Influenssa-aalto ruuhkauttaa päivystystä – hakeudu hoitoon näillä ohjeilla

29.01.2018

 

Päivystys on ajoittain erittäin ruuhkautunut influenssapotilaiden takia Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä. Essote kehottaa alueen asukkaita pienentämään tartuntariskiä pesemällä kädet saippualla ja vedellä riittävän usein.

Influenssan oireet ja hoito ovat useimmiten samanlaisia kuin tavallisessa flunssassa. Influenssaa hoidetaan useimmissa tapauksissa parhaiten kotona lepäämällä ja nauttimalla riittävästi nestettä. Kuumetta alentavia särkylääkkeitä saa apteekista.

– Hoitoon kannattaa hakeutua, jos on korkea kuume tai yleisvointi on huono tai mikäli vointi on etenevästi heikkenevä tai et pärjää päivittäisissä askareissasi. Hakeudu lääkäriin myös, jos oireet palaavat ensin lievityttyään. Vastaanotolle kannattaa tulla herkemmin myös, jos kuulut riskiryhmiin, kehottaa Essoten vastaanottoalueen ylilääkäri Hans Gärdström.

Suurimpia riskiryhmiä ovat raskaana olevat naiset, kaikki yli 65-vuotiaat, kaikki 6 – 35 kuukauden ikäiset lapset ja eräät kroonisia sairauksia potevat (muun muassa sydänsairaat, keuhkosairaat, diabeetikot). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta voi tarkistaa, kuuluko riskiryhmiin.

– Mikrobien leviämistä kannattaa ehkäistä suojaamalla suu kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin, Gärdström kehottaa.