DISPERSE-moniviranomaisharjoituksessa Mikkelin torilla harjoitellaan myrkkykaasuvuodon varalle – harjoitus on osa kansainvälistä hanketta

27.03.2019

Artikkelin kuva

DISPERSE-moniviranomaisharjoituksessa Mikkelin torilla harjoitellaan myrkkykaasuvuodon varalle – harjoitus on osa kansainvälistä hanketta.

Mikkelin keskusta-alue toimii mittavan kansainvälisen Toxi Triage -hankkeen Disperse-harjoituksen näyttämönä keskiviikkona 22.5.2019. Tuolloin yli 300 henkilöä pelastuslaitokselta, Essoten ensihoidosta, puolustusvoimista ja poliisista sekä Punaiselta Ristiltä osallistuvat harjoitukseen, jonka tavoitteena on testata Toxi Triage -hankkeessa kehitettyjä teknologioita ja toisaalta parantaa viranomaisten valmiuksia toimia tosielämän kriisitilanteissa.

Tori-alue ja ympäröiviä tiealueita suljetaan muulta toiminnalta tapahtumapäiväksi. Medialla ja yleisöllä on kuitenkin mahdollista seurata harjoitusta alueen laidoilla erikseen merkityillä alueilla. Alueelle tuodaan suuria näyttöjä, joiden kautta lähetetään lähikuvaa alueella tapahtuvasta toiminnasta.

Harjoitus tuo Mikkeliin runsaan joukon kotimaisia ja kansainvälisiä turvallisuusalan asiantuntijoita. Hankkeen edellinen harjoitus toteutettiin Ateenassa Kreikan ilmavoimien suljetulla alueella.

– On ainutlaatuista, että näin laaja harjoitus järjestetään aivan kaupungin keskustassa, toteaa pelastuspäällikkö Jyri Silmäri Etelä-Savon pelastuslaitokselta. Silmäri jatkaa, että erityistä on myös Mikkelissä tehtävä moniviranomaisyhteistyö, jota ihastellaan kansainvälisestikin.

Paikallisesti koordinointivastuuta Mikkelin harjoituksesta ovat ottaneet Etelä-Savon pelastuslaitos ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Mukana harjoituksessa ovat kaikki Suomen merkittävimmät viranomaistahot poliisista puolustusvoimiin.

Harjoitus on osa laajaa kansainvälistä HORIZON2020-hanketta. Nelivuotiseen EU:n rahoittamaan hankkeeseen osallistuu 19 organisaatiota kahdeksasta EU-maasta. Suomesta mukana hankkeessa ovat Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Jyväskylän yliopisto, Verifin sekä mikkeliläinen teknologiayritys Environics Oy. Hankkeessa kehitetään ja testataan CBRNE (Hazmat) -uhkien (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, Explosives) torjuntaan tarkoitettuja toimintamalleja, menetelmiä, välineitä ja ohjelmistoja.

Pääharjoituksen yhteydessä keskiviikkona 22.5. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote järjestää oman harjoituksensa Mikkelin keskussairaalan tiloissa. Sairaalan organisaatio harjoittelee uusien tilojensa ja välineiden käyttöä myrkkykaasuvuototilanteen varalle. Sairaalan harjoituksessa käytetään ja testataan osin Toxi Triage -hankkeen välineitä.

Torilla järjestettävää harjoitusta sekä siinä käytettäviä teknologioita koulutetaan ja testataan tiistaina 20. ja 21. toukokuuta Mikkelin kasarmin kampusalueella. Maanantain ja tiistain tilaisuudet ovat suljettu yleisöltä.

Tiistaina ohjelmassa on mediatilaisuus, jossa esitellään harjoitusta ja harjoituksessa käytettäviä teknologioita. Tiistaina järjestetään myös kalustonäyttely, jossa muun muassa puolustusvoimat ja muut harjoitukseen osallistuvat tahot esittelevät käytössään olevaa teknologiaa, osaamistaan ja muuta kalustoa. Alueella sijaitseva Jalkaväkimuseo on myös poikkeuksellisesti avoinna kyseisenä tiistaina.

Mikkelissä järjestetään samalla viikolla erillisenä tilaisuutena sisä- ja ulkoministeriön rahoittaman Baseco-hankkeen kansainvälinen loppuseminaari. Tavoitteena seminaarissa on Itämeren alueen yhteistoiminnan kehittäminen radioaktiivisten ja muiden vaarallisten aineiden uhkien torjunnassa.

Seminaari käynnistyy keskiviikkoiltana 22.5.2019. Seminaari toteutetaan englanninkielisenä ja se on osanottajille maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Harri Heinonen