Essote: Moisio ei voi jatkaa – Mielen ja kuntoutuksen talo halutaan rakentaa osaksi sairaalakampusta

22.11.2019

Artikkelin kuva

Viimeinen Mikkelin keskussairaalan ESPER-hankkeen rakennusurakoista nytkähti eteenpäin 21. marraskuuta, kun Essoten hallitus lähetti perusteellisen keskustelun jälkeen yksimielisesti mielen ja kuntoutuksen talon hankesuunnitelman kuntayhtymän valtuuston käsiteltäväksi. Valtuusto tekee asiasta päätöksen 4. joulukuuta.

Mielen ja kuntoutuksen talo tarvitsee lisäksi vielä sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan rakentamiselle. Poikkeuslupa on jo kerran myönnetty, mutta suunnitelmien muututtua lupa täytyy hakea uudelleen.

Mielen ja kuntoutuksen taloon siirtyvät Moision psykiatrisen sairaalan ja aiemmin Kyyhkylän kuntoussairaalassa sijainneet toiminnot, jotka muuttivat äskettäin väistötiloihin keskussairaalalle.

– On kaikin tavoin perusteltua keskittää psykiatrinen hoito lähelle päivystys- ja muita tutkimuspalveluja sekä hoitoja. Moisiossa emme voi enää jatkaa ja nämä palvelut ovat lakisääteisiä: ne on joko tuotettava itse tai hankittava muualta. Mielen ja kuntoutuksen talo on merkittävästi taloudellisempi vaihtoehto, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Talon viiteen kerrokseen tulee uusia tiloja kaikkiaan noin 14 300 neliötä. Talossa tulee työskentelemään kaikkiaan noin 274 henkilöä.

Talon hinta-arvio on noin 41,4 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoituksen tarkastelussa ovat laina- ja leasing-vaihtoehdot. Hallitus päättää rahoitusratkaisusta joulukuussa.

Erillisessä päätöskohdassa Essote päätti myydä mielen ja kuntoutuksen talon tontin Mikkelin kaupungille. Näin kahdelle tontille sijoittuva talo saadaan yhden omistajan alaisuuteen ja voidaan muodostaa yksi tontti. Kauppahinnaksi oli sovittu 400 000 euroa.

Kuva: Havainnekuva mielen ja kuntoutuksen talosta.