Kenkävero juhlii päärakennuksen 150-vuotista historiaa

11.06.2019

Artikkelin kuva

Vuonna 1869 valmistuneen pappilarakennuksen juhlavuosi huomioidaan Kenkäveron toiminnassa pitkin vuotta.

Yleisön pyynnöstä toiminnassa tuodaan esille elämää vanhoilta ajoilta. Kesäkaudella tuulahduksia menneestä näkyy päärakennuksen somistuksessa ja ravintolahenkilökunnan pukeutumisessa. Kesällä asiakkaat voivat muistoksi kuvata itsensä entisajan ruustinnana ja rovastina. Juhlavuosi huipentuu joulukaudella juhlivan pitsirouvan juhlavalaistukseen. 

Päärakennuksen historiaa

Ensimmäinen papin asumus rakennettiin Kenkäveronniemeen 1400-luvun puolivälissä. Päätös nykyisen, Suomen suurimman puupappilan päärakennuksen rakentamisesta tehtiin vuonna 1867 pitäjänkokouksessa. Uuden pappilan rakentaminen langennee silloisen kirkkoherra A.J.Hornborgin ansioksi.

Maisemaa hallitsevan komean rakennuksen piirustukset laati silloisen lääninarkkitehdin sijaisena toiminut Alfred Caven. Rakennustyöt sai tehtäväkseen kaupungin raatimies Johan Fredrik Ahlberg.

Kenkäveronniemen pappila oli valmistuessaan vuonna 1869 uuden, rikasmuotoisen puuarkkitehtuurin edelläkävijä. Se edusti rakennustyyliltään lähinnä kertaustyylejä. Siinä oli myös vaikutteita kansainvälisestä rakentamisesta. Uutta aikaa edustivat ristikkoikkunat ja yläkerran keskeltä korkeampi päätyikkuna samoin kuin pitkät, konsolein tuetut räystäät ja rakennuksen lankuista ladottu runko. Kenkäveronniemen pappila sai sveitsiläistyylisen, lehtisahakoristeisen avokuistin. Pitsimäisillä koristeilla oli ulkonäön lisäksi merkitystä myös tunnelmallisten varjojen luojina.

Lue lisää päärakennuksen historiasta täältä.

Kenkävero on upea ympäri vuoden avoinna oleva käyntikohde, jonka ylpeys on Suomen suurin ja kaunein pappilan päärakennus ja tunnelmallinen pappilamiljöö. Kenkävero on kaikkina vuodenaikoina mielenkiintoinen ja innostava käyntikohde, jossa on jokaiselle jotakin. Toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry.