Etusivu ›› Uutinen ›› Tekee mieli kulttuuria kotihoitoon -seminaarissa pohdittiin kulttuurin merkitystä
7.10.2016 - 12:08
Tekee mieli kulttuuria kotihoitoon -seminaarissa pohdittiin kulttuurin merkitystä
tekee_mieli_kulttuuria.jpg
Torstaina 6.10. Vanhustenviikolla järjestettiin Tekee mieli kulttuuria kotihoitoon -seminaari Mikkelissä. Ohjelmassa oli myös panelistien puheenvuorot.

Seminaarin järjesti Kulttuurisäpinää senioreille Etelä-Savossa -hanke. Panelisteina olivat professori Jaakko Erkkilä, taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Pauliina Lapio, esittävien taiteiden yliopistonlehtori Kai Lehikoinen, johtajaylilääkäri Kati Myllymäki ja kulttuurisuunnittelija Jenni Räsänen.

Oheisella videolla (klikkaa linkkiä) on Jaakko Erkkilän, Pauliina Lapion ja Kai Lehikoisen puheenvuorot seminaarissa. Seminaarin puheenjohtajana toimi tv:stä tuttu antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam.

Kulttuuri kotihoidossa ehkäisee ja auttaa

Professori Jaakko Erkkilä Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että kulttuuritoiminta sopii hyvin kotihoitoon ja ehkäisee syrjäytymistä. Kyseessä on myös mielenterveyden kannalta ennaltaehkäisevä vaikutus. Esimerkiksi musiikki ehkäisee masennusta ja vaikuttaa jopa kognitiivisiin toimintoihin edistäen kykyä muistaa.

Taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Pauliina Lapio sanoo, että kulttuurinnälkä kasvaa, kun kulttuurin tarjonta lisääntyy. Kulttuuri on myös sopiva osa elinikäistä oppimisprosessia. Kai Lehikoinen Helsingin Taideyliopistosta painottaa sitä, ettei kulttuurin kuulu olla eliitin kermaa, vaan kulttuuri kuuluu kaikille. Aktiivisella osallistumisella kulttuuriin ja taiteeseen on positiivisia vaikutuksia.

Johtajaylilääkäri Kati Myllymäen mottona taas on, ettei ihminen elä pelkästä leivästä – tarvitaan kulttuuria. Kulttuurisuunnittelija Jenni Räsänen Helsingin kaupungilta sanoo, että kulttuurin käyttämisessä kotihoidossa tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja innovaatioita moniammatillisesti.

Aiheeseen liittyvää