Älä läkähdy helteessä!

22.07.2019

Artikkelin kuva

Mikkelissä seuraavat päivät jatkuvat lämpiminä, suomalaisittain jopa kuumina. Tässä vinkkejä selviytymiseen helteessä.

Helteestä puhutaan, kun lämpötila nousee yli 25 celsius-asteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että vakavien terveysvaikutusten riski kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin. Myös pienet lapset ovat herkkiä kuumuuden haittavaikutuksille.

Älä siis läkähdy!

Viilennä sisätilat

Kun päivällä ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää, sulje ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Ulkoilman viilentyessä illalla avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla (mikäli on mahdollista). Turhat valot ja sähkölaitteet kannattaa sammuttaa.

Jos käytät viilentämiseen jäähdyttävää ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni.

Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan ja vietä aikaa viileissä paikoissa. Pysy varjossa. Vältä raskasta fyysistä ponnistelua tai ajoita se aamuun tai myöhäisiltaan.

Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juo riittävästi ja pitkin päivää, jo ennen janon tunnetta. Riittävä määrä on tavallisesti noin 1–1,5 litraa päivässä; helteillä määrää kannattaa lisätä ainakin muutamalla lasillisella tai useammallakin, jos hikoilu on voimakasta. Vettä ei pidä juoda lyhyessä ajassa litrakaupalla, sillä se on vaarallista.

Mistä tiedät juoneesi liian vähän? Vihjeitä ovat janon lisäksi kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi.

Tavallinen vesi on hyvä janojuoma, mutta muista tällöin myös syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Syö pienempiä aterioita mutta useammin. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on korkea proteiinipitoisuus, sekä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä sokeripitoisia juomia.

Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin, mieluusti luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Auringonpaisteelta suojautumiseen sopivat viileät pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, leveälierinen hattu ja aurinkolasit.

Kehoa voi viilentää viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

Huolehdi muista

Kuumuudelta suojautumisessa apua saattavat tarvita erityisesti ikääntyneet ja muut, joiden toimintakyky on heikentynyt. Lapset taas eivät usein itse ymmärrä suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta, ja he myös kärsivät aikuista herkemmin nestehukasta. Älä myöskään jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn ajoneuvoon. Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.

Pitkäaikaissairauksista kärsivien tai heistä huolehtivien tulisi tarkkailla sairauden oireiden pahenemista. Hoitavan lääkärin kanssa kannattaa keskustella jo ennalta, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai sen hoitoon käytettäviin lääkityksiin. Oireiden pahentuessa ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin. Lääkkeet tulee säilyttää alle 25 asteen lämpötilassa.