Äänestäminen vaalipäivänä 14. huhtikuuta

28.03.2019

Artikkelin kuva

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 14. huhtikuuta. Mikäli et äänestänyt ennakkoon, voit täyttää kansalaisoikeutesi vaalipäivänä. 

Vaalipäivänä 14.4. äänioikeutettu voi äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä kello 9. Äänestys jatkuu kello 20 saakka. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Ota siis äänestämään lähtiessä mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus. Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Äänestyspaikalla

1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Äänestyspaikassa äänestyksestä huolehtii vaalilautakunta.

2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaaliavustaja tulee avustamaan sinua äänestyskoppiin.

3. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

4. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

5. Sitten pääset "uurnille"! Mene siis taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

6. Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan. Homma hoidettu!

mikkeli.fi/vaalit2019