Essoten valtuusto siunasi mielen ja kuntoutuksen talon

05.12.2019

Artikkelin kuva

Viimeinen Mikkelin keskussairaalan suurista rakennushankkeista lähtee liikkeelle keväällä 2020. Kuntayhtymä Essoten valtuusto päätti 4.12. vilkkaan keskustelun jälkeen hyväksyä yksimielisesti mielen ja kuntoutuksen talon hankesuunnitelman.

Mielen ja kuntoutuksen talo kokoaa muiden sote-palvelujen yhteyteen Moision psykiatrisen sairaalan palvelut, kaupungilla hajallaan olevat mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut sekä entisen Kyyhkylän kuntoutussairaalan palvelut, jotka muuttivat äskettäin väistötiloihin keskussairaalalle.

Mielen ja kuntoutuksen talo rakennetaan Mannerheimintien ja Pirttiniemenkadun risteykseen vuosina 2020 – 22.

– Iso väestöryhmä tarvitsee näitä palveluja. Mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle lähtöön. Hanke on nyt jalostunut sellaiseen vaiheeseen, että päätös voitiin tehdä, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Psykiatrinen hoito halutaan keskittää lähelle päivystys- ja muita tutkimuspalveluja sekä hoitoja. Moision psykiatrisen sairaalan tilat eivät enää sovellu toimintaan ja ovat huonokuntoiset. Lisäksi palvelut ovat lakisääteisiä: ne on joko tuotettava itse tai hankittava muualta. Mielen ja kuntoutuksen talo on Essotelle merkittävästi taloudellisempi vaihtoehto kuin ostopalvelut.

Talon viiteen kerrokseen tulee uusia tiloja kaikkiaan noin 14 300 neliötä. Talossa tulee työskentelemään kaikkiaan noin 274 henkilöä ja se sisältää 101 vuodeosastopaikkaa.

Talon hinta-arvio on noin 41,4 miljoonaa euroa.

Mielen ja kuntoutuksen talo tarvitsee vielä sosiaali- ja terveysministeriön poikkeusluvan rakentamiselle. Poikkeuslupa on jo kerran myönnetty, mutta suunnitelmien muututtua lupa täytyy hakea uudelleen.

Luvan jälkeen valtuusto tekee vielä kilpailutetuilla urakkahinnoilla rakentamispäätöksen. Rakentaminen vaatii lisäksi niin sanotun Pirtin ja Pultin tontin asemakaavan muutoksen, joka käsitellään Mikkelin kaupunginvaltuustossa 9.12.