Ilmoitus ruokamyrkytysepäilystä

Artikkelikuva

Ruokamyrkytysepäily

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tarttuvaa tautia tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttavat useimmiten virukset ja bakteerit tai bakteerien tuottamat toksiinit. Lisäksi loiset, myrkylliset kasvit, eläimet tai sienet sekä kemialliset aineet voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Toimintaohjeet

Tee ilmoitus sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila tai työpaikkaruokala) sijaitsee. Jos olet ostanut ruoan kaupasta ja epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, tee ilmoitus siinä tapauksessa sen alueen viranomaiselle, jossa kauppa sijaitsee.

Mikkelissä, Hirvensalmella, Mäntyharjulla, Pertunmaalla tai Kangasniemellä sijaitsevia elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Ota yhteyttä Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen terveystarkastajaan tai täytä ja lähetä ruokamyrkytysepäilyselvityslomake. Tarvittaessa terveystarkastaja voi ottaa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastuksen.

Ruokamyrkytyksen ilmoituslomake

Ruokamyrkytyksen oireet ilmenevät äkillisesti yleensä 1-12 tunnin jälkeen ruokailusta. Oireina voi olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuume. Mikäli olet saanut äkillisiä oireita, mieti mitä olet syönyt ja ota ruokaa talteen mikäli mahdollista. Ruokanäyte tulee säilyttää jääkaapissa.

Elintarvikealan toimijan tulee myös ottaa välittömästi yhteyttä terveystarkastajaan, mikäli on saanut tiedon käsittelemänsä elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä. Mitä nopeammin ruokamyrkytysepäilystä ilmoitetaan terveystarkastajalle, sitä paremmat mahdollisuudet on selvittää mahdollisen sairastumisen syy.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee epidemiaselvitystyöryhmä, joka koostuu ympäristöterveydenhuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoista.


Ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset