Etusivu ›› Vaihtuvat näyttelyt - 2012

Vaihtuvat näyttelyt - 2012

Mikkelin taidemuseon vaihtuvat näyttelyt - 2012

 

 

7.10.2011 – 29.1.2012 Taiteen Vuoksi

Etelä-Karjalan taidemuseon, Mikkelin taidemuseon ja Kuopion taidemuseon yhdessä tuottama näyttely, joka esittelee Vuoksen vesistöalueeseen keskittyvää taidetta. Museoiden omista kokoelmista rakennetussa kokonaisuudessa on teoksia Kallavedeltä ja Pieliseltä aina Suur-Saimaalle saakka. Veden ohella virtaa myös aika, mukana on taideteoksia 1800-luvun lopulta nykypäivään. Taiteilijoina mm. Ferdinand von Wright, Hjalmar Munsterhjelm, Eero Järnefelt, Kristiina Uusitalo ja Heidi Vasara.
Lue lisää

7.10.2011 – 29.1.2012 Veden äärellä

Vedellä on monet kasvot. Se on elämän elinehto, mutta rajuissa luonnonilmiöissä veteen liittyy myös uhkaavia piirteitä. Näyttely hahmottaa veden monia merkityksiä niin ympäristönsuojelun kuin luonnonkokemisen lähtökohdista. Hyvinkään Lasten ja nuorten taidekeskuksen kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen kokoelman teokset tarjoavat aihepiiriin näkökulmaa eri puolilta maailmaa, paikallista väriä tuovat Mikkelin seudun lasten ja nuorten työpajoissa valmistamat työt. Maisemat vaihtelevat valaiden valtameristä Saimaan norpan kotivesiin.
Lue lisää

18.2. – 6.5. Etelä-Savon aluetaidenäyttely

Mikkelin taidemuseon ja Etelä-Savon taidetoimikunnan yhdessä järjestämä näyttely on toteutettu perinteisesti avoimen kutsun periaatteella Etelä-Savossa asuville taiteilijoille. Näyttelyn teokset on valinnut Espoon modernin taiteen museon EMMAn johtaja Markku Valkonen.
Lue lisää

 

24.5. – 9.9. Marimekkoelämää - 60 vuotta väriä, raitaa ja muotoja

Viime vuonna tuli kuluneeksi 60 vuotta Marimekon perustamisesta ja tänä vuonna Armi Ratian syntymästä 100 vuotta. Designmuseon tuottamassa kiertonäyttelyssä tarkastellaan miten Marimekko on vuosikymmenten aikana muuttunut ja heijastellut aikakauden ihanteita. Näyttelyssä on kattava kokoelma kankaita, pukuja, pienesineistöä ja kuvamateriaalia.
Lue lisää

21.9. – 4.11. Lintumaalari Matti Karppanen

Taiteilija Matti Karppanen (1873 – 1953) kuuluu Kuopion Haminalahden tunnettuihin lintumaalareihin. Von Wright –veljesten oppilaana ja apulaisena saatu kokemus innoitti Karppasen tuotteliaaseen uraan. Oppi-isiltään omaksuttu tarkka luonnontieteellinen ja tunnollinen kuvaustapa ovat Karppasen maalausten ominaispiirre.
Näyttely on toteutettu yhdessä Kuopion taidemuseon kanssa, jolla on laaja kokoelma Karppasen teoksia.
Lue lisää

21.9. – 4.11. Tarja Malinen ja Lotta Pyykkönen

Kahden itäsuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely. Joensuulainen kuvanveistäjä Tarja Malinen (s. 1961) rakentaa keramiikkaveistoksistaan intiimejä installaatioita. Enossa asuva taidegraafikko Lotta Pyykkönen (s.1971) tekee useiden puupiirrosten sarjoja, joissa kommentoi mm. politiikkaa ja vallankäyttöä. Taiteilijoiden teoksia yhdistää pohdinta ihmisyydestä, olemassaolosta, tilasta ja sen sisältämistä muodoista.
Lue lisää
Tarja Malinen
Lotta Pyykkönen
 

16.11.2012 – 27.1.2013 Viiva Italia – Italian mestareita 1900-luvulta

Ateneumin taidemuseon tuottama näyttely, joka esittelee Ronaldo Pieraccinin museolle lahjoittamaa italialaisen grafiikan kokoelmaa. Esillä on keskeisiä 1900-luvun modernismin taiteilijoita: mm. Giorgio Morandi, Massimo Campigli, Marino Marini ja Giorgio de Chirico. Teoskokonaisuudessa on esillä abstrakteja teoksia, henkilökuvia, maisemia ja asetelmia.
Lue lisää

16.11.2012 – 10.3.2013 Taivaan tähden

Avaruuden valloitus ja elämän arvoitus – salaperäinen ja tuntematon houkuttelevat tutkimusmatkalle taiteen keinoin. Elämyspohjana taivaan tähdet ja avaruus, ihmettelyn kohteena ihmisen paikka maailmassa, oppaina matkalla kuvataiteilijat, graafikot, kuvittajat, mikkeliläiset lapset ja nuoret. Visuaalisesta lennosta vastaavat mm. Simo Hannula, Aino Havukainen – Sami Toivonen, Jussi Kaakinen, Tuula Lehtinen, Jukka Lemmetty, Tommi Musturi, Osmo Rauhala, Väinö Rouvinen sekä Mikkelin lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat.
Lue lisää
Näyttelyn työpajat

 

Taidemuseon 1. krs:n pienessä näyttelyhuoneessa

25.9. – 4.11. Hannamari Matikainen - Grafiikkaa
21.11. – 31.12. Anna Kolehmainen – Grafiikkaa ja piirustuksia