Sodan ja rauhan keskus Muisti on saamassa eduskunnan rahoituksen

11.12.2017

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan 11.12.2017 julkistamassa mietinnössä on varattu 300 000 euroa Mikkeliin perustettavalle Sodan ja rauhan keskus Muistille. Valtiovarainvaliokunnan budjettimietintöä koskeva tiedotustilaisuus järjestetään tiistaina 12.12. kello 10 eduskunnan Arkadia-salissa. 

– Tämä on todella hyvä uutinen, sillä vahvempaa tukea kuin eduskunnan myöntämä rahoitus Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna on vaikea kuvitella, sanoo Sodan ja rauhan keskus Muistia suunnittelevan hankkeen projektipäällikkö Pia Puntanen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä.

Hankkeen perustamissuunnitelma valmistui viime keväänä ja kuluneen vuoden aikana Muistia on lobattu ja rahoitusta haettu useilta eri tahoilta. Mikkelin kaupunki teki toukokuussa 2017 sitoutumispäätöksen, kun kaupunginvaltuusto sitoutui perustamissuunnitelman mukaiseen kokonaisuuteen – Päämajatalon muutostöihin sekä Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiön ja osakeyhtiö perustamisrahoitukseen.

– Valtion tuki Muistille auttaa meitä suhteessa muilta tahoilta haettavaan rahoitukseen – myönnetty raha on samalla arvostuksen osoitus, Puntanen jatkaa.

– Satavuotiaan itsenäisen Suomen taipaleella on ollut neljä sotaa, ja niiden vaikutus on edelleen nähtävissä.

Nykyteknologiaa hyödyntävä tietokeskus

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkeliin Päämajataloon suunnitteilla oleva tietokeskus, joka kertoo sodasta ilmiönä, Suomen ja suomalaisten kokemusten kautta. Kehittyvään mediateknologiaan perustuva keskus on moniääninen ja vuorovaikutteinen, elämyksellinen käyntikohde, joka toimii sekä fyysisenä keskuksena että verkossa. Tarkemmin Muistin perustamissuunnitelmasta.

Hanketta ovat rahoittaneet Mikkelin kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto EU-rahoituksella. Valtiovarainvaliokunnan esitys perustuu mikkeliläisen kansanedustaja Lenita Toivakan tekemään, ja savonlinnalaisen Hanna Kososen sekä lappeenrantalaisen Jukka Kopran allekirjoittamaan talousarvioaloitteeseen.