Etusivu ›› Uutinen ›› Painting of the Mind – Maiseman nykykuva Mikkelin taidemuseossa
20.5.2016 - 8:21
Painting of the Mind – Maiseman nykykuva Mikkelin taidemuseossa
nannahanninen_basel_mikkelintaidemuseo.jpg
Kansainvälinen museojärjestö ICOM viettää tänä vuonna kulttuurimaiseman teemavuotta. Miten kulttuurimaisema on merkinnyt eri aikakausina, mitä se merkitsee ihmisille ja mitä kulttuurimaisema on nyt? Maiseman esittäminen ja kokeminen ovat kulttuurisesti määrittyneitä. Semioottisesti ilmaistuna, merkityksistä vapaata, puhdasta maisemaa ei ole olemassa.

Etenkin maalaustaiteessa maisema on ollut perinteinen kuvauksen aihe ja sen myötä on muodostunut jopa tietynlainen katse maisemaan. Milloin maisema on ylevä ja mahtipontinen tai romanttinen ja melankolinen. Suomessa kansallisromanttisessa taiteessa maisema ymmärrettiin hyvin nationalistisesti, vaikka taiteilija itse halusi esittää ”puhtaan maiseman”.

Kaupallisessa kuvastossa maiseman esittäminen jatkaa kansallisromanttista linjausta järvimaisemineen ja jylhine kallioineen. Mutta voiko maisema olla aivan jotakin muuta? Mikkelin taidemuseon näyttelyssä 4.6. - 11.9. maisema on riisuttu perinteisistä esittämisen konventioista mahdollisimman pelkistetyksi ja käsitteelliseksi. Näyttelyn teoksissa maisema on lähes viitteellinen, mikä haastaa katsojan pohtimaan maiseman käsitettä ja siihen liittyviä merkityksiä.

- Painting of the Mind -näyttelyn kantavana teemana on nykytaiteen suhde maisemaan hyvin hienostuneen vihjeen tasolla, toteaa dosentti Hanna Johansson näyttelykatalogissa.

Näyttelyn taiteilijavalinnoista ja sisällöstä vastaa Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen. Mukaan valitut taiteilijat ovat Elina Brotherus, Harri Heinonen, Nanna Hänninen, IC-98, Janne Laine, Marko Lampisuo, Perttu Saksa ja Maija Savolainen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kirja, johon artikkelin on kirjoittanut Helsingin yliopiston dosentti, Kuvataideakatemian professori Hanna Johansson. Julkaisu on Mikkelin taidemuseon kustantama ja sen ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Päivi Veijalainen.

Painting of the Mind Mikkelin taidemuseossa 4.6. - 11.9.

Kuva: Nanna Hänninen, Basel I, Sarjasta Basel Diptych, 2006, digitaalinen värivedos/Diasec.

 

Aiheeseen liittyvää