Etusivu ›› Uutinen ›› Mikkelin kaupunginorkesteri siirtyy kahden kapellimestarin malliin
20.3.2017 - 14:20
Mikkelin kaupunginorkesteri siirtyy kahden kapellimestarin malliin
raiskin.jpg
Erkki Lasonpalo ja Daniel Raiskin (kuvassa) Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisiksi partnereiksi.

Mikkelin kaupunginorkesteri siirtyy kahden kapellimestarin malliin. Orkesteri on nimittänyt Erkki Lasonpalon ja Daniel Raiskinin taiteellisiksi partnereikseen. He vastaavat taiteellisesta suunnittelusta yhteistyössä orkesterin taiteellisen toimikunnan ja intendentin kanssa, ja molemmat johtavat orkesteria kahden vuoden sopimuskauden aikana yhteensä vähintään kuusi viikkoa.

Sopimuskausi kestää syksystä 2017 kevääseen 2019. Molemmat kapellimestarit ovat orkesterin ja mikkeliläisyleisön vanhoja tuttuja, ja heidät nähdään orkesterin edessä jo kevätkaudella 2017: Raiskin Mestarit ja kisällit -konsertissa torstaina 23.3. ja Lasonpalo Soiva pääsiäinen -konsertissa keskiviikkona 12.4.

Nuoren kotimaisen kapellimestarisukupolven kärkinimiin lukeutuva Erkki Lasonpalo opiskeli viulunsoittoa Lahden konservatoriossa ennen siirtymistään Sibelius-Akatemiaan viulu- ja kapellimestariopintojen pariin. Kapellimestaridiplomin hän suoritti Leif Segerstamin johdolla vuonna 2012. Lasonpalo on vieraillut lukuisten suomalaisten orkesterien kapellimestarina ja Mikkelissä hän on vieraillut viime vuosina toistuvasti. Tällä hetkellä hän toimii myös Kemin kaupunginorkesterin ja Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana sekä vasta perustetun Helsingin Koomisen oopperan pääkapellimestarina.

Pietarilaissyntyinen, nykyään Amsterdamissa asuva Daniel Raiskin opiskeli Pietarin konservatoriossa alttoviulun soittoa ja orkesterinjohtoa. Ennen kapellimestariuraansa hän vakiinnutti asemansa yhtenä Euroopan eturivin alttoviulisteista. Raiskin on toiminut vuosina 2005–2016 saksalaisen Rheinische Philharmonie -orkesterin sekä vuosina 2008–2015 puolalaisen Arthur Rubinstein -filharmonisen orkesterin pääkapellimestarina. Tällä hetkellä hän toimii Belgradin filharmonisen orkesterin päävierailijana. Mikkelissä Raiskin vieraili aiemmin useasti noin kymmen vuotta sitten, ja viime vuonna tapahtunut uusintavierailu johti yhteistyön syventämiseen.

Mestarit ja kisällit -konsertissa brittiläistä ja suomalaista musiikkia

Torstaina 23.3. klo 19 Mikaelissa kuultavassa Mestarit ja kisällit -konsertissa kuullaan Daniel Raiskinin johdolla musiikkia opettajilta ja oppilailta: Brittiläinen Frank Bridge toimi maanmiehensä Benjamin Brittenin opettajana. Heidän tuotannostaan kuullaan Bridgen Sarja jousille ja Brittenin Serenadi tenorille, käyrätorvelle ja jousiorkesterille. Solistitehtävissä esiintyvät Suomen kysytyimpiin oratorio- ja passiotenoreihin lukeutuva Tom Nyman sekä Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju.

Kotimaisen opettaja-oppilasparivaljakon muodostavat Aarre Merikanto ja oppilaansa, viime vuonna edesmennyt Einojuhani Rautavaara.  Merikannon tuotannosta ohjelmassa ovat pienimuotoiset jousiorkesteriteokset Andante ja Canzona, ja Rautavaaralta kuullaan Sarja jousille.

Mestarit ja kisällit -konsertti on nähtävissä myös suorana internet-lähetyksenä osoitteessa e-concerthouse.com.

Aiheeseen liittyvää