Etusivu ›› Vaihtuvat näyttelyt - 2008

Vaihtuvat näyttelyt - 2008

Mikkelin taidemuseon vaihtuvat näyttelyt - 2008

 

15.2.–30.3.PIENIN YHTEINEN NIMITTÄJÄ - Janne Laine, Marko Lampisuo, Arto Nurro ja Johanna Pihlajamaa

Neljän taidegraafikon yhteisnäyttely, jonka on tuottanut Grafiikanpaja Himmelblau Tampereelta. Janne Laine työstää heliogravyyrillä kuvia, joissa aika pysähtyy. Marko Lampisuo yhdistää videota ja grafiikkaa välittäen arkailematta ajankohtaisia viestejä. Arto Nurro antaa piirustuksissaan viivalle sen ansaitseman huomion. Johanna Pihlajamaa levittää eteemme puupiirroksiensa poikkeuksellisen hienostuneen väriskaalan ja herkän veistojäljen.

Näitä neljää kuvataiteilijaa ei äkkiseltään näytä yhdistävän mikään. Heidät on saattanut yhteen työskentely Grafiikanpaja Himmelblaussa. He tuntevat grafiikan tekniikat syvällisesti, mutta eivät ole jääneet työnsä vangeiksi.
Lue lisää

12.4.–1.6. AARRE HEINONEN (1906 – 2003) - Asetelmia ja maisemia Euroopan perinne ja pohjoinen paletti

Lahtelaissyntyinen taidemaalari, professori Aarre Heinonen (1906 – 2003) tunnetaan modernistina, jonka maalauksellinen tyyli liittyy ranskalaiseen, vapaaseen ja hienostuneeseen värinkäyttöön. Taiteilijan laajasta tuotannosta on Mikkelin taidemuseon näyttelyyn valittu pääasiassa 40- ja 50-luvun maisema- ja asetelmamaalauksia.
Lue lisää

12.4.–1.6. SEARCHING FOR THE LIGHT - Jan Pohribnýn valokuvia

Tšekkiläisen valokuvataiteilijan Jan Pohribnýn (s. 1961) teoksissa maiseman rooli pelkkänä kauniina luontokuvana saa uuden tulkinnallisen tason mystisistä ja yliluonnollisilta vaikuttavista valosädekuvioista. Kyse ei ole dokumenteista olemassa olevista tai olleista paikoista. Teokset viittaavat ajan hetkellisyyteen, menneeseen ja nykyisyyteen, ihmisen suhteeseen luontoon, omaan identiteettiin ja ympäröivään maailmaan.

Näyttelyssä on esillä teoksia, jotka Pohribný on kuvannut toimiessaan Etelä-Savossa valokuvataiteen läänintaiteilijana 2005 – 2006.
Lue lisää
Lue lisää työpajasta

14.6.–21.9. MIKKELIN 8.KUVITUSTRIENNALE - Rakkaus koneisiin

Mikkelin kahdeksannen kuvitustriennalen tehtävänä on Arja Tiaisen runon Rakkaus koneisiin kuvittaminen. Kilpailun teemana on kuvan ja sanan liitto. Kuvitustriennalen tavoitteena on valottaa kuvittamisen laaja-alaisuutta. Kuvituksen toteutustapa on vapaa. Työt näyttelyyn on valinnut kuusijäseninen jury. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry järjestävät kahdeksannen kerran Mikkelin kuvitustriennalen. Ensimmäistä kertaa se toteutetaan yhteistyössä Kuvittajat ry:n ja Sarjakuvantekijät ry:n kanssa.
Lue lisää

3.10.–9.11. HARHAKUVIA - Sami van Ingen

Näyttelyn teemana on tarkastella sitä kuvallista ja käsitteellistä tilaa, joka sijaitsee pysähtyneen ja liikkuvan kuvan välissä. Näyttelyn teoksissa elokuvallisista kuvasarjoista muodostuu konkreettisia objekteja, jotka vaativat katsojalta osallistumista.

3.10.–9.11. HANNA VAHVASELKÄ

Mikkeliläisen Hanna Vahvaselän (s.1973) yksityisnäyttely, jossa on esillä sekatekniikalla puulle tehtyjä reliefimäisiä piirustuksia. Teoksissa puu kuultaa kuvapinnan läpi kertoen omaa tarinaansa samalla kun silhuettimaiset ihmishahmot, suuret väripinnat ja pipertävä kynänviiva kertoo omaansa. Aiheina arjen pieniä pysähtyneitä hetkiä, joissa tavanomaisuus tuntuu ihmeeltä. Ne ovat kuvia läsnäolosta, kommunikaatiosta, ajan kulumisesta ja kuluttamisesta, ollen samaan aikaan sekä haikeita henkilökohtaisia muistoja, että ironisia aikalaishavaintoja. Näyttelyyn tulevissa uusissa teoksissa ollaan matkalla...

21.11. 2008–18.1.2009 SUOMEN KUVATAIDEJÄRJESTÖJEN LIITON SKjL 08 VUOSINÄYTTELY

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) jokavuotinen, kaikille avoin vuosinäyttely pidetään Mikkelissä toista kertaa, mutta Mikkelin taidemuseossa ensimmäistä kertaa. Edellisen kerran liiton vuosinäyttely järjestettiin Mikkelissä vuonna 1961.

Liiton vuosinäyttelyn taiteilijat valitaan kaksinkertaisen juryn kautta, ensin teoskuvien ja sitten itse teosten perusteella. Vuosinäyttelyyn tarjotaan vuosittain noin 1200 teosta yli 400 taiteilijalta.

Vuosinäyttely kuuluu SKjL:n 70-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin. SKjL perustettiin vuonna 1938 Helsingissä ajamaan erityisesti maakuntien taiteilijoiden asioita. Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitossa on nykyään jäsenenä 43 taiteilijaseuraa/yhdistystä eri puolilta Suomea. SKjL kuuluu yhtenä liittojäsenenä Suomen Taiteilijaseuraan.

21.11.2008–18.1.2009 KOTIVERÄJÄLLÄ - Martta Wendelin

Taidemuseo Martta Wendelinin kokoelman perusta on taiteilija Martta Wendelinin Tuusulan kunnalle lahjoittama 2000 kuvitusoriginaalin kokonaisuus, joka käsittää keskeisen osan taiteilijan laajasta tuotannosta. Kokoelmassa on suomalaisuuden kuvamaailman peruspilareihin kuuluvien kirjojen, kuvalehtien ja postikorttien alkuperäisiä kuvituksia sekä Wendelinin maalauksia. Mikkelin taidemuseossa esitellään Martta Wendelinin tuotannon suosituimpia aiheita, joihin lukeutuvat idyllinen suomalainen kansankoti perushyveineen, kesäiset järvimaisemat, talviset kirkkotiet sekä lasten puuhat ja satukuvitukset. Näyttelyssä on maalauksia myös yksityiskokoelmista.

Taidemuseon 1. krs:n pienessä näyttelyhuoneessa

Maaliskuu Timo Kukkola