Essoten mielen- ja kuntoutuksen talo on saanut ministeriöltä siunauksen

15.04.2020

Artikkelin kuva

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt poikkeusluvan Essoten mielen- ja kuntoutuksen talolle. 

– Päätös oli toki odotettu, mutta näinä vaikeina aikoina on erityisen mukavaa saada hyviä uutisia. On kaikin tavoin perusteltua keskittää psykiatrinen hoito lähelle päivystys- ja muita tutkimuspalveluja sekä hoitoja. Moisiossa emme voi enää jatkaa ja nämä palvelut ovat lakisääteisiä: ne on joko tuotettava itse tai hankittava muualta, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Mielen- ja kuntoutuksen talo on viimeinen Mikkelin keskussairaalaa ja laajemminkin Essoten toimintoja uudistaneen ESPER-hankkeen rakennusurakoista. Talo rakennetaan vuosien 2020 – 23 aikana.

Ministeriön päätöksen mukaan hanke täyttää poikkeusluvan arviointikriteerit

  • siinä on huomioitu alueen palvelutarve,
  • se mahdollistaa toimintaprosessien ja toimintamallien kehittämisen sekä palvelujen kustannustehokkaan tuottamisen ja
  • se turvaa päivystysasetuksen mukaisen psykiatrisen hoidon

Mielen- ja kuntoutuksen talo kokoaa yhteen Moision psykiatrissa sairaalassa ja Mikkelin keskustassa olevat mielenterveys- ja päihdepalvelujen avohoidon toiminnot sekä aiemmin Kyyhkylän kuntoussairaalassa sijainneet toiminnot, jotka muuttivat marraskuussa 2019 väistötiloihin keskussairaalalle. Näiden lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu sairaalaopetus sekä lasten psykiatrinen päiväosasto.

Kyseessä on kymmenen vuotta valmisteltu toimintoja ja tiloja uudistava investointi, jossa on noin kymmenen prosentin tuottavuuspotentiaali verrattuna nykytilanteeseen. Kuntayhtymän käyttämä tilamäärä vähenee merkittävästi. Työntekijöiden, potilaiden, ruoan ja tarvikkeiden kuljetus sairaaloiden välillä loppuu.

Investointi mahdollistaa myös palvelurakennemuutoksen, jossa avopalvelut lisääntyvät ja osastohoito vähenee.

Talon viiteen kerrokseen tulee uusia tiloja kaikkiaan noin 14 300 neliötä. Talossa tulee työskentelemään kaikkiaan noin 300 henkilöä. Talon rakennuslupa on Mikkelin kaupungin käsittelyssä ja valmistunee huhtikuun aikana. Varsinaiset urakat tuodaan Essoten valtuuston käsittelyyn lokakuussa 2020.

Rakentamisen esitöitä on jo tehty Mikkelin Mannerheimintien varressa. Kuntayhtymän valtuusto päättää torstaina 16.4. hankkeen noin kahden miljoonan euron ennakkourakoista ja urakoitsijasta. Ennakkourakka sisältyy mielen- ja kuntoutuksentalon 41,2 miljoonan euron kokonaiskustannusarvioon.

Maanrakennus- ja perustamisurakka oli alun perin tarkoitus aloittaa huhtikuun puolessa välissä. Näillä näkymin urakan aloitus siirtyy ja alkaa aikaisintaan toukokuun alussa.