Etusivu ›› Vaihtuvat näyttelyt - 2014

Vaihtuvat näyttelyt - 2014

Mikkelin taidemuseon vaihtuvat näyttelyt - 2014

 

 

27.9.2013 – 25.5.2014 Animals! – Kuvataiteen eläimiä

Millaisina eri aikakausien taide esittää eläimet ja millä tekniikoilla niitä on kuvattu? Eläimet lemmikkeinä, kotieläiminä, inhimillisten tunteiden ja ominaisuuksien vertauskuvina. Näyttelyn teokset on koottu Mikkelin taidemuseon kokoelmista.
Vaihe I 2013
Vaihe II 2014
 

mli_museot_mkm_animals_kuva_jano_sc.jpg

Tarja Paajanen, Jänis pistää päänsä pensaaseen, 1987,
Mikkelin kaupungin taidekokoelma. Kuva: Mikkelin taidemuseo. ©Kuvasto ry

 

21.2. - 6.4. Anni Löppönen - Diminishing

Kansainvälisiä näyttelyjä pitänyt valokuvataiteilija Anni Löppönen (s. 1981) esittäytyy nyt Mikkelissä laajalla yksityisnäyttelyllään. Taiteilija pohtii valokuvallisesti miten ihminen jatkuvassa muutoksessa vähentyy ja alkaa etsiä jotain itselle tärkeää ja tuttua kaikkialta. Näyttelykokonaisuudessa Löppönen tuo esille, kuinka kuvata valokuvalla sitä mikä on muistamisen arvoista ja jääkö sekin kangastuksenomaiseksi, haileaksi?

Näyttely käsittelee ihmisenä vähenemisen ja elettyihin tiloihin eksymisen tematiikkaa. Kysymys ja kokemus oman identiteetin eksymisestä jatkuviin muuttuviin tiloihin ja tukeutumisen mahdottomuus siihen mikä on pysyvää koska sitä ei enää ole, ovat keskeisiä aiheita.
Lue lisää

mli_museot_mkm_a-lopponen_untitled_sc.jpg

Untitled, 2012, digitaalinen vedos alumiinille, 1/5 ©Anni Löppönen

 

17.4. - 25.5. Taru Innanen - Alkuasukas

Mikkelin taidemuseon kevät jatkuu eteläsavolaisella nykytaiteella. Savonlinnassa asuvan ja työskentelevän kuvataiteilija Taru Innasen (s. 1976) näyttely esittelee hänen uusinta tuotantoaan, tekniikkana pääasiassa japanilainen vesiväripuupiirros. Tämä vanha grafiikanmenetelmä on erittäin vaativa, sillä siihen kuuluu lukuisia työvaiheita laattoineen, kaiverruksineen ja eri värikerroksineen. Tämä menetelmä eli kukoistuskauttaan Japanissa ns. Edo-kaudella (1600 – 1868), jolloin ammattitaitoiset vedostajat ja puulaattojenleikkaajat olivat arvostettuja mestareita. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tämä perinteinen japanilainen puupiirrostekniikka taipuu nykytaiteilijan käsissä.
Lue lisää

mli_museot_mkm_innanen_helmet_sc.jpg

Taru Innanen, Helmet, 2013, vesiväripuupiirros.
Kuva Taru Innanen. ©Kuvasto ry

 

7.6. – 14.9. Mikkelin 10. kuvitustriennale

Mikkelin 10. kuvitustriennalen tavoitteena on koota yhteiseen näyttelyyn suomalaisten kuvittajien parhaat työt ja esitellä kuvitustaiteen monimuotoisuutta. Kuvitustöiden aihe, toteutustapa ja –tekniikka on vapaa. Työt näyttelyyn valitsee kuusijäseninen jury.

Ulkomainen vieras on irlantilainen kuvittaja, lastenkirjailija ja muotoilija Chris Haughton, joka asuu Lontoossa. Mikkelin taidemuseo järjestää kuvitustriennalen yhdessä Grafia ry:n ja Kuvittajat ry:n kanssa.
Lue lisää

 

26.9. - 9.11. Samuli Heimonen

Kuvataiteilija Samuli Heimonen (s. 1975) esittelee laajassa yksityisnäyttelyssään uusinta tuotantoaan. Heimonen on jo pidempään työstänyt teoksissaan kahden rinnakkaisen maailman tematiikkaa. ”Tuntemamme maailman rinnalla on toinen paljon kiinnostavampi ja salaisempi maailma. Kuvittelen sen olevan unen, toiveiden ja fantasian maailma. Se on yhtä totta kuin arkinen maailmamme, vaikka sitä ei silmillä nähdäkään. Sen voi vain tuntea.”
Lue lisää

 

21.11.2014 – 15.2.2015 Kalle Hamm – Vieraalla maalla

Miltä tuntuu elää ulkopuolisena, tuntea itsensä erilaiseksi kuin ympäröivä yhteisö? Kansainvälisesti arvostettu nykytaiteilija Kalle Hamm (s. 1969) tarjoaa temaattisessa retrospektiivissä vastauksia identiteettiä ja toiseutta käsitteleviin kysymyksiin. Mukana on mm. piirroksia, videoita ja veistoksia 20-vuotisen taiteilijauran varrelta, yhteisötaideteoksia unohtamatta! Näyttelyn kuraattorina on kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja.
Lue lisää

mli_museot_mkm_kalle_hamm_chili_sc.jpg

Kalle Hamm, Chili, Sarjasta Paperittomien puutrarha, 2013, akvarelli. Kuva Kalle Hamm. © Kuvasto ry

 

 

Taidemuseon 1. krs:n pienessä näyttelyhuoneessa Studiossa

5.3. – 6.4.2014 YÖRYHMÄ – Martan buduaarissa

Mikkeliläinen Yöryhmä on tuonut taidemuseon Studioon installaation, joka valottaa salaperäisen Martan yksityistä elämää Pohjanmaan lakeuksilta New Yorkin jetset-piireihin. Esineistön ja noin 28 minuuttisen äänimaiseman avulla on mahdollisuus lähteä mielikuvitusmatkalle Martan muistoihin.
Lue lisää