Koronarajoitukset ja vaikutukset palveluihin Mikkelissä

26.01.2021

Artikkelin kuva

Päivitetty 26.2.2021

Alle on koottu Mikkelin kaupungin koronarajoitukset sekä vaikutukset kaupungin palveluihin. Tätä tiedotetta päivitetään aina, kun rajoituksiin ja suosituksiin tulee muutoksia.

Kaupunki tukeutuu päätöksissään Essoten antamiin linjauksiin, noudattaen valtakunnallisia ohjeistuksia. Pandemiatilanteesta ja kansallisista ohjeista johtuen nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Kaupungin liikuntapaikat

Uimahallien yleisöuinnit ovat tauolla. Koululaisuintien lisäksi mahdollistetaan alle 18-vuotiaitten ohjatut uinnin harrasteryhmät sekä kaiken ikäisten ammattimaisesti urheilevien tai SM-tasolla kilpailevien urheilijoiden harjoittelu. Allasterapiat ja kuntoutuksen pienryhmät voivat jatkua alle 10 henkilön ryhmissä. Saunatilat eivät ole käytössä. Muilta osin uimahallit pysyvät suljettuina 8.3.2021 asti.

Yli 12-vuotiaitten, mutta alle 18-vuotiaitten ryhmissä ryhmäkoko saa maksimissaan olla 10 henkilöä. Alle 12-vuotiaitten ryhmissä voidaan jatkossakin harjoitella maksimissaan 20 henkilön ryhmissä koronaohjeistukset huomioiden.

Aikuisten harrastustoiminta jää kokonaisuudessaan tauolle niin sisä- kuin ulkotiloissa. Kaupungin tiloja ei myöskään vuokrata yli 18-vuotiaitten harrastustoimintaan. Kaupungin omat kuntosalit suljetaan asiakaskäytöltä. Tilavuokria ei peritä seuroilta niiltä osin, kun tilojen käyttö estyy tai ei suositella näiden ohjeistusten perusteella.

Mikkelin seutukirjaston toimipisteet

Kirjastojen aukioloajat, pysyvät ennallaan, mutta kirjaston käytössä ja palveluissa on paljon rajoituksia. Liikkuvat kirjastopalvelut eivät ole toiminnassa toistaiseksi. Pääkirjastolla on käytössä rajoitettu asiointialue. Lainattava aineisto täytyy varata etukäteen. Lue tarkemmin kirjastojen käytännöistä täältä. Kirjastoissa asioidessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä turvavälien ja hyvän käsihygienian lisäksi. Palautusluukku on käytössä myös kirjaston aukioloaikoina. Tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä.

Kaupungin museot

Museot ovat auki tavalliseen tapaan, mutta tiloissa voi olla yhtä aikaa maksimissaan 10 henkilöä, museon henkilökunta mukaan luettuna. Kasvomaskin käyttämistä suositellaan.

Lukiot etäopetukseen

Mikkelin lukio ja Mikkelin etä- ja aikuislukio sekä Otavia siirtyvät etäopetukseen 8.3.2021 alkaen ja ovat etäopetuksessa pääsiäiseen eli 5.4.2021 saakka.

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston lähes kaikki kurssit ovat tauolla maanantaihin 8.3.2021 saakka. Poikkeuksen tekevät alle 18-vuotiaiden toiminta, johon ei osallistu aikuisia sekä etäopetus ja kielten nettikurssit. 

Kaupungin nuorisotilat

Nuorisotiloissa kaikkien yli 15-vuotiaitten tulee käyttää kasvomaskia sekä huolehtia erityisen hyvin hygieniasta. Tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä.

Kaupungin tapahtumat

Kaupunki ei järjestä yleisötilaisuuksia sisällä eikä ulkona. Myös kielto kaupungin omistamien sisä- ja ulkotilojen käytöstä yleisötapahtumiin jatkuu.

Tämänhetkisessä tautitilanteessa kaupunki suosittelee vahvasti, että kaikki kaupunkilaiset pidättäytyisivät mahdollisuuksien mukaan kaikista yksityistilaisuuksista. Jos yksityistilaisuudelle on pakottava syy, tulee osallistujamäärä rajata 10 henkilöön, osallistujat käyttävät maskeja koko tilaisuuden ajan, tilaisuudessa huomioidaan turvavälit ja ruoka- tai juomatarjoilua ei järjestetä.

Kaupungin asiointipisteet

Kaupungin asiointipisteet palvelevat tavalliseen tapaan. Kaupunki suosittelee käyttämään kasvomaskia asiointipisteissä. Yhdessä kaupungin tilassa voi olla yhtä aikaa paikalla maksimissaan 10 henkilöä. 

Kaupungin kirjaamo

Kaupungintalolla sijaitsevassa kirjaamossa paikan päällä asiointia pyydetään välttämään tilanteissa, joissa asiointi voidaan hoitaa sähköisesti tai puhelimitse. Asiakirjat pyydetään toimittamaan ensisijaisesti postitse tai sähköisesti, ja mikäli tämä ei ole mahdollista, pyydetään asiakkaita olemaan yhteydessä kirjaamoon järjestelyjen sopimiseksi. Paikan päällä kirjaamossa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.

Virastotalon Lounashuone

Kaupungin virastotalolla sijaitseva Lounashuone on suljettu maaliskuun 2021 loppuun saakka.

Kaupungin henkilöstön etätyösuositus

Kaupungin etätyösuositus (viisi päivää viikossa) jatkuu maaliskuun 2021 loppuun asti niissä tehtävissä, joissa etätyö on mahdollista.

Maskisuositus kaupunkilaisille kaikissa kohtaamisissa

Mikkelin kaupunki suosittelee käyttämään kasvomaskia kaikissa kohtaamisissa kodin ulkopuolella sekä joukkoliikenteessä. Tämä koskee myös lasten vienti- ja hakutilanteita kouluista, varhaiskasvatuksesta sekä harrastustoiminnoista. Muutoinkin kaupunki painottaa hygieniaohjeiden ja turvavälien merkitystä, silloin kuin kohtaamista ei voida välttää.

Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kasvomaskeja kaikissa niissä työtehtävissä, joissa samassa tilassa on enemmän kuin yksi henkilö. Tämä koskee myös koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Yli 12-vuotiaat oppilaat voivat halutessaan käyttää maskia koulupäivien aikana. Maskin käyttö on vapaaehtoista ja omakustanteista.

Kaupungin tiloihin vain 10 henkilöä kerralla

Yhdessä kaupungin tilassa voi olla yhtä aikaa paikalla maksimissaan 10 henkilöä. Tämä koskee kaikkia kaupungin tiloja pois lukien koulut ja päiväkodit.

Kirjastot ja museot pysyvät avoinna, mutta tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä kerralla. Nuorisotilat ovat myös käytössä, mutta tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä kerralla.

Päivitetty 26.2.2021