Kaupunginhallitus päätti elintarvikehankinnoista

21.01.2020

Artikkelin kuva

Mikkelin kaupungin hankinnoissa huomioidaan elintarvikkeiden kotimaisuus. Vaikka laki julkisista hankinnoista kieltää käyttämästä tuotteen alkuperää hankintaperusteena, voidaan tietyistä tuotteista pyytää tarjousta sekä kotimaisesta tuotteesta että ulkolaisesta rinnakkaistuotteesta ruokaturvallisuuden vuoksi. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi pakastemarjat.

Kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen toteaa, että tuoretuotteita (marjoja, vihanneksia, juureksi ja perunaa) ostetaan usealta paikalliselta tuottajalta sadon kypsyessä.

Kaikki kaupungin käyttämät maito- ja lihatuotteista on valmistettu 100 % suomalaisesta raaka-aineesta. Tämän takaavat Valio Oy ja Atria Oy, joiden kanssa kaupungilla on voimassaolevat hankintasopimukset.

Kilpailutuksissa kotimaisuus huomioidaan siltä osin, kuin lait ja asetuksen sen sallivat. Kaikista elintarvikkeista ei kuitenkaan ole saatavilla kotimaista vaihtoehtoa, jolloin tuontielintarvikkeet ovat ainoa vaihtoehto.

Maanantaina 20.1.2020 kaupunginhallitus teki päätöksiä elintarvikehankinnoista.  Hankintatarjouksia oli jaettu osatarjouksiin.  Osatarjoukset mahdollistivat pienempien paikallisten toimijoiden osallistumisen kilpailutuksiin.

§ 8 Elintarvikkeiden hankinta (tukkutuotteet, marjapakasteet, tuore kala ja kalapakasteet, valmisruoka ja mehukeitot, leipomopakasteet) ajalla 1.4.2020-31.3.2024
§ 9 Tukkutuotteet, sisältäen liha- ja maitotaloustuotteet, 1.4.2020 – 31.3.2024
§ 10 Tuoreen leivän ja leipomotuotteiden hankinta ajalla 1.4.2020 – 31.3.2024

Maanantaisessa kokouksessaan kaupunginhallitus päätti elintarvikehankinnoista. Pykälissä 8 ja 10 kilpailutus on tehty Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarenkaalle, jonka muodostavat Mikkelin kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy, Etelä-Savon Koulutus Oy, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä ESSOTE, Hirvensalmen kunta, Kangasniemen kunta, Otavia, Mäntyharjun kunta, Palvelukeskus Kuharanta, Pertunmaan kunta, Puumalan kunta, Suomen Nuoriso-opisto, Palvelutalo Annakoti ja Palvelutalo Pietarinpirtti. Hankintarenkaan organisaatiot ovat valtuuttaneet Mikkelin kaupungin toimimaan hankinnan juridisena yksikkönä. Hankinnoista on tehty hankintojen erityispiirteiden tunnistaminen ja arvioinnit.

Liha- ja maitotaloustuotteiden hankintaa tukun kautta olivat kilpailuttamassa Mikkelin kaupunki ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä ESSOTE. ESSOTE on valtuuttanut Mikkelin kaupungin toimimaan hankinnan juridisena yksikkönä. Hankinta ei koske kaikkia kaupungin yksiköitä, vaan kyseinen kilpailutus on tehty tarvelähtöisesti yhteensä 19 pienemmälle kaupungin ja ESSOTE:n yksikölle.

Kaikki tarjoukset pyydettiin ajalle 1.4.2020-31.3.2024. Kaikki hankinnat ylittävät EU:n kynnysarvon. Hankintakokonaisuuksista kaksi oli jaettu osatarjouksiin, jotta mahdollisimman monella toimijalla on ollut mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Osatarjouksiin valitut tuoteryhmät oli valittu alueellisen tarjonnan perusteella. Kaikki osatarjouksia jättäneet yritykset hyväksyttiin sopimuskumppaneiksi.  

Laki julkisista hankinnoista kieltää käyttämästä tuotteen alkuperää hankintaperusteena. Tuotteissa, kuten pakastemarjoissa, joissa tarvitaan mm. ruokaturvallisuuden vuoksi ehdottomasti kotimaisia raaka-aineita, on pyydetty tarjousta sekä kotimaisesta tuotteesta että ulkolaisesta rinnakkaistuotteesta. Kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen palvelujohtaja Mia Hassinen kertoo, että kaupunki tarvitsee ensisijaisesti kotimaisia marjoja, joita ostetaan tuoreena satokaudella ja satokauden ulkopuolella pakastettuna.

***

Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarenkaan tarjouspyyntöön elintarvikkeista (tukkutuotteet, marjapakasteet, tuore kala ja kalapakasteet, valmisruoka ja mehukeitot, leipomopakasteet) ajalle 1.4.2020 – 31.3.2024 ovat antaneet tarjouksensa Valio Oy, Kesko Oyj Kespro, Meira Nova Oy, Wihuri Oy Aarnio, Palvelutukku Itä-Suomi Oy, Astikkala Oy, Kerimäen Kalafile Oy ja Ab Chipsters Food Oy. Kaikki jätetyt tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan, että Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarengas valitsee
1) osatarjoukseen 1 (tukkutuotteet) päätukkutoimittajaksi Meira Nova Oy:n ajalle 1.4.2020 – 31.3.2024. Kaupunginhallitus päättää lisäksi, että puitejärjestelyyn ajalle 1.4.2020 – 31.3.2024 valitaan:
2) osatarjoukseen 2 (marjapakasteet): Meira Nova Oy, Kesko Oyj Kespro, Palvelutukku Itä-Suomi Oy, Wihuri Oy Aarnio ja Astikkala Oy.
3) osatarjoukseen 3 (tuore kala ja kalapakasteet): Ab Chipsters Food Oy, Valio Oy, Meira Nova Oy, Kesko Oyj Kespro, Palvelutukku Itä-Suomi Oy, Wihuri Oy Aarnio ja Kerimäen Kalafile Oy
4) osatarjoukseen 4 (valmisruoka ja mehukeitot): Valio Oy, Meira Nova Oy, Kesko Oyj Kespro, Palvelutukku Itä-Suomi Oy ja Wihuri Oy Aarnio
5) osatarjoukseen 5 (leipomopakasteet): Valio Oy, Meira Nova Oy, Kesko Oyj Kespro, Palvelutukku Itä-Suomi Oy ja Wihuri Oy Aarnio

***

Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä ESSOTEn tarjouspyyntöön  erilaisista tukkutuotteista sisältäen liha- ja maitotaloustuotteet ajalle vastasivat Wihuri Oy Aarnio ja Palvelutukku Itä- Suomi Oy. Jätetyt tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjouspyynnössä pyydetyille rivituotteille oli asetettu ehdottomina vähimmäisvaatimuksina tuotekohtaisia ravitsemuksellisia ja laadullisia vaatimuksia. Päätöksenteon kriteerinä on kohderyhmän (tuoterivit) kokonaishinta 65 p, pudotusmaksu 5 p, kuvaus menettelystä palautus-, puute- ja virhetilanteissa 3 p, Suomessa kasvatetun liharaaka-aineen osuus lihassa ja lihajalosteissa 5 p, kaikki tarjotut lihat ja lihajalosteet ovat samalta valmistajalta 5 p, kaikki tarjotut maidot ja maitotaloustuotteet ovat samalta valmistajalta 5 p, toimittaja hallinnoi EU-koulumaitotuen hakua tilaajan puolesta 2 p, liha- ja maitotaloustuotteiden jäljitettävyys tuottajalle saakka 5 p ja Suomessa tuotetun raakamaidon osuus maidossa ja maitotaloustuotteissa 5 p. Yht. max. 100 p.

Asiantuntijat ovat tutustuneet saatuihin tarjouksiin ja tehneet vertailun tarjouksista. Vertailun perusteella kaupunginhallitus päätti kokouksessaan valita Palvelutukku Itä-Suomi Oy:n, joka sai vertailussa 88,261 pistettä. 

***

Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarenkaan tarjouspyyntöön tuoreen leivän ja leipomotuotteiden hankinnasta vastasivat Savonlinnan sokerileipomo Oy, Leipomo Konditoria Agassi Ky, Kotileipomo Siiskonen, Fazer Leipomot Oy, Sinuhe Oy, Palvelutukku Itä-Suomi Oy, Leistin Leipomo ja Pekan Leipä Oy. Kaikki jätetyt tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjoajalla oli mahdollisuus tehdä tarjous vain osata pyydettyjä tuotteita ja osalle hankintarenkaan toimituspisteitä. Päätöksenteon perusteina olivat hinta ja yleiset laatukriteerit (valikoiman laajuus, kuvaus menettelystä palautus-, puute- ja virhetilanteessa).

Asiantuntijat ovat tutustuneet saatuihin tarjouksiin ja tehneet vertailun tarjouksista. Tarjouspyynnössä mainitaan, että hankintarengas tulee valitsemaan 3-12 toimittajaa puitejärjestelyyn. 

Kaupunginhallitus päätti, että Mikkelin seudun suurtalouksien hankintarengas valitsee kaikki tarjouksen jättäneet toimijat tuoreen leivän ja leipomotuotteiden hankinnan puitejärjestelyyn ajalle 1.4.2020 – 31.3.2024.

***

Tehdyt päätökset eivät muodosta vielä sopimusta, vaan sopimukset syntyvät erillisten sopimusten allekirjoituksilla. Kaupunginhallitus valtuuttaa hankintapäällikön allekirjoittamaan sopimuksen.

Nyt päätettyjen kilpailutusten lisäksi kaupungilla on voimassaolevat hankintasopimukset Valio Oy:n ja Atria Oy:n kanssa. Molemmat yritykset takaavat, että maito, liha ja niistä valmistetut tuotteet on valmistettu 100 % suomalaisesta raaka-aineesta.

Marjojen osalta nyt tehty kilpailutus ei koske tuoreena ostettavia marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen toteaa, että tuoretuotteita ostetaan kesällä ja syksyllä sadon kypsyessä usealta paikalliselta tuottajalta niin kauan kuin tuotetta on saatavana.