaspitoisuudet voivat vielä ylittää vuorokausinumeroarvon kevään aikana myöhemminkin, varsinkin sateettomina ajankohtina. Katupölyaika on yleensä keväällä maalis-huhtikuussa.

Lapset, vanhukset ja astmaa tai sydäntauteja sairastavat ovat herkkiä hengitettävien (hienojakoisimmat hiukkaset, joiden halkaisija on alle 10 μm) hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille. Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen voi vaikuttaa astmakohtausten lisääntymiseen, keuhkojen toimintakyvyn heikkenemiseen ja lisääntyneisiin hengitystietulehduksiin. Suurimmat hiukkaset aiheuttavat viihtyvyyshaittoja ja silmien sekä ylähengitysteiden ärsytysoireita. Tarkistamattomat mittaustulokset ovat kaikkien nähtävillä reaaliaikaisena Ilmatieteenlaitoksen sivuilla osoitteessa http://www.ilmanlaatu.fi, valtakunnallisessa ns. ilmanlaatuportaalissa.