Etusivu ›› Uutinen ›› Taide näkyy Mikkelin asuntomessualueella
6.6.2017 - 9:18
Taide näkyy Mikkelin asuntomessualueella
tuolit.jpg
Mikkelin asuntomessukodeissa on paljon esillä erilaisia maalaustöitä, mutta myös veistoksia sekä puu- ja puutarhataidetta, johon ympäröivä luonto antaa puitteet. Alueen arkkitehtuuri ja Saimaan rannalle rakennettu asuinalue itsessään on kuin valtava kolmiulotteinen maalaus, jonka kumpuileva maasto paljastaa milloin rantaa, milloin kallioita ja milloin metsää.

Mikkelin kaupunki järjesti uutta Kirkonvarkauden asuinaluetta varten vuonna 2015 prosenttitaiteen kutsukilpailun, jonka molemmat voittajatyöt nähdään tulevilla asuntomessuilla Mikkelissä. Isoja ulkotaideteoksia alueella on kaksi: toinen on Kaarina Kaikkosen Vasten auringon siltaa ja toinen Jan-Erik Anderssonin Gordilainen solmu.

- Taiteen tehtävä on herättää tunteita. Kutsutaidekilpailulla saimme näyttävät ja uniikilla tavalla asuinaluekokonaisuuteen soveltuvat teokset Kirkonvarkauteen. Uskon, että näistä teoksista puhutaan vielä pitkään, Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo.

Asuinaluetta elävöittävät ulkotaideteokset on sijoitettu messusatamaan ja asuinalueiden keskivaiheilla sijaitsevaan Heinzenpuistoon.

Kaarina Kaikkosen kivisistä portaista, alumiinista valetuista tuoleista ja valaisimista koostuva teos laskeutuu jyrkkää rinnettä messusataman osin luonnon muovaamaan kiviportaikkoon, aina Saimaan rannalle asti. Teoksen keskeinen elementti on valo, joten portaita voi ihailla vuodenajasta ja valaistusolosuhteista riippumatta ympärivuotisesti.

- Tuolit ovat sellaisia, että niissä voi todella istua ja ihailla edessä avautuvaa Saimaan maisemaa. Se on tarkoitettu kaikille rauhoittumisen paikaksi, taiteilija Kaarina Kaikkonen kertoo.

Toinen voittajatyö, lähes neljäntoista metrin korkeuteen kohoava massiivinen teos herättää varmasti sekin huomiota. Nimen taustalla on ajatus Zeuksen temppelissä Fryygian Gordionissa sijainneesta myyttisestä Gordionin solmusta. Tunnetun tarinan mukaan Aleksanteri Suuri ratkaisi solmun lyömällä sen rikki miekallaan.

- Halusin luoda teoksen, joka toimisi sekä kohtaus- että mietiskelypaikkana. Teoksen joka herättää ajatuksia ja jolla on yhtymäkohtia sekä menneeseen että tulevaan, avaa taiteilija Jan-Erik Andersson taidetyönsä syntyhistoriaa.

 

gordilainen.jpg

Gordilainen solmu

Teoksen sijoituspaikkana toimii messualueen keskellä sijaitsevaan Heinzenpuisto. Gordilaisen solmun betoniset penkit ovat jo valmiit ja metalliset, punaiseksi maalatut pystytangot paikallaan. Lopulliset asennukset tapahtuvat tulevien viikkojen aikana, jonka jälkeen kaarien alle tehdään kauniit istutukset. Teos on valaistu, joten myös pimeään talviaikaan se nousee näyttävästi esiin ympäröivästä maisemasta.

Asuntomessut järjestetään Mikkelissä 14.7. - 13.8.2017.

Aiheeseen liittyvää